Наш часопис на своїх шпальтах вже неодноразово розповідав про міжнародні проекти, що здійснюються у Хмельницькому національному університеті. Але остання подія за важливістю, масштабами і рівнем представництва гостей (закордонних і місцевих) вразила учасників. Адже відбувалися не просто урочисті заходи з нагоди 10-го ювілейного випуску слухачів Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації колишніх військовослужбовців та "Ярмарок вакансій" за Програмою НАТО-Україна "Партнерство заради миру", а ще й пролонгація даної програми на наступні три роки в м. Хмельницькому і розширення її у м. Харків

Михайло Войнаренко:

“Програми НАТО об'єднують схід і захід України”

На Хмельниччині вже 15 років реалізуються програми перепідготовки та працевлаштування офіцерів запасу, які направлені на надання допомоги тим верствам населення, які сьогоднішні її найбільше потребують. Програми постійно підтримуються не тільки нашою державою, а й країнами Європейського Союзу через реалізацію відповідних програм ТАСІС, Україно-Британської, ОБСЄ, НАТО. Хмельницький центр уже здійснив перепідготовку більше трьох тисяч офіцерів, які отримали другу, вже цивільну спеціальність і більше половини з них успішно працевлаштувалися.

На урочистій церемонії пролонгації Трастового фонду Програми НАТО-Україна "Партнерство заради миру" у Хмельницькому та його розширення у Харкові були присутні: перший секретар політичних і економічних справ делегації Нідерландів в НАТО Карін Якобз, адміністратор директорату економічної і політичної безпеки НАТО Жерар Мале, військовий аташе з питань оборони Королівства Данія в Україні Ове Бак Хансен, полковник, військовий офіцер зв'язку НАТО в Україні Дариус Адомайтис, менеджер Програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт, директор Департаменту соціальної адаптації Міністерства оборони України Ігор Холоша, голова Хмельницької облдержадміністрації Іван Гавчук, Хмельницький міський голова Сергій Мельник, ректор університету Микола Скиба, директор Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації, проректор університету Михайло Войнаренко, директор обласного центру зайнятості Іван Кравчук, директор міського центру зайнятості Тетяна Мехеда, директор Міжгалузевого інституту післядипломної освіти Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" Сергій Солощук та інші гості.

Після виступів поважних гостей в актовому залі університету відбулося вручення свідоцтв та сертифікатів 73 випускникам, що навчалися у Хмельницькому центрі за спеціальностями "Менеджмент підприємницької діяльності", "Маркетинг на ринку товарів та послуг", "Комп'ютерні технології в економічних системах", "Комп'ютерні системи і мережі".

З виступу Миколи Скиби: "Наш університет, в якому навчається більше 15 тисяч студентів і працює майже 1000 викладачів, бере участь у багатьох міжнародних наукових і освітянських програмах. Але цей проект унікальний тим, що виконуючи важливу загальнодержавну програму підтримки офіцерів запасу в масштабах регіону, а тепер і України, наші викладачі і студенти долучаються до передових зарубіжних технологій навчання. Майже два десятки викладачів пройшли стажування за кордоном, оновлюється методичне та програмне забезпечення, вивчаються іноземні мови, наближаючи нас тим самим до стандартів Європейського союзу і НАТО. І не випадково, що на цей захід прийшло так багато студентів факультетів міжнародних відносин, економіки і бізнесу.

За час реалізації проектів з перепідготовки та працевлаштування військовослужбовців в нашому університеті тисячі військових офіцерів після звільнення з

другу цивільну спеціальність і знайшли нову роботу. Адже в наступному році буде вже 15 років, як ми долучилися до пілотного проекту Європейського Союзу і виграли грант за програмою ТАСІС з перепідготовки офіцерів запасу, потім були програми Міноборони Великобританії і ОБСЄ, а сьогодні ми проводимо з вами 10-й ювілейний випуск слухачів за програмою НАТО. Ще 73 випускники отримають свідоцтва та сертифікати про набуття цивільних професій, але важливіше те, що вони отримали нові знання, які допоможуть їм швидше адаптуватися до цивільного життя і знайти гідну роботу.

Тому я хотів би щиро подякувати всіх, хто долучився і підтримує реалізацію в Україні програм перепідготовки та підвищення кваліфікації військових офіцерів запасу, пролонгацію проекту на Хмельниччині і розширення його на Харківщину..."

З виступу Михайла Войнаренка: "Ми пишаємося тим, що на Хмельниччині ось вже 15 років діє такий Центр, який надає допомогу тим верствам населення, які найбільше потребують. Адже офіцери, які звільняються з лав Збройних Сил, на жаль, не завжди легко можуть адаптуватися до цивільного життя. І саме створення такого Центру на Хмельниччині дало можливість ці проблеми вирішувати.

