АБІТУРІЄНТСЬКИЙ ЗАБІГ З ПЕРЕШКОДАМИ

Ось уже другий рік поспіль вступна кампанія до українських вишів відбувається за новими правилами, які мали б полегшити доступ до вищої освіти здібним, працьовитим абітурієнтам. На ділі ж виявилося, що величезна кількість випускників, успішно пройшовши зовнішнє незалежне оцінювання, зіткнулася з масою проблем при вступі. Чимало нервів "з'їдено" уже навіть в чергах на здачу сертифікатів. Адже нині дозволено здавати документи одразу в декілька вищих навчальних закладів, на різні напрямки підготовки. І ось врешті (декому і після двох днів черг коло приймальних комісій), подавши на розгляд копії своїх документів, довелося в паніці вишукувати на сайті www. vstup. info своє прізвище в списках вишу, порівнювати кількість балів конкурсантів, гадати і журитися про свої шанси... І... плакати від розчарування і безсилля, спостерігаючи, як низько опустилося твоє прізвище в списку у той час, як вгорі безперешкодно пробиваються у тісні бюджетні "ворота" пільговики.

— У мене за результатами тестувань із двох предметів загалом було 374 бали,—
розповідає Марина з Хмельницького, яка цьогоріч вступила у Львів на юридичний
факультет. — Ми з батьком поїхали, подивилися, що таких, як ми, зібралося багато, конкурс скажений, а шансів на бюджет немає. Тільки пільговики, переможці олімпіад, та ще, може, один-двоє, у кого за тестування по 200 балів за кожен предмет. І одразу вирішили вступати за контрактом. Якщо одверто, то й не шукали ніяких "шляхів". Адже дізналися: контрактники платять майже 17 тисяч гривень на рік, зате це прозоро, знаєш, на що розраховуєш. Батько пристав на
такі умови.

І таких, як Марина, цьогоріч —тисячі. Та що казати, коли на окремі престижні спеціальності, скажімо, до столичного вишу — інституту міжнародних відносин на 50 місць держзамовлення подали документи 52 пільговики, з них 35 — за соціальними пільгами. І там абітурієнти із законними 600 балами не пройшли.

— Подавала документи у кілька вишів у різних містах, —ділиться Вікторія з Кам'янця. — В одному із університетів так довго не вивішували списків, що вступники зі скандалом штурмували приймальну комісію. А коло іншого, в Києві, повз нас ходили загадкові тітоньки і обіцяли за 12 тисяч доларів влаштувати на бюджет. Ми зважили: а якщо обдурять? Ні, краще я повернуся додому, вступлю на контракт в один із університетів нашої області — дешевше обійдеться.

А ось історія Ярини, круглої сироти. Закінчивши бакалаврат одного з Хмельницьких приватних закладів, мріяла, ясно ж, за пільгами вступити до Хмельницького національного університету, отримати диплом спеціаліста. На жаль, мрія луснула, як бульбашка. Бо коли треба було здавати в п'ятиденний строк оригінал диплома, щоб Ярину зачислили, її "рідний" виш затягнув час із видачею документа. Мовляв, заклад проходить акредитацію, чекайте. Хоча ображена Ярина переконана: це навмисно, аби бакалаври ще на спеціалістів у них навчалися. У випускниці Світлани схожа ситуація з дипломом. Але вона ні у свій приватний виш довчатися не повернеться, ні на контракт в інший заклад не пробуватиме (до речі, у контрактників конкурс сертифікатів 27 серпня). Розчарована дівчина шукатиме роботу, а за рік спробує на заочне.

Що й казати, гарячого абітурієнтського літа багатьох добряче "полихоманило". Проти студентського "дерибану" на всю країну пролунав заклик групи закарпатських студентів до Міністерства освіти і науки: відмінити пільги вступникам! Бо ж, справді, пільговики, склавши незалежне тестування на 124 бали, витісняють відмінників із 180 балами. Таки держава повинна помагати соціально незахищеним верствам населення, але ж не шляхом зниження ваги інтелекту до нуля, наполягають ініціатори спротиву.

Чиновники освітянські, певно, й самі від оцих усіх несподіванок (що наробили!) не одразу оговталися, бо лише повторюють: це надуманий ажіотаж довкола вступу пільговиків, що буцім забирають місця в обдарованих дітей. Не так їх і багато, просто сертифікати в різні навчальні заклади подають. А врешті людина вступить лише в один виш. Крім того, у Міністерстві освіти і науки, у департаменті вищої школи пообіцяли, коли остаточно зі всім розберуться, виділити обдарованим дітям додаткові бюджетні місця. До речі, остаточні списки зарахованих на програму бакалавра будуть відомі до 10 серпня, на програму молодшого спеціаліста — до 22 серпня.

