Партнерство заради миру

Одним із пріоритетних напрямків співробітництва України та НАТО є боротьба з негативними наслідками оборонної реформи, згідно з якою скорочується чисельність персоналу та озброєння.

У 2009-2010 роках планується скоротити майже 36 тисяч штатних військових посад. Серед звільнених військовослужбовців багато протягом року залишаються безробітними і втрачають безперервність стажу. Для боротьби з негативними соціально-економічними наслідками, викликаними звільненням значної кількості громадян зі Збройних Сил України, Хмельницький національний університет реалізує проект Трастового Фонду НАТО-Програма "Партнерство заради миру" — Хмельницький центр перепідготовки та соціальної адаптації, який був започаткований на початку 2006 року, а з 2009 року розширив свою діяльність на Харківський регіон, де партнером став Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", його структурний підрозділ Міжгалузевий інститут післядипломної освіти при НТУ "ХПІ". Метою програми є сприяння адаптації колишніх військовослужбовців через формування сучасного економічного мислення шляхом навчання і подальшого підвищення кваліфікації, надання комплексу консалтингових та інформаційних послуг, а також допомоги в працевлаштуванні.

Хмельницький центр проводить перепідготовку військовослужбовців протягом трьох місяців (500 годин) з подальшим їх працевлаштуванням за спеціальностями: "Менеджмент підприємницької діяльності", "Комп'ютерні технології в економічних системах", "Комп'ютерні системи та мережі", "Маркетинг на ринку товарів та послуг", "Графічний дизайн та реклама". Протягом 2009 року в Хмельницькому та Харківському регіонах пройшли перепідготовку 311 осіб, зокрема 187 осіб на Хмельниччині.

16 квітня у ХНУ відбулась урочиста церемонія двадцятого випуску слухачів центру перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, а також був проведений "Ярмарок вакансій", присвячений цьому заходу. На урочистій церемонії відкриття ярмарку були присутні військовий аташе з питань оборони Нідерландів в Україні Вільям ван Хеєребейк, менеджер Програми НАТО-Україна в Україні Крістофер Штаудт, заступник міського голови Віктор Байдич, ректор університету Микола Сісиба, директор міського центру зайнятості Тетяна Мехеда та інші гості.

Під час проведення "Ярмарку вакансій" директор центру Михайло Войнаренко познайомив присутніх з учасниками, якими стали 15 підприємств міста. Майже два десятки підприємств Хмельниччини взяли участь у ньому і запропонували випускникам понад 80 вакансій.

У залі засідань вченої ради університету відбулось урочисте вручення свідоцтв і сертифікатів 62 випускникам Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації, які отримали документи державного і міжнародного зразків.

З 20 квітня цього року планується розпочати 21-й етап навчання. У ході кваліфікаційного відбору зарахують на навчання 60 осіб. Варто також зазначити, що частину слухачів нового етапу навчання планується залучити з інших міст Хмельницької області та регіонів України. На період навчання їм надаватиметься безоплатне проживання. Слухачі курсів мають можливість не лише підвищити рівень професійної кваліфікації, здобути підготовку та перепідготовку відповідно до передових потреб і тенденцій ринку праці, але й отримати допомогу у працевлаштуванні.

У рамках церемонії відкриття ярмарку Віктор Байдич від імені міської влади подякував за плідну співпрацю та вручив грамоту і подарунок Вільяму ван Хеєребейку, який незабаром завершує свою роботу в Україні як військовий аташе Нідерландів в Україні.

Валедтн БЕНДЮГ

Фото автора