АКТУАЛІЗАЦІЯ ПРОБЛЕМ ПЛАНУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА В

РИНКОВИХ УМОВАХ - ГОЛОВНА ІДЕЯ СЕМІНАРУ В АЛУШТІ

Як сказав хтось із "древніх": "Не буває попутного вітру для корабля, який не знає, в якому напрямку плисти..."

Сьогоднішня криза економіки, це, в першу чергу, криза її фінансової та виробничої сфери. Основною ланкою економіки є окремі підприємства і усі напрямки реформування економіки тим, чи іншим чином стосуються саме підприємства. Отже, значні резерви, пов'язані із ефективністю господарювання, слід шукати на рівні підприємств та їх об'єднань. Щоб їх реалізувати, кожне підприємство повинно мати чітку систему внутрішньофірмового планування, яка б забезпечувала можливість обґрунтованого визначення напрямків розвитку та шляхів їх забезпечення.

Почин кафедри економіки підприємства і підприємництва Хмельницького національного університету, під керівництвом доктора економічних наук, професора Олівера Олексійовича Орлова, вже став традиційним. Так, кафедрою щорічно готуються та проводяться міжнародні науково-практичні конференції щодо проблем вдосконалення планування діяльності підприємств. За час становлення та перші роки функціонування ринкової економіки значна кількість практиків ставила під сумнів необхідність плануваны, спрощено підходили до обґрунтування планів. Посилання робилось на один із основних законів ринкового регулювання - все вирішить ринок за рахунок співвідношення попиту та пропозиції. Форуми, що організовуються під керівництвом О.Орлова - єдині за такою тематикою, що проводяться в Україні. Інтерес до них як вітчизняних науковців та практиків, так і зарубіжних колег зростає. Так, 1-3 жовтня 2009 року в Алушті відбувся семінар за матеріалами VIII міжнародної науково-практичної конференції "Проблеми планування виробництва в ринкових умовах". На конференцію надійшли доповіді понад 320 науковців із Донецька, Києва, Луганська, Одеси, Львова, Запоріжжя, Херсону, Сімферополя, Харкова, Житомира, Хмельницького, а також від науковців і фахівців із Росії, Польщі, Китаю та Ірану.

Відкрив семінар голова оргкомітету — доктор економічних наук, професор Олівер Орлов. У його доповіді "Анатомия затрат и цен на новую продукцию" обґрунтовується актуальність застосування антизатратного підходу до формування цін на нову продукцію, а також розглядається системний зв'язок між складовими затрат та ціни, які дозволяють прогнозувати зміни показників при різних рівнях активності підприємства.

Доктор економічних наук, професор Людмила Ситник (Донецьк) у доповіді зупинилась на проявах кризового стану економіки України, їх причинах та шляхах подолання. Доктор економічних наук, професор Євген Бельтюков (Одеса) запропонував рекомендації щодо підвищення ефективності функціонування інфраструктури підприємства. У колективній доповіді доктора економічних наук, професора Вадима Христіановського (Донецьк) та доктора економічних наук, професора Тетяни Уманець (Одеса) було розглянуто основи теоретичної парадигми синергетики та запропоновано концептуально новий підхід до управління ефективністю діяльності економічних систем. Доктор економічних наук, професор Ганна Козаченко (Луганськ) розглянула способи побудови та властивості декомпозиції управління економічною безпекою підприємства. Доктор економічних наук, професор Юрій Гончаров (Київ) акцентував увагу сучасного впливу толінгу на конкурентоспроможність вітчизняних підприємств.

На конференції із доповідями також виступили доктори економічних наук, професори: Алла Воронкова (Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля); Володимир Подсолонко (Таврійський національний університет ім. В.І.Вернадського, Сімферополь); Валентина Ячменєва (Сімферополь), Михайло Бєлявцев (Донецький національний університет); Валентин Гончаров (Луганський національний аграрний університет); В'ячеслав Дорофієнко. Ірина Петенко (Донецький державний університет управління); Євгенія Рясних, Валентина Лук янова (Хмельницький національний університет).

Окремі проблеми планування виробництва в умовах ринку розкрили у своїх доповідях кандидати економічних наук, науковці: В.Стадник, О.Гончар, І.Сокир-ник, Т.Косянчук, Є.Рудніченко (Хмельницький національний університет), Т.Плішка (Хмельницький), Ю.Погорєлов (Луганськ), І.Грибик (Львів), К.Калюжна, А.Путинцев (Луганськ), Н.Меджибовська (Одеса), Иванов (Донецьк).

Традиційно семінар в Алушті став гарною школою для апробації результатів наукових досліджень молодих вчених. Із доповідями виступили: Ван Бін, Абдуллах Рабіа, Л.Григор єва Л.Са-чинська, Н.Любченко, С.Вільчинська, Р.Федоряк, О.Курносова, Д.Мельник Т.Булович, С.Філіппов.

Підводячи підсумки конференції, було зазначено, що даний форум є своєрідним "інкубатором" щодо підготовки науковців. Так, за останній рік серед постійних учасників семінару було захищено не лише кандидатські дисертації, але і 3 докторські. Дві докторські дисертації плануються до захисту до кінця 2009 року.

Розширення "географії" учасників семінару, збільшення майже на третину кількості науковців, які подали свої роботи на конференцію, є підтвердженням зростаючого інтересу до проблем, що розглядаються, та актуальності даного форуму.

Ольга ГОНЧАР