ЙОМУ ПРИТАМАННИЙ ПРИРОДНИЙ ТАЛАНТ КЕРІВНИКА

До кола видатних постатей Подільського краю належить ректор Хмельницького національного університету Микола СКИБА. Доктор технічних наук, професор, заслужений працівник народної освіти України, відмінник освіти України, академік Української технологічної академії, Міжнародної академії інформатизації, Української академії економічної кібернетики, орденоносець, яскравий представник наукової еліти нашої держави - все це свідчення високого інтелекту і таланту, розвиненого протягом багатьох років наукової діяльності. В грудні Микола Єгорович відзначає 60-річний ювілей.

Дитинство Микола Єгорович згадує з особливою теплотою. До батька Єгора Степановича та матері Катерини Василівни Микола звертався тільки на Ви. Саме в батьківській хаті він отримав перші уроки справедливості, навчився поважати гідність людини, цінувати її працю. Середню школу Микола Єгорович закінчив із срібною медаллю і вступив до Київського технологічного інституту легкої промисловості. Вже з першого курсу Микола Скиба був активним членом студентського наукового товариства. У співавторстві з викладачами опублікував низку наукових робіт, і вчена рада рекомендувала його для вступу до аспірантури.

Маючи можливість продовжувати наукову кар'єру в столиці, він без вагань у 1975 році погоджується працювати асистентом Хмельницького технологічного інституту побутового обслуговування. Відтоді Поділля, місто Хмельницький стає його рідною домівкою. Заклад тоді очолював єдиний доктор технічних наук, професор Р. Сілін. Десять років Микола Скиба керував деканатом по роботі з іноземними студентами. Значна частина його вихованців посіла чільні місця в урядах своїх країн і тепер прагне зміцнювати всебічне співробітництво з нашою державою.

Особливо вагомі зусилля Миколи Скиби у справі організації в 1996 році і функціонування гуманітарно-педагогічного факультету. Професор Микола Скиба став його першим деканом. Згодом гуманітарно-педагогічний факультет був реформований, і на його базі тепер функціонують два факультети: гуманітарно-педагогічний і міжнародних відносин.

У 1999 році Миколу Скибу призначено проректором з навчальної роботи, в жовтні 2001 обрано ректором університету. Університет неодноразово відзначали на колегії Міністерства освіти і науки України, багатьох конференціях з проблем вищої освіти як одного з визнаних лідерів із запровадження інноваційних освітніх технологій, методичного забезпечення та управління навчально-виховним процесом. 2004 року заклад виборов велику золоту медаль за досягнення в розвитку дистанційних освітніх технологій. Ефективними виявились інноваційні розробки з комп'ютерних технологій, з теорії механізмів і машин.

Наукові здобутки викладачів сприяли тому, що в університеті створено Національний комітет України з машинознавства у складі світової наукової організації IFToMM. Діють 23 навчально-науково-виробничі центри, які сприяють впровадженню наукових розробок учених у виробництво, залучають студентів до наукової і практичної діяльності. Для підвищення професійного рівня молодих науковців в університеті створена Рада молодих учених і спеціалістів. 21 липня 2004 року Президент України підписав Указ, в якому зазначалося: "Враховуючи загальнодержавне й міжнародне визнання результатів діяльності Хмельницького державного університету в розвиток національної освіти і науки постановляю: надати Хмельницькому державному університету статус національного".

Заслугою Миколи Єгорови-ча є формування стабільного, працездатного, дружного, ініціативного та перспективного колективу викладачів і співробітників. Нині в університеті навчальний процес забезпечують більш як 70 докторів наук, понад 400 кандидатів наук. "Я дуже пишаюся тим, що мені випала доля працювати з такими людьми. Як керівник університету, я відчуваю відповідальність за кожного, хто чесно виконує свої обов'язки, - зазначає Микола Скиба. - Адже наш результат складається з великої кількості маленьких перемог кожного співробітника. Лише професіоналізм і відданість справі дають нам загальний позитивний результат".

В університеті успішно діють наукові школи з тертя та зношування в машинах, машинознавства, матеріалознавства, механіки деформованого твердого тіла, прогресивних технологій поверхневого зміцнення конструктивних елементів, автоматизованих систем контролю радіоелектронної апаратури, проблем економіки, нормування праці, з обліку і аудиту, новітньої історії України тощо.

Останніми роками професор Микола Скиба підготував понад 150 наукових праць, шість монографій, п'ять навчальних посібників, майже 300 публікацій наукового і навчально-методичного спрямування. За результатами наукових досліджень він отримав багато авторських свідоцтв і 25 патентів на винаходи. З його участю впроваджено у виробництво 28 госпдоговірних і держбюджетних науково-дослідних тем. 1 жовтня 2008 року Президент України Віктор Ющенко нагородив ректора орденом "За заслуги" III ступеня.

Працелюбність, високий інтелектуальний рівень, людяність Миколи Скиби викликають до нього повагу колективу співробітників і студентів університету. Під його керівництвом Хмельницький національний університет не лише активно розширює горизонти вітчизняної освіти і науки, а й наполегливо здобуває світове визнання, плідно працює в різних напрямах міжнародного співробітництва, бере активну участь у різноманітних міжнародних проектах, конференціях, програмах обміну студентами, викладачами та науковцями.

О.ГРИГОРЕНКО,

доктор історичних наук