Ми почали перепідготовку за Програмою НАТО не з пустого місця, адже ще в 1995 році наш Університет долучився до Програми Європейського Союзу. І тоді за програмою TACIS за три роки ми перепідготували більше 2000 офіцерів запасу і 600 з них успішно працевлаштували. Потім була Українсько-Британська програма, Програма за ОБСЄ, за якими ми перепідготували 380 офіцерів запасу і 290 з них успішно були працевлаштовані. Після завершення Програми ОБСЄ при підтримці менеджера Українсько-Британської програми Дональда Сміта і нинішнього нашого менеджера Програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців Крістофера Штаудта з'явилася Програма, яку підтримали країни-члени НАТО. І ось вже більше 3 років ми функціонуємо як Центр за Програмою НАТО-Україна. Сьогодні за цією Програмою ми проводимо десятий випуск і за ці роки ми перепідготували 637 офіцерів запасу і 337 з них успішно знайшли роботу. Але 337 - це лише 50 відсотків, адже насправді процент працевлаштування набагато більший, оскільки більше 20 відсотків з тих, що ми перепідготували за Програмою НАТО, ще служать і тільки після звільнення зі Збройних Сил України вони використають набуті в Центрі цивільні професії і будуть швидше адаптовані до цивільного життя.

Ще один важливий момент. Офіцери, які проходять у нас навчання, не тільки безкоштовно навчаються, але й безкоштовно отримують всі методичні і роздаткові матеріали, безкоштовно отримують допомогу у працевлаштуванні. А ті офіцери, які приїжджають з інших місць, отримують можливість безкоштовного проживання в гуртожитку університету на період навчання. Таким чином, реалізація цієї Програми на терені Хмельниччини та інших західних областей дала змогу багатьом офіцерам покращити свої можливості в адаптації до цивільного життя. А сьогодні ми розширюємо можливість отримання цивільних професій офіцерам, які живуть у східних регіонах України. З 15 квітня у Харкові були відкриті регіональні курси, де 65 офіцерів будуть проходити тримісячну перепідготовку за цивільними спеціальностями. Спільно з Національним університетом "Харківський політехнічний інститут" ми проводимо перепідготовку тепер вже в східній Україні. Я думаю, що ця справа буде працювати на благо офіцерів і нашої держави..."

З виступу Івана Гавчука: "Я дякую нашим присутнім сьогодні гостям, які сприяють тому, що ми провели таку важливу роботу з перепідготовки військовослужбовців, і які звільнилися зі Збройних Сил нашої держави. У цій ситуації, або в цій проблемі, є дві складових: по-перше, ми повинні оптимізувати збройні сили нашої держави до того, щоб вони були боєздатними обов'язково, для цього потрібні значні фінансові ресурси. Ми хочемо, щоб армія наша була обов'язково професійною, щоб вона професійно захищала інтереси нашої держави, наших громадян. Друга складова, це саме ті, хто звільнився зі Збройних Сил, і вони повинні адаптуватися до цивільного життя. Ми, присутні із вами на визначній події, будемо вітати 73 випускників цього Центру перепідготовки, які, я сподіваюсь, знайдуть свій шлях у житті, вже іншу стежку, не військову, і принесуть користь собі, перш за все, своїй родині, а також суспільству. На це спрямовані зусилля і нашої державної адміністрації і гостей, які представляють певні закордонні організації. Я вітаю їх і дякую за допомогу в реалізації програми. Ми всі повинні підтримувати такі проекти..."

З виступу Сергія Мельника: "Я хотів би повернутися в недалеку історію. Буквально минулого року, будучи в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в рамках Програми "Партнерство заради миру", ми підтримували такі ініціативи НАТО, а також розповідали про те, що в нашому місті є добра справа в Національному університеті, де успішно здійснюється програма перепідготовки офіцерів запасу. Ми дуже вдячні нашим гостям з Брюсселя, що було прийнято рішення, у рамках Програми НАТО-Україна "Партнерство заради миру", продовжувати цю програму. Сьогодні приємно відзначати, що ми маємо перші гарні результати і, в першу чергу, я хотів би подякувати всьому викладацькому складу Університету, тому, що їм повірили, вони це зробили професійно і якісно, а тому, я впевнений, ця справа буде продовжуватися..."

З виступу Ігоря Холоші: "Нині в Україні проводиться масштабне реформування Збройних Сил за допомогою державних Програм перепідготовки та індивідуальних проектів країн світу. Протягом 2006-2011 років планується звільнити близько 60 тис. офіцерів, прапорщиків та інших військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом і матимуть право на пенсійне забезпечення... У Міністерстві оборони України питання соціальної адаптації звільнених військовослужбовців включені до Програми реалізації Концепції кадрової політики в Збройних Силах України та Плану виконання заходів Цільового плану дій Україна-НАТО. Оскільки Українська армія поступово стає професійною, адаптація військовослужбовців буде вагомим внеском у привабливість військової служби. Ця проблема не може бути успішно вирішена без спільних зусиль органів державної влади, міжнародних та недержавних організацій".

