Хмельницькі студенти озброїлись... Інтернетом

За допомогою світової павутини вони викривають хабарництво

Відкриття форуму (групи) з провокаційною назвою "Чи має місце хабарництво в Хмельницькому національному університеті (ХНУ)" в соціальній мережі "В контакте" наприкінці вересня, серйозно навряд чи хтось сприйняв. Та коли на сторінках форуму тисячі учасників почали розповідати конкретні випадки за власною участю, історії своїх знайомих чи родичів, позиція не лише стороннюю спостерігача, а й самого вишу різко змінилася.

На адресу адміністрації ресурсу був направлений лист, в якому за дорученням ректорату ХНУ директор Інформаційно-комп'ютерного центру О.Мясіщев звернувся з вимогою закрити інтернет-клуб. "Створення вами саме такого інформаційного ресурсу приносить значну шкоду репутації педагогічному колективу, врешті, престижу універистету в регіоні та в Укра-лні загалом, - зазначив у своєму зверненні пан Мясіщев. - На підставі статті 23 Цивільного кодексу України за висвітлення на Вашому сайті інформації, яка шкодить діловій репутації університету і є недоведеною, ми будемо змушені вимагати від Вас відшкодування моральної шкоди в судовому порядку та припинення розповсюдження неправдивих відомостей". Засновники клубу, які зазначені на ресурсі під псевдонімами, у відповіді аргументували своє право на вільне вираження поглядів та переконань. Та очікувати, що адміністрація вишу спокійно стежитиме, як паплюжать її ім'я, навряд чи варто.

Відкрився клуб як "майданчик" для обговорення якості освіти, яка надається в конкретному навчальному закладі; засіб обміну механізмами та прийомами "затирання" сесій, "забашлювань" за дипломи, курсові, пропуски, контрольні та взагалі за все те, за що можна "башляти". Налічує форум на сьогодні більше двох тисяч учасників. У клубі відбуваються не лише обговорення різноманітних тем (а їх, до речі, більше тридцяти), а й проводяться онлайн-опитування. Усі вони показують "небажані" для вишу результати. На основі роботи групи її організатори планують написати листи до Міністерства освіти та правоохоронних органів з проханням звернути вагу на Хмельницький національний університет. А при наступних перевірках вимагатимуть, щоб до складу комісій включили представників громадськості ("На цей раз "пакетиками" з коньячком вже ніхто не відмажеться!", - зазначають активісти в листі до ресурсу "Хмельницький молодіжний портал"). Але чомусь серед обговорень на сторінках групи не часто зустрінеш інший бік медалі - про тих, хто дає хабарі (і нерідко з власної ініціативи) замовчується. Самі ж студенти активно підтримують цю практику і, що важливо, замовчують факти. А саме ними й потрібно оперувати у таких пафосних проектах.

Відтак мета адміністраторів форуму не до кінця зрозуміла. Хочеться вірити, що вона благородна -змінити ситуацію з корумпованістю вишів. Та чому ж тоді діяльність групи присвячена лише одному навчальному закладу? Проблеми з корупцією не оминули й інші виші: треба боротися з явищем, а не установою. Про практичну користь скандального клубу можна буде говорити лише тоді, коли правоохоронці долучаться не просто до обговорення, а й до розслідування фактів хабарництва. А доти не варто забувати про презумпцію невинності.

Тетяна ШУМОВСЬКА