Росіян радували українською піснею

студенти Хмельницького національного університету

Нещодавно російське місто Твер — побратим нашого Хмельницького відвідала делегація викладачів та студентів Хмельницького національного університету в рамках шостого Міжнародного фестивалю "Віночок слов'янських куль-тур-2009", який проводиться з метою єднання слов'янських народів та зміцнення культурних зв'язків. Засновник та організатор фестивалю — Українська культурно-національна автономія (діаспора), яка нараховує у Тверській області до 40 тисяч вихідців з України, серед яких багато і наших земляків. Співор-ганізаторами стали Тверський державний університет, комітет у справах культури, спорту і роботи з молоддю адміністрації міста Твер, Тверська організація молодих туристів.

Делегацію нашого університету очолювала Людмила Байдич, начальник управління навчально-виховної роботи і соціальної політики Хмельницького національного університету.

Концертна програма "Вінок дружби" розпочалася днем України, активну участь в якому взяли хмель-ничани. Зокрема, у високопрофе-сійному виконанні заслуженого артиста України Миколи Довгальова, а заодно й керівника театру пісні "Сузір'я" Центру культури при Хмельницькому національному університеті та соліста Хмельницької обласної філармонії, на фестивалі прозвучали вічно молоді мелодії українських та російських пісень, а прекрасного співака глядачі запрошували на сцену неодноразово.

Від усієї душі і серця несли свої пісні землякам солістки "Сузір'я" Неля Нагорна, студентка третього курсу спеціальності "Дизайн", та Ірина Косовська, майбутній економіст-фінансист. Молоді співачки в українських народних костюмах виконали сучасні українські пісні, серед яких "Стожари", "Пісня буде поміж нас", "Я піду в далекі гори", "Червона рута" та інші.

Сучасний гумор українського, зокрема, Хмельницького студентства демонстрував Олександр Нікітін (молодший), режисер студентського театру естрадних мініатюр. Як представник оригінального жанру, Олександр виступив з рядом мініатюр, до яких активно долучилися учасники фестивалю.

У рамках фестивалю делегація Хмельницького національного університету взяла участь у "круглому столі" на тему: "Шляхи до єднання слов'янської молоді". Під час цього заходу молодь не лише слов'янських країн, а й Англії, Франції, Італії, Португалії, яка відпочивала у міжтаборі на березі озера Селігер, спробувала визначити проблеми молоді різних країн. У результаті всі дійшли висновку, що проблеми молодих людей будь-якої країни майже однакові. Розроблені основні положення міжнародного проекту ' "Віночок дружби".

Глибокий слід залишила у серці хмельничан благодійна акція в дитячому притулку міста Осташков Тверської області, який вони відвідали разом із земляками з Твері. Діти різних національностей, позбавлені батьківського піклування, з цікавістю та захопленням слухали українські пісні у виконанні співаків у національних костюмах.

Міжнародний фестиваль "Віночок слов'янських культур-2009" яскраво доповнили дискотека "Ми єдині", вогнище дружби, відвідини Музею природи Селігерського краю, екскурсія містом Твер, яка закінчилася зустріччю з колегами-науковцями у Тверському державному університеті. За її результатами заплановано програму співдружності та вироблено проект співпраці між двома університетами.

...Прощання було теплим і незабутнім, а російські друзі та земляки пообіцяли відвідати місто над Південним Бугом найближчим часом.

Лілій ДУНЕЦЬ,

доцент, учасниця делегації