Щоб певною мірою з'ясувати ключові моменти вступної кампанії у вишах області з погляду "приймаючої сторони", ми звернулися за коментарями до керівників приймальної комісії одного з найпотужніших вишів області — Хмельницького національного університету: М. Є. Скиби — ректора, М. П. Войнаренка — проректора, С А. Матюха — відповідального секретаря приймальної комісії.

Ректор університету Микола Скиба повідомив, що загальна кількість заяв, поданих вступниками до ХНУ цьогоріч до 29 липня, складає 8200: з них 7120 на денну форму навчання та 1080 на заочну. Порівняно з минулим роком конкурс зріс більше, ніж у півтора раза, але ці цифри поки що не відображають реальної картини. Адже багато абітурієнтів подавали копії документів на різні спеціальності як нашого національного університету, так і в інші заклади. У зв'язку із скороченням на 11 відсотків, обсяг держзамовлення цьогоріч на денну форму навчання складає 770 осіб проти 842 у 2008 році, на заочну 157 осіб проти 179 у 2008 році. За словами Миколи Єгоровича, поки що обіцяних додаткових місць на бюджет не виділено.

Позитивно вплинули на конкурсну ситуацію, вважає ректор, зміни у правилах прийому до вищих навчальних закладів та особливості незалежного оцінювання. Випускники змогли складати тестування з п'яти предметів, в тому числі обов' язково з української мови. І відповідно в університеті розширили можливості абітурієнтів. Для конкурсного відбору на економічні спеціальності, приміром, крім української мови і літератури, можна було здавати сертифікати з математики і географії (за вибором), на технічні — з математики і фізики, на технологічні — з математики і хімії, на екологічні — з історії України і біології. Ще один крок назустріч випускникам: збільшення термінів прийому документів на навчання за освітньо-професійними програмами підготовки бакалавра за державним замовленням та за рахунок коштів фізичних і юридичних осіб з 29 червня до 29 липня.

І хоча цьогорічні правила прийому відрізняються демократичністю, Микола Скиба зауважує: "Постала проблема необмеженої кількості спеціальностей, на які може подавати абітурієнт документи чи їхні копії. Це суттєво збільшило кількість заяв, поданих до нашого університету, але призвело до значного дублювання справ одних і тих же абітурієнтів на різних спеціальностях, пере-завантаженості приймальних комісій. І незважаючи на висвітлення конкурсної ситуації в Інтернеті, абітурієнтам все-таки важко оцінити як проміжні, так і кінцеві результати, які можуть скластися на ті чи інші спеціальності. Отже, необхідно буде вивчати досвід цьогорічної вступної кампанії. Будемо пропонувати зміни до правил на наступний рік. Наскільки мені відомо, у Міністерстві уже над цим працюють".

Про напружену ситуацію з пільговиками додає проректор Михайло Войнаренко: "Велика кількість заяв від пільговиків призвела до того, що бюджетні місця на деяких престижних спеціальностях були майже повністю заповнені даною категорією абітурієнтів. Так, наприклад, на спеціальність·"Фінанси і кре-диЇ" на 15 бюджетних місць пільговики подали 17 заяв. Правда, нині ситуація вже змінилася і 5 абітурієнтів перейшли на інші спеціальності. Всього до університету подали заяви до зарахування поза конкурсом на денну і заочну форми навчання 220 осіб. Понад 50 відсотків місць пільговики забирають майж на всіх спеціальностях Інсті туту економіки та управлінні а також Гуманітарного інсті туту на спеціальностях "Сс ціальна педагогіка", "Соц альна робота", "Практичн психологія", "Екологія", "Мі" народні відносини".

Відповідальний секрета приймальної комісії Сергії Матюх підкреслює, що цьогоріч втратили свої префе ренції випускники підготовчи: відділень. А за процедурок конкурсу сертифікатів, в пер шу чергу зараховуються осо би, які мають право на піль ги, за ними — особи, які ма ють переважне право нг зарахування, далі — абітурієнти чітко за сумою набрани> балів за двома сертифікатами (з української мови і літератури та за обраною спеціальністю). Максимальний бал — 400, мінімальний — 248. Сергій Анатолійович зазначив: вся інформація про хід подачі заяв висвітлювалася цьогоріч на сайті інформаційної системи "Конкурс" в Інтернеті до 29 липня. А 30 липня списки з рейтинговими місцями кожного абітурієнта за спеціальностями були розміщені на дошці оголошень та на сайті університету.

До речі, щодо підробок сертифікатів. Таких, кажуть, поки що не виявлено. А достовірність пільг, медичних довідок, переконані члени комісії, мають право перевіряти лише компетентні органи.

Стосовно інформації про те, що деякі ВНЗ не видають дипломи бакалавра або додатки до дипломів, щоб перешкодити вступу їхніх випускників на вищий рівень освіти в інші заклади, Сергій Матюх повідомив: "Ми написали листа до Міністерства освіти і науки, щоб університету дозволили оголосити додатковий конкурс для таких категорій абітурієнтів, за наявності у нас відповідних вакантних місць".

Д. Гостинна