З виступу Карін Якобз: "Успішні військові реформи, що здійснюються в Україні, так само важливі і для нас, важливі для загальної безпеки та загальної стабільності в Європі. І також варто зазначити, що цей Трастовий фонд НАТО ідеально відповідає, ідеально є вписаний в цільовий план Україна-НАТО. Щодо другого етапу цього Трастового фонду, то Нідерланди надають на 2009 рік 170 тис. евро, ця сума покриє витрати першого року проведення, а загальна сума становитиме 700 тис. євро. Ми думаємо, що ті досягнення, які вже зроблені Трастовим фондом, вони є надзвичайно високими. Ми всі в штаб-квартирі надзвичайно високо їх оцінюємо, особливо те, що близько 70 відсотків людей, які закінчили ці курси, успішно працевлаштовані. І ми сподіваємося, що за підтримки тих людей, які працюють в центрі, за підтримки менеджера Програми Крістофера Штаудта, усіх людей з НАТО, які інвестують свій час, свої зусилля в цю Програму, друга фаза проекту також буде успішною".

З виступу Ове Бак Хансена: "У 2008 році Данія прийняла рішення підтримувати перепідготовку в Україні. Данія вже підтримувала перепідготовку в інших країнах, які колись перебували в складі Радянського Союзу. Тепер Данія буде підтримувати проект НАТО Трастовий фонд "Партнерство заради миру". Вона отримає статус головної нації, яка співфінансує цей проект, після Нідерландів. Я вважаю, що перепідготовка колишніх військових офіцерів є дуже важливою справою, тому що вона стосується підвищення ваших навичок, ваших кваліфікацій для того, щоб змінювати сучасний світ. Шановні офіцери, ви зараз вступаєте в нову фазу вашого життя, можливо деякі з вас вже працюють. Ваш військовий досвід буде отримувати розвиток, додаткову кваліфікацію. І ми сподіваємося, що ви можете зайняти нові позиції у сучасному житті. Але вам зараз доведеться працювати, зіштовхуватися з новим фактором, і цим фактором є сила ринку. Від себе можу сказати, що я так само з цим стикався, оскільки у свій час залишив ряди Датської армії. І тому я знаю, що навчання - це є процес, який триває протягом усього життя. Ми повинні пам'ятати, що коли вивчаємо нові речі, це означає, що ми отримуємо інструменти для того, щоб змінити своє життя. Ми сподіваємося, що ви реалізуєте свій власний потенціал і потенціал вашої країни. Данія підтримує сильну демократичну Україну та зможе бути гідним учасником".

З виступу Жерара Мале: "Як виконавчий агент з цього Трастового фонду, я хотів би підкреслити важливу роль і також дати високу оцінку Нідерландам та Данії за те, що вони є головними націями-лідерами у розвитку цієї програми. Також, я хотів би зазначити важливу роль менеджера нашої програми Крістофера Штаудта та його команди. І також дуже важливу роль директора цього центру Михайла Воинаренка та усіх людей, які працюють у цьому центрі. Оскільки ці люди займаються усіма фазами, усіма моментами, які пов'язані з практичним втіленням цієї програми. Дозвольте звернутися до офіцерів і сказати їм, що вони справді заслуговують найвищої оцінки за ті інтелектуальні інвестиції, які вони зробили. Звичайно, ми допомогли вам підвищити свою кваліфікацію і дістати нові кваліфікаційні навички. Але це були великі зусилля з вашої сторони. І ми бажаємо бути вам надзвичайно успішними у майбутньому цивільному кар'єрному житті. І особисто від себе я хотів би сказати, що я, як член команди НАТО, гордий з того, що у мене є можливість також інвестувати свої зусилля у цю успішну програму, яка поглиблює хорошу співпрацю між НАТО та українським суспільством. Всього найкращого вам".

З інтерв'ю випускника курсів Олександра Паригіна: "Я почув про Хмельницький центр від своїх знайомих, колишніх військовослужбовців-колег, які навчалися в цьому центрі раніше. При першому відвідуванні центру я отримав інформацію про спеціальності перепідготовки і вибрав спеціальність "Маркетинг на ринку товарів та послуг". Саме ця спеціальність найбільш повно відповідала тому, чим я хочу займатися після закінчення служби у Збройних Силах. Перший місяць навчання був найважчим. Саме тоді відчувалася та значна підтримка, яку надавали нам, слухачам, викладачі центру. Вони терпляче і у доступній формі пояснювали питання, які викликали у нас найбільшу складність. Навчання на другому та третьому місяці проходило вже набагато легше: вже була напрацьована певна база знань і ми краще розуміли викладачів.

Я дуже задоволений тим, що навчався у Хмельницькому центрі перепідготовки та соціальної адаптації. Сподіваюсь, що ті знання та навички, які були отримані за період навчання, допоможуть мені у подальшому втіленні моїх планів у житті "без погонів".

Зоя БОЄВА