Микола Скиба : УНІВЕРСИТЕТ ГОТОВИЙ, А ВИ, ВИПУСКНИКИ?

Хмельницький національний університет престижний навчальний заклад в Україні. Але більшість студентів ХНУ це, зрозуміло, подоляни. І їх вже нині цікавлять питання вступу до університету. Про це ми розмовляємо з ректором, головою ради ректорів вищих навчальних закладів області, професором, доктором технічних наук Миколою СКИБОЮ.

Миколо Єгоровичу, для початку повідомте, як цьогоріч проводити меться зовнішнє незалежне оцінювання знань (тестування)?

— Яків минулому, воно проводитиметься з восьми предметів — української мови та літератури, математики, історії України, хімії, географії, фізики, біології та іноземної мови. Учасники мають можливість тестуватися з п'яти предметів, два з яких є обов'язковими — українська мова та література, історія або математика за вибором абітурієнта.

В які терміни прийматимуться заяви і документи, відбуватимуться вступні екзамени, конкурсні відбори, зарахування на навчання?

— Відповідаю. Початок прийому заяв та документів з 15 липня, закінчення — 22 липня 2010 року. Це для осіб, які мають складати вступні випробування. А для тих, хто цього не робитиме, не проходитиме творчих конкурсів, — до 31 липня. З 23 по 31 липня — вступні екзамени та творчі конкурси. Не пізніше 1 серпня оприлюднимо рейтингові списки вступників. Зарахування вступників за держзамовленням — не пізніше 10 серпня, інших — не пізніше 25 серпня.

Так, Миколо Єгоровичу, я, приміром, хочу вступити до вашого вишу. На яких умовах я це можу зробити?

— Відповідно до умов прийому до вищих навчальних закладів України наш університет проводить набір на перший курс та приймає сертифікати Українського центру оцінювання якості на всі форми навчання — денну, заочну та дистанційну.

А які сертифікати приймає ваш університет цього року?

— Вищі навчальні заклади самостійно обирають перелік сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти, за якими абітурієнти будуть зараховуватися на навчання. Ми вибрали такі предмети.

Це дуже важливо для абітурієнтів, тому, якщо можете, — детальніше про це.

— Можу, а чого ж. Так ось: українська мова і література, історія України, за вибором абітурієнта, математика або географія для напрямів під готовки "Економічна кібернетика", "Економіка підприємств". "Управління персоналом і економіка праці", "Маркетинг", "Фінанси і кредит", "Облік і аудит" та "Менеджмент". Українська мова і література, математика та, за вибором абітурієнта, історія України або фізика для напрямів підготовки — "Інженерна механіка", "Машинобудування", "Електромеханіка", "Зварювання", "Комп'ютерні науки", "Програмна інженерія", "Прикладна математика", "Інформатика", "Комп'ютерна інженерія", "Радіотехніка", "Радіоелектронні апарати", "Телекомунікації", українська мова і література, історія України та, за вибором абітурієнта, біологія або географія — це для напрямів підготовки "Соціальна робота", "Соціальна педагогіка", "Професійна освіта", "Технологічна освіта", "Практична психологія", "Філологія (Українська мова і література)", "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування". Українська мова і література, історія України та, за вибором абітурієнта, математика або хімія для напрямів підготовки "Хімічна технологія", "Технологія виробів легкої промисловості". Українська мова і література, історія України та англійська мова для напрямів підготовки "Філологія (Англійська мова і література)", "Філологія (Переклад)". Українська мова і література, історія України та іспит з оцінки рівня фізичної підготовки для напрямів підготовки "Здоров'я людини". Українська мова і література, історія України та творчий конкурс з малюнка та живопису для напрямів підготовки "Дизайн". Українська мова і література, історія України та, за вибором абітурієнта, іноземна мова або математика для напрямів підготовки "Міжнародні відносини".

Зазначу, що для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, враховується середній бал документа про повну загальну середню освіту з округленням до десятих частин бала.

А хто вступає поза конкурсом?

