Японський сад у Хмельницькому

Про екскурсію у красу золотої осені, а як інакше назвати нині це рукотворне природне диво, що з'явилося віднедавна у нашому місті, я попросив розказати директора ботанічного саду Хмельницького національного університету, кандидата біологічних наук, доцента кафедри екології Людмилу Казімірову. А допомагали їй у цій екскурсії інженер Оксана Ленчук та старший лаборант Володимир Сільчук. Звичайно, у газетній публікації не можливо розповісти про все побачене тут, тому я зупинюсь лише на розповіді Людмили Павлівни про дуже цікавий куточок цього парку — японський сад.

У наш час на Сході, а точніше в Японії, розповіла вона, такі сади розбивають не тільки в приватних володіннях і монастирях, але і при будинках великих корпорацій, щоб службовці мали можливість розслабитися. Відрадно, що й у нашій країні вже починають переймати досвід східних майстрів в облаштуванні житла (мініатюрні фонтани в офісах, принципи фен-шуй та інші). Простота — ось основний їх принцип, там немає нічого зайвого і немає прагнення до європейської масштабності. Основа краси не в буянні яскравих фарб, а в заспокійливій грі півтонів. Також, на відміну від європейських садів, японські облаштовують якомога природніше. Недаремно їх ще називають пейзажними.

Від себе додам, що ідея створення саду в японському стилі у ботанічному саду ХНУ належить його науковому консультанту, завідувачу кафедри ландшафтної архітектури, садово-паркового господарства та урбоекології Національного лісотехнічного університету України, професору В.Кучерявому. Співробітники ботанічного саду А.Весна, Н.Гесалт, О.Ленчук та СДмитренш під керівництвом директора ботанічного саду ЛіСазімірової розробили його проект та разом зі студентами університету втілили його у життя. Основні декоративні елементи — фігури з каменя у японському саду — листок, басейн, протектор, медуза, черепаха.

Символіку, яку несуть компоненти саду, можна зрозуміти за формою і розташуванням каменів, забарвленням рослин, якими вони обсаджені. Елемент, який здійснений у формі контура листка, обсаджений хостою ланцеголистою, яка утворює "подушку" зі щільних, глянцевих темно-зелених листків. Часто цей елемент листка називають серцем. Протектор — це своєрідне відображення мовою ландшафтного дизайну рисунка протектора шини. Камінь середньою розміру викладено на крутому схилі дзеркальним відображенням і декоровано барбарисом звичайним. Цей кущ має жовті квіти, які утворюють оригінальні суцвіття, цікаві декоративні плоди і пурпурне листя восени. У цю композицію закладена думка про техногенність сучасного життя, його швидкоплинність. Басейн, мурований каменем, засаджений райграсом білострокатим. Величезна кількість рослин у замкненому просторі символізує таку ж кількість студентів університету.

Найбільш важливий декоративний елемент у саду, на який одразу падає погляд.- медуза, викладена з хвойних рослин, а саме: туї Ельвангера (107 штук). Ці рослини прикрашають сад в усі пори року. Важливим символічним елементом є п'ять каменів, які, уособлюють 5 інститутів стаціонарної форми навчання. їх величина залежить від "віку". Так, найбільший камінь — це найстаріший інститут механіки та інформатики. Поряд з цими каменями росте дерево Гінкго дволопатеве — найстаріше з виду дерев (з динозаврового періоду), яке в Японії вважається священним деревом буддистів. Гінкго характеризується унікальними і неповторними у рослинному світі особливостями росту, розвитку, розмноження. До речі, це перше дерево посадив тут ректор університету Микола Скиба.

Поруч тис ягідний — це також унікальна рослина світової дендрофлори, яка росте в Україні. Садив його екс-ректор Радомир Сілін, чим продемонстровано силу, стійкість, міцність, довговічність і далекоглядність університету. А той факт, що рослина не японська, безпосередньо вказує, що це сад каменів у японському стилі, але з українським акцентом. Клен пальмовидний — рослина з ніжним розлогим гіллям, пурпуровим листям, посаджений проректором університету Михайлом Войнаренком. В саду є група з каміння, які символізують Віру, Надію, Любов і Софію. Кожен з каменів обсаджений квітами відповідного кольору, який відображає його символіку. Цікавим елементом японського саду є й композиція з каміння, викладеного у формі черепахи. У східній філософії ця тварина є символом глибини і доброти людського серця, а також достатку. Імітація водойми навколо черепахи виконана із колекції очитків та ірису. З каміння викладено кола, які імітують хвилі на воді.

У японському саду росте понад 100 таксономічних видів, форм і сортів культивованих рослин.

Після знайомства з японським садом я вийшов до головного корпусу університету, навпроти є алея, де росте 10 магнолій, які були посаджені 19 квітня 2008 року на честь десяти великих українців. За цей короткий період всі дерева встигли добре вкоренитися і підрости. Пройде небагато років і навесні рясно заквітують чудові магнолії біло-фіолетовими чи світло-рожевими великими квітами з неповторним ніжним ароматом. Ми, нащадки, пам'ятаємо наших великих українців.

Вітольд ЛІСОВИК