РЕКТОР-ПОДВИЖНИК I ЙОГО УНІВЕРСИТЕТ. ШТРИХИ ДО ПОРТРЕТА МИКОЛИ ЄГОРОВИЧА СКИБИ

У ці дні Поділля й майже вся педагогічно-наукова громадськість України відзначає славний 60-річний ювілей ректора Хмельницького національного університету Миколи Єгоровича Скиби, портрет якого друкується на обкладинці "Трибуни", а поруч, на стор. 8, подано фото-миттєвості з життя цієї авторитетної і порядної людини. З великою повагою і шануванням говорять про нього колеги, з любов'ю - студенти, з обожнюванням - сім'я.

Одним із найдостойніших наших ректорів, здібним, відповідальним назвав М.Є. Скибу президент Академії педагогічних наук, академік НАНУ, президент Товариства "Знання" України Василь Григорович Кремень, великий вчений і справжній державник, який цілеспрямовано працює над тим, щоб на провідних посадах в галузі, яку він очолює, були люди компетентні, творчі, непідкупні, вірні інтересам держави. На його думку, Микола Єгоро-вич саме такий. І слово у нього ніколи не розходиться з ділом. Пообіцяв - значить, зробить. І чутливість до новацій у нього колосальна. Ці властивості і дали можливість М.Є. Скибі за час свого ректорства перетворити периферійний Хмельницький ВНЗ у провідний в державі заклад з впровадження інновацій і особливо з організації і методології дистанційного навчання. Разом зі своєю працьовитою командою сподвижників із проректорів, завідувачів кафедр, деканів, помічників, викладачів, аспірантів, студентів він зміг розробити і забезпечити успішну реалізацію Європейської концепції розвитку очолюваного університету, відпрацювати і довести до філігранності багатоступеневу модель освіти архісучасної кредитно-трансферної системи. До речі, він одним з першим в Україні добився визнання диплому зразка Хмельницького національного університету багатьма європейськими навчальними закладами. Згідно з рейтингом Міністерства освіти і науки України, університет, очолюваний М.Є. Скибою, займає восьме місце серед 24 класичних університетів України. Підготовка фахівців здійснюється на 14 факультетах, що входять до складу 6-ти інститутів. В університеті здійснюється навчання за 36-ма напрямами освітньо-кваліфікаційної підготовки, у тому числі: економіка і підприємництво, міжнародні відносини, менеджмент, педагогічна освіта, мистецтво, дизайн, екологія, прикладна математика, комп'ютерні науки, філологія, інженерна механіка, радіотехніка, електронні апарати. Навчальний процес в університеті забезпечують 62 доктори наук, професори, 372 кандидати наук, доценти. Половина з них є випускниками університету, які завдяки міжнародним угодам та домовленостям М.Є. Скиби пройшли стажування за кордоном, брали участь у міжнародних наукових конференціях.

Як і в західних університетах класичного зразка, тут велика увага приділяється науковій роботі. Створені і успішно працюють 23 навчально-виробничі центри, 15 наукових шкіл. Співробітниками університету протягом лише останніх десяти років захищено 28 докторських і 220 кандидатських дисертацій, запропоновано для впровадження у народне господарство України, понад 150 наукових розробок, нових технологій. Особливо активізувалася ця робота останнім часом. За рік, що минає, одержано 44 патенти, надруковано 32 підручники, 150 наукових посібників і монографій, 1250 наукових праць, проведено 16 наукових і науково-методичних конференцій. До науково-дослідної роботи активно залучається студентство. Понад дві тисячі молодих дослідників порадували ректорат своїми здобутками, зокрема в галузі розробок обладнання, матеріалів тощо. Успіхові значною мірою сприяла ґрунтовна комп'ютеризація навчального процесу, яка

здійснюється безпосередньо під контролем ректора М.Є. Скиби. Із 1500 комп'ютерів, що використовуються в навчальному процесі Хмельницького національного університету, більш як 1000 зареєстровані в комп'ютерній мережі, що має доступ до Інтернету. У мережі університету встановлено 26 потужних серверів різного призначення на базі мікропроцесорів Alpha, Pentium IV, Atholon. Через оптоволоконні лінії зв'язку комп'ютерною мережею охоплено усі 7 навчальних корпусів і 5 гуртожитків.

Надійним місцем для поповнення знань є бібліотека університету, універсальні фонди якої складають понад 600 тисяч документів. Бібліотека має сім читальних залів, три абонементи, спеціалізовані сектори: науково-технічної документації, літератури іноземними мовами, зал каталогів та електронної інформації, міжбібліотечний абонемент. Дбає Микола Єгорович не лише про ґрунтовне високоякісне навчання студентів, залучення їх до наукової, виробничої діяльності та самоврядування, а й про побут та умови для відпочинку. В гуртожитках - краса і порядок. У добротному спортивному комплексі — теж. Непогано відпочити можна в ботанічному саду університету, оновленому і вдосконаленому зусиллями того ж таки М.Є. Скиби і його команди.

Рядки з біографії.

Микола Єгорович Скиба народився у селі Камінь Кролевецького району Сумської області. Ріс, як усі сільські тогочасні діти, у бідності, але з чистим сумлінням, прагненням здобути добрі знання і служити рідній Вітчизні. Щиросердності, порядності і працьовитості він учився у своїх односельців, людей честі і совісті. Ці кращі людські риси в нього сформувалися ще в дитинстві і стали визначальними на все життя. У 1972 р. успішно закінчив Київський технологічний інститут легкої промисловості і розпочав свій шлях в науку. З 1975 р. М.Є. Скиба працює в нинішньому Хмельницькому національному університеті, який тоді називався Хмельницький технологічний інститут побутового обслуговування і займався підготовкою висококваліфікованих фахівців для підприємств системи побутового обслуговування. Був асистентом, старшим викладачем, доцентом, деканом по роботі з іноземними студентами. У 1996 р. очолив організований за його ж ініціативою новий на той час факультет гуманітарно-педагогічний. У 1999 році затверджений проректором з навчальної роботи. У 2001 р. обраний ректором, а 2008 року переобраний на посаду ректора на семирічний термін.

Навчаючи студентів, постійно вчився і вчиться сам, веде науково-дослідницьку роботу. А за її результатами захистив кандидатську і докторську дисертації. Став доктором технічних наук, професором, академіком Української технічної академії та Міжнародної академії інформатизації. Має 18 авторських свідоцтв та патентів, 118 публікацій наукового та науково-методичного спрямування, три монографії, три навчальні посібники.

Успішність життя цього сильного вченого і компетентного організатора навчального процесу значною мірою забезпечена постійною турботою дружини Галини Василівни, красивої і мудрої жінки, авторитетного викладача кафедри міжнародних економічних відносин цього ж університету, його справжнього надійного друга, берегині сімейного вогнища. Ретроспективно переглядаючи життя Миколи Єгоровича, слід відзначити, як багато він зробив і робить для утвердження добра, професіоналізму, гуманізму, патріотизму і духовності. Щиро вітаємо ректора-подвижника М.Є. Скибу з ювілеєм і бажаємо здоров'я, невичерпної енергії і сили для сходження на нові вершини.

О.О. БІЛИК, В.І. МЕНШУН