— члени сімей шахтарів та гірничорятувальників, які загинули внаслідок аварії на орендному підприємстві "Шахта імені Засядька";

Твердо кажу: торішня ситуація, коли один пільговик міг бути зарахований у кілька ВИЗ, під час вступної кампанії-2010 не повториться. Тепер особи, що мають право на позаконкурсний вступ, повинні відразу подавати до приймальної комісії оригінали документів. Так ми уникнемо торішніх прорахунків.

Якісь інші чи особливі вимоги до тих, хто вступатиме на заочну та дистанційну форми навчання, будуть?

— Ні, вони однакові для всіх.

А яким чином формуватиметься та оприлюднюватиметься рейтинговий список вступників?

А як впорядковується рейтинговий список у межах кожної категорії?

— За такими принципами: за конкурсним балом відбільшого до меншого; з урахуванням права на першочергове зарахування при однаковому конкурсному балі у порядку дотримання підстав для його набуття. У рейтинговому списку зазначаються: прізвище, ім'я, побатькові вступника; бали сертифіката з конкурсних предметів, середній бал документа про повну загальну середню освіту; результати творчих конкурсів; наявність підстав для вступу поза конкурсом; наявність підстав для вступу за результатами співбесіди (тестування) з відміткою про результати співбесіди; наявність визначних успіхів у вивченні профільних предметів із зазначенням предмета та олімпіади; наявність права на першочергове зарахування. Рейтингові списки вступників оприлюднюються на інформаційних стендах приймальної комісії та веб-сайті, наприклад, Хмельницького нацуніверситету із зазначенням категорії списку та конкурсного бала кожного вступника. Списки оновлюють приймальною комісією щодня протягом терміну проведення конкурсного відбору.

А від традиційного "Дня відкритих дверей" не відмовляєтеся?

— А навіщо відмовлятися від приємного і корисного? Цей день проведемо 28 березня спільно з Вінницьким регіональним центром оцінювання якості освіти. Вже підготували виставки-презентації напрямів підготовки, проведемо збори викладачів з майбутніми абітурієнтами та їхніми батьками, пробне
тестування спеціалістів. І, зрозуміло, — покажемо нашу художню самодіяльність, роботи студентів будинку моделей.

Миколо Єгоровичу, людина вже здобула освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста. А до вас, на так звану скорочену форму навчання, можна вступити? Які тут критерії?

Зарахування до університету на підготовку фахівців рівня спеціаліста або магістра на основі рівня бакалавра, здобутого в іншому закладі або в нас у попередні роки чи на іншій формі навчання, проводиться на конкурсній основі відповідно до суми балів, яка складається з результату фахового вступного випробування та середнього бала із додатку до диплома бакалавра. Для вступників на навчання для здобуття рівня магістра на основі базової вищої освіти до вказаної суми балів додається оцінка іспиту з іноземної мови. Прийом до університету на підготовку фахівців рівня магістра на основі здобутого вже рівня спеціаліста проводиться тільки на місця, що фінансуються за кошти фізичних та юридичних осіб на конкурсній основі відповідно до суми балів, яка складається із результату фахового вступного випробування, середнього бала із додатка до диплома бакалавра та оцінки іспиту з іноземної мови.

А що ви порадите випускникам загальноосвітніх шкіл для, скажемо так, успішної підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання знань? Яку б систему підготовки ви порадили застосувати?

— Як на мене, щоб ефективніше підготуватися до здачі незалежного тестування, абітурієнтам потрібно вступити на факультет довузівської підготовки. У нас такий факультет є. У ньому висококваліфіковані викладачі ефективно готують майбутніх студентів до здачі незалежного оцінювання знань. На цьому факультеті вступники, які мають диплом спеціаліста чи магістра, можуть отримати другу вищу освіту, здавши фахові вступні випробування. ,

Миколо Єгоровичу! Ви, а це, думаю, оцінять всі читачі нашої газети, молодь, яка готується
вчитися далі, дуже докладно розповіли про все. Абітурієнти, переконаний, скористаються вашими рекомендаціями та роз'ясненнями. А тому — нових успіхів вам, вашому великому викладацькому колективу на освітянській ниві. А студентам, тим, що вже вчаться, і тим, що прийдуть до вас
цьогоріч, — якісного навчання як майбутнім розбудовникам незалежної України.

Розмовляв Володимир

золотарьов