Професійне становлення особистості

З кафедрою теорії та методики трудового і професійного навчання Хмельницького національного університету Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих творчо співпрацює десять років. Кафедра стала випусковою для двох споріднених спеціальностей: "Професійне навчання. Технологія і обладнання автоматизованого виробництва в машинобудуванні і приладобудуванні" й "Педагогіка та методика середньої освіти. Трудове навчання", її організатор - відмінник освіти України, кандидат технічних наук Ігор КАНЬ-КОВСЬКИЙ.

Офіційна презентація кафедри відбулася навесні 1999 року під час виставки декоративно-прикладного мистецтва. Для більш ефективної підготовки та кращої адаптації студентів до реальних умов роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу процес професійної підготовки майбутніх учителів трудового навчання був перенесений у загальноосвітню школу № 27 Хмельницького. Це дало змогу залучити майбутніх педагогів до реального шкільного життя; забезпечити багаторівневе партнерство (школа - університет, викладачі кафедри - вчителі школи, студенти - школярі, викладачі кафедри - школярі, вчителі школи - студенти); поліпшити зв'язок теоретичних курсів з педагогічною практикою; студентам постійно апробувати набуті знання і навички, мати оперативний зворотний зв'язок з викладачами тощо. Впровадження цієї моделі професійної підготовки дало можливість працювати в командах на двох рівнях: адміністративному і викладацько-вчительському. Адміністрація дістала можливість координувати навчальні плани і програми, обговорювати і вирішувати організаційні та проблемні ситуації. А викладачі кафедри і вчителі школи разом узгоджували стратегію оцінювання рівня підготовки студентів, аналізували уроки і виховні заходи, які проводили студенти, розробляли і впроваджували бінарні заняття.

З досвідом кафедри з підготовки педагогічних кадрів ознайомилися міністр освіти і науки України, президент АПН, ректори вищих педагогічних навчальних закладів та провідні вчені. Наукова робота співробітників кафедри присвячена дослідженню теми "Розробка психолого-педагогічної системи розвитку особистості професіонала". В рамках цієї теми вже захищено чимало кандидатських дисертацій. У контексті загальнокафедральної наукової теми з 2001 року разом з АПН України проводиться циклічна, міжнародна, науково-практична конференція "Професійне становлення особистості: проблеми і перспективи". У програмі передбачено обговорення результатів дисертаційних досліджень, презентацію наукового і творчого доробку видатних педагогів, діячів культури і мистецтва, обдарованої молоді. Учасники конференції - представники Росії, Білорусі, Польщі, України. Матеріали заходу викликають великий інтерес у молодих науковців. Разом з Інститутом педагогіки і психології професійної освіти АПН України видавався збірник наукових праць "Дидактика професійної школи", в якому висвітлювали проблеми теорії професійного навчання в Україні і за кордоном. Значний вплив на наукове становлення кафедри мали поради, досвід та підтримка академіків АПН України Д. Тхоржевського. І. Зязюна, Н. Ничкало, С. Гончаренка; докторів наук В. Рибалко, С. Артюха, О. Коберника, О. Коваленко, М. Лазарева, В. Сидоренка; члена-кореспондента АПН України В. Радкевич. Тісна співпраця єднає колектив кафедри з різними науковими й навчальними закладами України та зарубіжжя. За час існування кафедри викладачі і співробітники взяли участь у більш як десяти всеукраїнських і понад 30 обласних виставках декоративно-прикладного мистецтва. Великого поширення набули телевізійні майстер-класи викладачів. У позаурочний час науково-дослідна робота студентів відбувається в проблемних групах, гуртках художньої творчості, науково-навчальному виробничому центрі "Майстер". Завдання проблемних груп і гуртків - не лише обговорення теоретичних питань, а й робота над темами прикладного характеру. Найбільш масові - художні гуртки. Студенти під керівництвом викладачів постійно беруть участь в олімпіадах, конкурсах, фестивалях.

Викладачі кафедри - прихильники використання новітніх педагогічних технологій, серед яких проектні, інтерактивні та ігрові технології навчання. Розроблено систему наочних засобів навчання. Особливої популярності набуло використання опорних конспектів-схем, мультимедійних презентацій.

Для формування конструктивного педагогічного мислення в майбутніх учителів впроваджено такі основні принципи: право на помилку, процес важливіший за результат, навчання через викладання. Завдяки такому підходу до професійної підготовки вчителя викладачам кафедри вдається сформувати на належному рівні його компетенції: комунікативну, конструктивну, інформаційну, організаторську, мобілізаційну, розвивальну, орієнтаційну (виховну), дослідницьку. Як усебічний інструментарій оцінювання досягнень студентів викладачі кафедри розробили й апробували професійне портфоліо. Під час підготовки майбутніх педагогів передбачено проходження студентами технологічних, етнографічно-дослідних і педагогічних практик, проведення екскурсій визначними місцями України, на швейні й авторемонтні підприємства. За активну творчу діяльність з підготовки педагогічних кадрів колектив кафедри відзначено грамотою Академії педагогічних науки України, дипломами Всеукраїнського фестивалю-конкурсу творчих здобутків вищих педагогічних навчальних закладів (І місце), а викладачів нагороджено: І. Каньковського - знаком "А. С. Макаренко", Г. Красильникову, О. Кустову, О. Пащенко, В. Ребрик, О. Голодинську, Л. Корницьку - знаком "Відмінник освіти України", І. Андрощука, І. Герніченка - Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України, О. Кустову - Почесною грамотою Академії педагогічних наук.

Людмила СТАНІСЛАВОВА,

декан гуманітарно-

педагогічного факультету