Презентація "Екологічної енциклопедії"

Як ми вже повідомляли, минулої п'ятниці на базі Хмельницького національного університету пройшов "круглий стіл" з проблематики стану рекреаційних ресурсів у нашому краї.

Це була спільна акція університету та Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ). Власне основним приводом до цього "круглого столу" стала презентація завершеного нещодавно тритомника "Екологічної енциклопедії", видання якої здійснила ліга, а вже дотичним до нього і дуже доречним тут стало обговорення рекреаційної проблематики. А презентувала це, без перебільшення, унікальне видання, якого, до речі, досі не мала Україна, не має Росія, ініціатор і натхненник цього проекту, перший заступник голови ВЕЛ, відомий в нашій країні діяч екологічного руху Тетяна Тимочко.

Унікальність цього проекту справді вражає. Найперше, через те, що його ініційовано громадською організацією. До роботи над енциклопедією було залучено вчених з Національної Академії наук, різних галузей науки й, зокрема, вузівської. Тетяна Тимочко відзначила й авторів з Хмельниччини. Це науковці з Хмельницького та Кам'янця-Подільського Руслан Білик, Людмила Казімірова, Тетяна Виговська, Олександра Кучинська та інші. Загалом, у підготовці енциклопедії взяли участь 740 авторів, всього ж у трьох її томах вміщено 3556 статей, 112 карт, 244 рисунки та схеми, 737 кольорових фотографій та 159 таблиць. Кожен том вийшов накладом у три тисячі екземплярів, у прекрасній поліграфії, повному кольорі. Словом, це видання буде цікаве широкому читацькому загалу. До речі, один з його авторів Тетяна Виговська вже подарувала його Деражнянській дитячій бібліотеці за свій кошт і оголосила, що за власні кошти подарує його і рідній школі №1 в райцентрі, запросивши підтримати її ініціативу усіх маєтних людей нашого краю і, найперше, свого земляка, голову облдержадміністрації Івана Гавчука. Цю ідею, як і ряд інших, було відображено у резолюції "круглого столу".

Того ж дня відбулася звітно-виборча конференція обласної організації ВЕЛ, на якій її головою обрано кандидата технічних наук, доцента ХНУ Наталю Миронову.