Студентський спорт. Як поєднати тренування, змагання і навчання?

У Хмельницькому національному університеті бачать серйозні проблеми підготовки спортсменів вищого рівня у зв'язку із застосуванням сучасних навчальних технологій.

Хмельницький національний університет (у минулому технологічний інститут побутового обслуговування) має у своїй біографії прекрасні рядки про студентський спорт, досягнення юнаків та дівчат. По суті, одночасно налагоджувалось навчання у новому внз та організовувались спортивні секції.

- Починалось з того, - згадує начальник управління з фізичного виховання та спорту університету Є.М.Свіргунець,- що у 1967 році на кафедрі іноземних мов була створена секція фізичного виховання, до якої увійшли, крім мене, ще два викладачі -В.Й. Любинецький та В.Ф.Кузьмич. А вже у вересні наступного року була створена кафедра фізвиховання, очолювати яку до вірили мені.Були створені перші спортивні секції, ми почали будувати спортивні майданчики, закуповувати реманент. Спортивна робота в нашому навчальному закладі набрала планового, систематичного, науково-обгрунтованого характеру.Це і зумовило подальші спортивні здобутки.

Аналіз сорокарічної діяльності показав повну життєздатність обраної програми та цілеспрямованої роботи. Фізичне виховання і спорт в університеті стали невід'ємною складовою частиною формування загальної професійної культури особистості випускника.Побудована добра матеріально-спортивна база. На кафедрі здоров'я людини та фізичного виховання працює дев'ять кандидатів наук, сім з яких успішно захистили кандидатські дисертації, працюючи на кафедрі-Свіргунець Є.М., Корнілов Ю.П., Зощук О., Солтик О.О., Базильчук О.В., Базильчук В.Б., Павлюк Є.О. Трьом викладачам присвоєно вчене звання доцента. Викладачами кафедри опубліковано біля 500 наукових і методичних робіт, два викладачі стали заслуженими працівниками фізичної культури і спорту України, десять були нагороджені знаком "Відмінник освіти України". Зі студентами працюють 9 заслужених тренерів України, заслужений майстер спорту, 3 майстри спорту міжнародного класу і 10 майстрів спорту.

Ці та інші фактори зумовили активну участь студентів університету в різних змаганнях, а також - високі результати.За сорок років наполегливої праці 10 студентам присвоєно найвище спортивне звання "Заслужений майстер спорту": Серій Нагорний, Валерій Вешко, Олексій Слівінський - веслування на б/к, Тимур Тай-мазов - важка атлетика, Володимир Пуча - карате-до, Володимир Лукашенко, Олег Штурбабін, Дмитро Бойко, Ольга Партала, Галина Пундик - фехтування, 27 спортсменів стали майстрами спорту міжнародного класу, 224 - майстрами спорту. Сотні студентів виконали нормативні вимоги спортсменів-розрядників.

Найбільшу кількість висококваліфікованих спортсменів підготовлено у веслуванні на байдарках та каное - 68, троє з них заслужені майстри спорту, сім майстрів спорту міжнародного класу. А ще в активі цього виду спорту золота і срібна медалі Сергія Нагорного на Олімпійських іграх. До цих здобутків доклали зусильзаслужені тренери Радянського Союзу і України Яремчук В.В., Корнілов Ю.П. та тренери Флерчук В.В., Жиляєв С.Л.

Другу сходинку у підготовці висококваліфікованих спортсменів впевнено займає група спортивного вдосконалення з вільної боротьби - 40 студентів (тренер Анікін Є.В. - 8 чол, заслужений тренер України Рудніченко М.М. - 23, спільно з іншими "тренерами - 4, Басистий С.Г. - 4). Третє місце посідає група спортивного вдосконалення з важкої атлетики (заслужений тренер України Кравцов M.I. - 15, спільно з Мацьохою М.М. - 6, Антонюком B.C. - 7). Багато професіоналізму, ентузіазму та ініціативи вклали у розвиток фехтування заслужений тренер України В.В.Штурбабін і Ю.М.Мазур, велоспорту - А.І.ЛІтвін, Ф.П.Бакалець.В.В.Малюзенко, тхеквондо - заслужений тренер України С.І.ПІсоцький, боксу - заслужений тренер України A.M.Чумаков, регбі - М.І.Лещенко та інші.

У часи розбудови новітньої історії Укр а ї н и спортивний колектив нашого університету зберіг і примножив спортивні традиції минулих років. Аналіз підготовки спортсменів високої кваліфікації протягом ост а н н і х семи років вказує на те, що найсприятливішими роками були 2003,2006 та 2007 роки. У ці роки 5 спортсменів виконали вимоги заслуженого майстра спорту, 8 було присвоєно звання майстра спорту міжнародного класу і 35 -майстра спорту.

