ЗАВЖДИ НА ВИСОТІ

Сьогодні виповнюється 60 років ректору

Хмельницького національного університету Миколі СКИБІ

В доленосні часи в історії кожного народу з'являються постаті, роль і значення яких у становленні його державності, формуванні національної самосвідомості, зародженні величі душі та стійкості духу виходять далеко за межі історичного бачення, соціального тлумачення і політичних амбіцій не лише сучасників, а й багатьох прийдешніх поколінь.

Пріоритетним у розбудові незалежної молодої Української держави є наявність особистостей високого інтелекту, які володіють сучасними знаннями, досвідом, постійно аналізують динаміку вітчизняних та світових подій як в соціальному, так і в економічному напрямах, здатні випереджати і прогнозувати розвиток, акумулювати можливості і сили, підпорядковані колективи на найважливіших ділянках для досягнення мети. Існує відомий вислів: "Історію творять особистості". Він містить у собі велику долю істини. Бо ж історія — це не що інше, як біографія; це — біографія предків, колективів, особистостей. Досвід свідчить, що навіть коли всі необхідні історичні умови наявні, велику роль відіграють особисті якості керівника: його кваліфікація, світогляд, масштаб мислення, вміння працювати з людьми і вести їх за собою, воля, розум, цілеспрямованість. Саме такою людиною є ректор Хмельницького національного університету доктор технічних наук, професор, заслужений працівник народної освіти, відмінник освіти України, академік Української технологічної академії, Міжнародної академії інформатизації, Української академії економічної кібернетики, вчений зі світовим іменем, орденоносець,видатний представник наукової еліти нашої держави м. Є. Скиба.

В новітній історії України професор М. Є. Скиба з усією відповідальністю усвідомлює, що сучасна українська освіта переживає складні і разом з тим необхідні трансформаційні процеси, які мають на меті посилити її внутрішній потенціал, зробити її самодостатньою у вирішенні організаційних, кадрових, методичних, фінансових, матеріально-технічних питань, надати їй відповідної гнучкості, здатності оперативно реагувати на виклики часу, засвоювати передовий педагогічний досвід Європи і світу. У повсякденній діяльності ректора першого в Хмельницькому вищого навчального закладу не сходять з порядку денного проблеми модернізації вищої школи України, покликаної готувати для економіки, політики, науки, освіти, культури високоосвічених працівників, збагачених не лише найновішими знаннями, а й високими гуманними якостями, гідними людини XXI століття.

Це розсудлива, інтелігентна, привітна, чемна, порядна, культурна людина, яка надзвичайно прискіпливо ставиться до виконання своїх службових обов'язків, людина, для якої на першому плані — громадські інтереси. Спілкування з такою особистістю збагачує душу, надихає енергією на добрі справи.

Характерною рисою життя професора М. Є. Скиби є наполегливість і цілеспрямованість удосягненні поставленої мети.Такий максималізм в усіх справах, висока вимогливість в першу чергу до себе, активна громадянська і державницька позиція є стилем його життя.

Життєвий шлях Миколи Єгоровича як майбутнього науковця, чиє ім'я відоме багатьом спеціалістам різних галузей знань гуманітарного напряму нашої країни, є прикладом непростої долі сільського хлопця, що прагнув знань, і, незважаючи на труднощі, досяг своєї мети. Адже змалку звик трудитися, покладатися тільки на власні сили, копіткою працею перемагати складні обставини і проблеми, які так часто ставило перед ним життя. Доля нашого товариша і колеги є цілковитим підтвердженням слів одного з наи-славетніших вчених світу, шведського біолога Карла Лін-нея, який підкреслював, що походить із простої родини, і писав: "З маленької хатинки може вийти велика людина". Батьки М. Є. Скиби, сільські трударі, виховали сина в кращих традиціях українського народу. Вони прагнули, щоб він знав свій родовід, історію, культуру, звичаї і традиції рідного краю. Саме від них маленький Микола отримав перші уроки справедливості, навчився поважати гідність людини, цінувати її працю. "За своє становлення я вдячний передусім своїм батькам. До останнього подиху завжди пам'ятатиму їх світлий образ. Ніякі дитсадки, школи, університети, соціальні інститути ніколи в житті не в силі і не в змозі замінити те, що відчуваєш, а потім усвідомлюєш себе як людина, без матері і батька", — зазначає Микола Єгорович.

Навчаючись у Київському технологічному інституті легкої промисловості, М. Є. Скиба ніколи не забував свого похо-. дження, пишався ним. Він справедливо вважав, що перш ніж стати фахівцем, треба знати історію свого народу, його мову, пісню, його ментальність.

Справжнє повинно жити у віках, передаючись від покоління до покоління. Усвідомлюючи це, професор М. Є. Скиба як науковець і керівник ні на мить не припиняє роботу. На цю ділянку своєї діяльності він спрямовує кожну вільну хвилину. З подивом спостерігає за тим, як чимало людей (а серед них висококласні спеціалісти), які могли б своїми знаннями, досвідом прислужитися народу, витрачають чимало енергії, часу і матеріальних коштів, щоб зайняти певну посаду в органах влади.

На сьогодні М. Є. Скибою видана значна кількість праць. Діапазон його наукових інтересів вражає. Як визнаного науковця, праці якого високо цінують в наукових колах країни, професора М. Є. Скибу часто запрошують виступити офіційним опонентом спеціалізовані вчені ради для захисту дисертацій, а також з проханням здійснити рецензії наукових досліджень.

Професору М. Є. Скибі притаманне глибоке знання справи, висока культура в роботі, вміння масштабно мислити. Держава високо оцінила його трудову звитягу. Він удостоєний багатьох державних, урядових, галузевих нагород, а також закордонних відзнак. 1 жовтня 2008 р. Президент України В. Ющенко нагородив орденом "За заслуги" III ступеня ректора Хмельницького національного університету М. Є. Скибу "За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної освіти, підготовку кваліфікованих кадрів, багаторічну сумлінну працю".

Науково-педагогічну діяльність М. Є. Скиба поєднує з громадською роботою і як депутат обласної ради очолює комісію з питань розвитку освіти і культури.

Професор М. Є. Скиба усім своїм єством, усією душею відданий Україні. Це трибун, борець, громадянин, людина, яка не може миритися з неправдою та несправедливістю. Від цього йому не завжди легко і комфортно в житті. Але інакше жити він не може. Як річка в час весняної повені вбирає в себе потужні потоки води і наповнює своє русло могутньою енергією, так і ректор Хмельницького національного університету, доктор технічних наук, академік, професор М. Є. Скиба сповнений творчими планами, реалізація яких сприятиме зміцненню молодої Української держави. Здоров'я й добра на довгії літа, вельмишановний Миколо Єгоровичу!

Олександр

ГРИГОРЕНКО,

доктор історичних наук,

професор.