ПЛАНУВАННЯ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Відомий вислів Б. Франкліна "час-гроші" вдало характеризує сучасний стрімкий розвиток суспільства. В умовах глобалізації світової економіки, необхідності подолання негативних наслідків фінансової кризи, ефективне функціонування народного господарства неможливе без обґрунтованого визначення напрямків розвитку та оптимізації шляхів їх забезпечення. Основною ланкою національної економіки є господарюючі суб'єкти підприємницької діяльності (підприємства). Тому формування потенціалу розвитку слід досліджувати та здійснювати на рівні окремих підприємств і їх об'єднань. За даних умов, особливої актуальності набувають питання формування системи внутрішньофірмового планування та можливості її вдосконалення.

Вже стала традиційною практика проведення кафедрою економіки підприємства і підприємництва Хмельницького національного університету, під керівництвом доктора економічних наук, професора Олівера Олексійовича Орлова, міжнародних науково-практичних конференцій щодо проблем вдосконалення планування діяльності підприємства.

В історії економічної думки існували різні погляди на роль держави в регулюванні економічних процесів та значення планування. Сьогодні вже не існує сумнівів, що і в умовах ринку співвідношення директивних та індикативних показників може бути різним, але планування — необхідне. Саме через механізм планування забезпечується оптимізація використання ресурсів, включаються та реалізуються резерви економічного зростання, скорочується час досягнення поставлених цілей.

Форуми, що організовуються під керівництвом О.Орлова — сьогодні єдині в Україні за названою тематикою. Інтерес до них вітчизняних та зарубіжних науковців та практиків зростає, що підтверджується чисельністю учасників.

Так, 1 -3 жовтня 2010 року в м. Алушті відбувся семінар за матеріалами IX міжнародної науково-практичної конференції "Проблеми планування виробництва в ринкових умовах". На конференцію надійшли доповіді понад 350 науковців з Одеси, Києва, Донецька, Луганська, Львова, Хмельницького, Харкова, Миколаєва, Сімферополя, Запоріжжя, Житомира, а також від науковців і фахівців із Росії (м. Саратов, м. Санкт-Петербург), Словаччини (м. Жилін).

Розпочав роботу семінару голова оргкомітету — доктор економічних наук, професор Олівер Орлов. У його доповіді "Маржинализм и цены на новую продукцию: от теории к практике" обґрунтовується необхідність та пропонується застосування антизатратного підходу до формування цін на нову продукцію.

Доктор економічних наук, професор Ольга Мних (Львів) у доповіді розглянула особливості моделювання маркетингових рішень в управлінні ринковою вартістю підприємств. Доктор економічних наук, професор Людмила Ситник (Донецьк) у доповіді зупинилась на особливостях структурних криз і трансформації в Україні. Доктор філософії із Словаччини Росташова М. розглянула особливості маркетингового планування в ринковій економіці. Доктор економічних наук, професор Євген Бельтюков (Одеса) зупинився на особливостях впровадження бізнес-процесами і підприємством в цілому, визначив та проаналізував результати, які можуть бути при цьому отримані. Доктор економічних наук, професор Вадим Христіановський (Донецьк) запропонував для управління оборотними активами застосування нового класу моделей, заснованих на синергетичних принципах, які об'єднують в собі методи імітаційного і оптимізаційного моделювання. У доповіді Ганни Козаченко (Луганськ) було розглянуто найбільш результативні концепції управління підприємством. Доктор економічних наук Тетяна Уманець (Одеса) запропонувала методику комплексної оцінки рівня мотивації економічно активного населення до продуктивної праці на базі інтегральних індикаторів. Доктор економічних наук Юрій Гончаров (Київ) запропонував підходи створення ефективності на основі функції корисності, мінімізації витрат ресурсів та часу, встановлення впливу валідності методів відбору на обсяг потенційного прибутку створеного працівником.

Із доповідями на конференції також виступили доктори економічних наук, професори: Володимир Подсолонко (Таврійський національний університет ім. В.І.Вернадського, Сімферополь); Ірина Петенко, В'ячеслав Дорофієнко (Донецький державний університет управління); Олена Раєвнева (Харківський національний економічний університет); Галина Захарчин (національний університет "Львівська політехніка"); Валентина Ячменєва (Сімферополь); Михайло Бєлєвцев (Донецький національний університет); Валентин Гончаров (Луганський національний аграрний університет); Євгенія Рясних, Валентина Лукянова (Хмельницький національний університет).

Проблеми різних аспектів планування виробництва в умовах ринку розкрили у своїх доповідях кандидати економічних наук, науковці: Ю.Погорєлов (Луганськ), Г.Задорожко (Одеса), Т.Гайворонська, І.Сокирник, Є.Рудніченко О.Савченко, Л.Любохинець. Т.Косянчук, О.Яковенко (Хмельницький національний університет).

Науковий форум в м. Алушті є гарною школою для апробації результатів наукових досліджень молодих вчених. Із доповідями виступили: Т.Булович, Д.Мельник, Ю.Шутяк, І.Лісовський, Л.Григорєва, Т.Гордєєва, С.Ступчук, О.Арапов, В.Скурська

Збільшення кількості науковців, що подали свої роботи на конференцію, кількості безпосередніх учасників семінару (в тому числі 23 доктори наук), розширення "географії" учасників, підтверджують висновок щодо актуалізації проблем планування в умовах динамічного ринкового середовища.

Запрошуємо взяти участь у роботі ювілейної X Міжнародної науково-практичної конференції"Проблеми планування виробництва в ринкових умовах", яка відбудеться 29.09-01.10.2011 р. в м. Алушта.

Ольга ГОНЧАР, кандидат економічних наук, доцент Хмельницького національного університету