Микола Томенко: "Нині слід виховувати масову культуру..."

Минулого тижня до Хмельницького завітав віце-спікер Верховної Ради України Микола Томенко. У Хмельницькому національному університеті він презентував широкому студентському загалу свої нові проекти, задуми та книги на історичну тематику.

Микола Володимирович добре відомий нам не лише як політичний діяч, а й як історик та політолог. Його проекти "Сім чудес України" та "Сім природних чудес" стали для країни великим історично-культурним проривом, оскільки з небуття підняли чималу кількість історичних та природних пам'яток.

У 2005 році у ролі віце-прем'єра першого уряду Юлії Тимошенко, Микола Томенко взявся за відновлення та відбудову столиці українського козацтва — острова Хортиця. В цьому ж році, на Покрову, завдяки спільним зусиллям небайдужих громадян, цей історично-культурний заповідник відкрився офіційно:

Микола Володимирович чимало робить і для освіти. Так, нещодавно освітні заклади Хмельниччини отримали диски з українськими народними піснями. Наразі готується до виходу ще один диск, який міститиме записи за участю відомих діячів української літератури XX століття. Микола Томенко сподівається, що зібрані матеріали допоможуть школярам ближче познайомитися з творчістю українських письменників та поетів. Також на Різдво планується презентація диска, який спеціально розроблений Миколою Томенком для дошкільних дитячих закладів під назвою "Слуханка для української малечі". Така аудіозбірка стане у нагоді в кожному дитхадочку, оскільки міститиме багато цікавої інформації для маленького слухача.

Окрім політичної діяльності, Микола Томенко паралельно займається історією та політологією. За його словами, ще в студентські роки, коли навчався у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, він задумав більшість проектів, які тільки тепер вдалося втілити в життя. "Все проходить, залишаються лише вічні цінності, — каже Микола Томенко. — Ми маємо припинити воювати з історією, нині нам потрібно винести з неї уроки".

Свою нову книгу "Історія українських Конституцій" Микола Томенко написав ще в 1992 році, але дещо переробленою вона побачила світ лише тепер. "У процесі підготовки цієї книги я задумався, чому в нас було стільки проектів Конституцій, — зауважив він. — Це історичне видання містить відомості про головні державні закони — від "Руської правди' і до діючої Конституції вже незалежної України". Планується, що ця книга стане у пригоді не одному поколінню студентів історичних та юридичних факультетів. Нині видання вийшло обмеженим тиражем, але Микола Томенко запевнив, що невдовзі воно з'явиться на полицях бібліотек усіх вищих навчальних закладів країни. "Нині потрібно виховувати масову культуру серед молоді, давати їм гідний приклад, адже вони наше майбутнє..." — говорив він, звертаючись до університетської аудиторії.

По закінченні зустрічі ректор Хмельницького національного університету Микола Скиба вручив політику пам'ятний подарунок. Насамкінець Микола Томенко подякував усім присутнім та висловив надію, що подібні зустрічі стануть традиційними.

Ганна ПАСІЧНИК