ПАРТНЕРСТВО У СФЕРІ ОСВІТНЬОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Уже другий рік у Хмельницькому національному університеті виконується міжнародний проект Мережева взаємодія університетів-партнерів в реалізації багаторівневої системи підготовки і підвищення кваліфікації фахівців у сфері освітнього менеджменту". Разом з нашим університетом право на участь у цьому проекті у жорсткій конкуренції вибороли ще 10 університетів із Німеччини, Австрії, Польщі, Росії, Білорусі й України. Очолює цей науковий консорціум фондовий університет м. Хільдесхайм (Німеччина). На пострадянському просторі основну координаційну роль виконує Новгородський державний університет ім. Ярослава Мудрого. В перспективі має бути створена мережа, що дасть змогу поєднати кадровий, методичний і науковий потенціали університетів-партнерів. Це забезпечить якісно новий підхід до підготовки фахівців з управління освітніми процесами в середній, вищій школах, закладах професійного навчання, системі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів на підприємствах.

Проектні заходи спрямовані на вдосконалення навчального процесу на всіх освітньо-кваліфікаційних рівнях — бакалаврату, магістратури, аспірантури. Тому тематика магістерських робіт доповнена проблематикою освітнього менеджменту на рівні вищої школи, підприємств та інших організацій. Передбачаються і якісні зміни у перепідготовці й підвищенні кваліфікації професорсько-викладацького складу університету.

Протягом першого року реалізації проекту створено Компетентнісний центр освітнього менеджменту і міжнародних освітніх програм, оснащений найсучаснішим комп'ютерним і комунікаційним обладнанням за кошти проекту (більш як 300 тисяч євро). Завдяки цьому в ХНУ зросли можливості у проведенні відеоконференцій. Студенти будь-яких університетів-учасників проекту можуть у режимі реального часу слухати лекції кращих професорів з інших ВНЗ, зокрема і наших провідних викладачів.

Учасники проекту на семінарах сформували принципи мережевої взаємодії, визначили підходи до методичного забезпечення навчальних процесів, окреслили завдання всім університетам-партнерам, виходячи з їх потенціалу і найвагоміших здобутків. Так, Хмельницький національний університет має розробити курси і навчальні модулі для підвищення кваліфікації у сфері організації дистанційного навчання. Також розроблено білінгвальні модулі (англійською і німецькою мовами викладання) для підготовки магістрів. Для підвищення комунікативних можливостей учасників проекту вже третій семестр працюють курси з англійської і німецької мов.

Важливо, що кожна поїздка в університети-партнери поєднувала теоретично-методичні семінари щодо ознайомлення з досвідом управління освітніми проектами у відомих фірмах і організаціях.

Важливою віхою в реалізації проекту став семінар у Білефельдському університеті, який відбувся наприкінці січня. На ньому було узгоджено план-графік мережевої взаємодії в одній з її форм — лекції у дистанційному режимі з використанням сучасних телекомунікаційних систем.

Оскільки вдосконалення управління освітою є важливим чинником соціально-економічного розвитку країни та її регіонів, завдання і здобутки проекту презентовано на Міжобласному семінарі "Сучасні тенденції соціально-економічного розвитку Поділля та проблеми соціалізації суспільних відносин". Учасники семінару дійшли висновку, що для забезпечення сталого соціально-економічного розвитку Поділля необхідно розробити регіональні програми розвитку освіти, стимулювати інноваційні процеси в навчальних закладах, розвивати ринок освітніх послуг, реалізовувати мережеву взаємодію підприємств з освітніми та науково-дослідними установами, а також створювати сприятливі умови для активного та всебічного розвитку людського капіталу.

Микола ЙОХНА, проректор

з науково-педагогічної роботи

та міжнародних зв'язків