Досить показовими є участь спортсменів університету в літніх Універсіадах України та Всесвітніх літніх Універсіадах та Олімпійських іграх. Хоча в останні роки дещо знизилась кількість завойованих очок та перемог на зазначених змаганнях, все ж ті вагомі здобутки, які завойовані, дуже важливі.8 студентів та випускників університету виступали на семи Олімпіадах і здобули дві срібні та дві золоті медалг.

У цьому році проводилась IX літня Універсіада України. Успішно стартував перший вид тхеквондо ВТФ. Команда університету посіла перше загальнокомандне місце з-поміж 59 команд. В особистому заліку срібні медалі завоювали Олена Хапалова, Валерій Михайловський, бронзові -Наталія Захожа, Сергій Назарчук, Ніна Поберевська.

У березні в м. Миколаєві відбулись змагання з фехтування. Не було рівних в шабельних змаганнях серед чоловіків студентам-хмельничанам. Весь п'єдестал пошани зайняли досвідчені фехтувальники університе ту: Дмитро Бойко (1 місце), Штурбабін Олег (2 місце), Шкаліков Сергій (3 місце). Серед дівчат Ольга Жовнір стала бронзовою призеркою цих змагань.

Успішно виступали наші фехтувальники також на чемпіонаті і кубку України. В січні 2009р. на кубку України шпажистка Ольга Партала посіла 2 місце. Бойко Дмитро також зайняв 2 місце, Пундик Дмитро - 3 місце, програвши лише колишньому випускнику ХНУ Володимиру Лукашенку, 3 місце в особистому заліку посіла Ірина Кравчук. У вересні відбулись змагання в програмі чемпіонату. В командних змаганнях серед жінок шаблістки знову перші, хлопці посіли перше і третє місце.

На початку липня 2009 року відбулась XXV Всесвітня літня Універсіада в Белграді. Студентка 4 курсу Ірина Кравчук в складі студентської збірної команди з фехтування на шаблях завоювала золоту медаль. Майже в цей час відбувався чемпіонат Європи у Пловдиві. Збірна команда України, в складі якої були Олімпійські чемпіонки студенти Галина Пундик та Ольга Жовнір, здобули золоті медалі і знову цього року підтвердили, що вони є також най-сильнішими у Європі. До речі, ці дві спортсменки буквально цими днями повернулись із чемпіонату світу, де вони здобули золоті медалі у командному заліку.

Мають вагомі досягнення регбісти університету: вони чотириразові чемпіони України з регбі-7, дворазові переможці Універсіад України, були також срібними та бронзовими призерами. Команда "Оболонь-Університет", яка в основному складається із студентів та випускників Хмельницького національного університету. І в цьому році, беручи участь у чемпіонаті країни, вона посіла і загальнокомандне місце серед команд суперліги.

Здобутки спортсменів та тренерів університету, як і весь досвід спортивної роботи - дуже вагомі та переконливі. Однак останні роки показують, що на перешкоді до високих результатів стають деякі досить серйозні проблеми. Слово Є.М.Свіргунцю:

- Ми самокритично ставимось до того, що зроблено і досягнуто. Багаторічна робота дозволяє стверджувати, що загалом система підготовки спортсменів до відповідальних змагань працює ще не повністю ефективно. Цьому заважають внутрішні і зовнішні проблеми. Передбачаю, що можливий регрес спортивної роботи .Адже у вищій школі не сформувалась альтернатива відносно ефективній, хоча і небездоганній, раніше існуючій системі залучення спортсменів на навчання. При застосуванні лише сертифікованого прийому студентів у вищі навчальні заклади більша частина висококваліфікованих спортсменів, яка пройшла навчання у ДЮСШ, ШВСМ, школах олімпійського резерву, на підготовку яких були затрачені десятки тисяч гривень, залишаються поза стінами навчальних закладів, а значить, з часом,- поза спортом. При існуючій системі, подаючі надії спортсмени, будуть "відсічені" від подальшої можливості набути улюблену професію і продовжувати, при цьому, заняття спортом через відносно нижчі сертифікатні оцінки, у порівнянні з тими абітурієнтами, які лише готувались до іспитів.

Відзначу ще одну проблему. При модульній, кредитно-трансферній системах навчання провідні спортсмени четвертого курсу нашого університету (як і усієї країни) переживають створені труднощі в проходженні за конкурсом на подальше навчання на спеціаліста (магістра) через величину середнього балу за весь період навчання. І знову та ж сама причина: одні - лише вчились, а інші - вчились і водночас захищали спортивну честь області, країни. У зв'язку з цим виникає необхідність у зміні програмних підходів, які забезпечили б правові основи збереження національної системи існування резервного спорту, спорту високих досягнень у вищій школі, залишаючи, безсумнівно, пріорітетним фізкультурно-оздоровчу роботу і формування навичок здорового споос-бу життя.

Хочеться сподіватись, що ці та інші проблеми будуть вирішені, і вагомий спортивний здобуток університету примножуватиметься.

І. Федоров