То не гобелени, а картини з текстилю…

У її роботах, окрім цікавої ідеї, спостерігаються особливі образність і витонченість. Нічого зайвого — все досконале й гармонійне. Цікава гра кольорів, свобода і легкість. Тому ткані вироби майстрині хочеться назвати не гобеленами, а картинами з текстилю.

Відкладіть буденні справи і підіть у Галерею на Проскурівській. Повірте, такого ви ще не бачили! Ці унікальні витвори Надії Петречко-Теслюк (на фото) і поряд її вихованців — студентів кафедри дизайну Хмельницького національного університету нині можна побачити завдяки персональній виставці майстрині. Навіть не віриться, що ця скромна світловолоса жінка з тихим і щирим голосом може так проникливо заглиблюватись у мистецтво. Водночас — нічого дивного, адже за її плечима хороший фаховий рівень — училище декоративно-ужиткового мистецтва ім. Івана Труша, інститут декоративно-прикладного мистецтва, нині Львівська академія мистецтв. Ідеї Надія Петрівна, як сама висловилась, бере з життя. А тому кожен у її роботах побачить щось дуже близьке й рідне. Та описати навіть соту долю оригінальності й чарівності її робіт неможливо. їх треба просто бачити. "Я займаюся живописом, аквареллю, але ткацтво — найбільше захоплення мого життя. Можливо, тому, що готові роботи віддають тепло. З ними затишніше, спокійніше", — такими думками поділилася майстриня під час відкриття її першої в рідному місті персональної виставки, хоча до цього роботи вже були учасниками шести всеукраїнських і не однієї групової експозиції в нашому обласному центрі. В картинах з текстилю переважають дуже стримані кольори. Але це в жодному разі не перешкоджає відчути те головне, на чому нитками вміло акцентує автор. Ось велике ткане полотно "Поділля". А на ньому, наче на долоні, рідні серцю пейзажі — поля, ліси, крутосхили і ріки. Глянеш і в серці обов'язково відзо-веться: це — моє, знайоме, близьке... "Зимова ягідка", "Подих весни", "Мелодія літа", "Святковий мотив", "Карпатська ніч" — ось плоди уяви та надзвичайно велика праця душі і рук. Чому душі? Та тому, що жодне ткане полотно не стане картиною без шквалу емоцій, без фантазії, відповідного стану душі, на який треба себе налаштувати.

На виставці представлені різні за розміром, формою, добором кольорів і дизайном жіночі ткані сумочки — речі, виготовлені руками вихованців Надії Петречко-Теслюк. "У нас дуже талановиті студенти, — світяться непідробно очі педагога. — Я рада, що багато моїх випускників опанували мистецтво ткання настільки досконало, що перетворили це на свою щоденну роботу. Я не сумніваюсь, що в кожній із робіт вони діляться радістю, настроєм з тими, хто їх оточує...".

На експозиції презентовано також картини, виконані у техніці вільного розпису або холодного батіка. "Багатство тональних переходів, колірних розтяжок, прозорого колориту з ефектами розмивів і затікань створюють враження трепетності і рухливості зображень, як це можна спостерігати в кращих творах акварелі", — відзначила мистецтвознавець, старший викладач кафедри дизайну ХНУ Людмила Рожко-Павленко, презентуючи твори Надії Петрівни. З відкриттям виставки авторку привітали колеги, представники влади міста, а також студенти.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК