ПАРТНЕРСТВО БЕЗ КОРДОНІВ

Уже другий рік у Хмельницькому національному університеті діє міжнародний проект Мережева взаємодія університетів-партнерів в реалізації багаторівневої системи підготовки і підвищення кваліфікації фахівців у сфері освітнього менеджменту", який фінансується Європейською комісією за програмою TEMPUS-4.

Разом з нашим університетом право на участь у проекті у жорсткому конкурентному відборі вибороли ще 10 університетів із Німеччини, Австрії, Польщі, Росії, Білорусі і України. Очолює цей науковий консорціум фондовий університет з міста Хільдесхайма (Німеччина). На пострадянському просторі головну координаційну роль виконує Новгородський державний університет ім. Я. Мудрого. В перспективі має бути створена мережа взаємодії цих навчальних закладів у підготовці висококваліфікованих фахівців, що дає змогу поєднати кадровий, методичний і науковий потенціали кожного із університетів-партнерів.

Протягом першого року реалізації проекту створено Компетентніший центр освітнього менеджменту і міжнародних освітніх програм, оснащений найсучаснішим комп'ютерним та комунікаційним обладнанням, яке було отримано за кошти проекту (на суму більше ЗО тисяч евро). Завдяки цьому ХНУ розширив свої можливості у проведенні відеоконференціи. Студенти будь-яких університетів — учасників проекту можуть в режимі реального часу слухати лекції професорів з інших вишів, в тому числі наших провідних викладачів.

Учасники проекту неодноразово збирались на семінари, в ході яких сформовано принципи мережевої взаємодії, окреслено конкретні завдання університетам-партнерам. Так, на Хмельницький національний університет було покладено завдання з розробки курсів і навчальних модулів для підвищення кваліфікації у сфері організації дистанційного навчання. Також розроблені білінгвальні модулі (англійською і німецькою мовами викладання) для підготовки магістрів. З метою підвищення комунікативних можливостей учасників проекту уже третій семестр працюють курси з підвищення рівня знань англійської і німецької мови (які також фінансуються за кошти проекту), де навчаються аспіранти і студенти нашого університету.

Важливо, що кожна поїздка в університети-партнери поєднувала теоретично-методичні семінари ознайомлення з практичним досвідом управління освітніми проектами у відомих фірмах та організаціях. Так, у Хільдесхаймі це було одне із підприємств фірми Bosch, зокрема, його науково-конструктивний підрозділ; у Ганновері учасники проекту ознайомилися із організацією системи підвищення кваліфікації регіональної клініки, у Білефельді — із управлінням розвитку бізнесу фірми Dr. Oetker.

Важливою віхою у реалізації проекту став семінар у Білефельдському університеті, який відбувся наприкінці січня 2011 року. На ньому було остаточно узгоджено план-графік мережевої взаємодії у одній із її форм — проведення лекцій у дистанційному режимі з використанням сучасних телекомунікаційних систем.

Для обміну досвідом університети-учасники проекту періодично організовують міжнародні конференції. Так, у 2010 році відбулися конференції у Новгородському університеті ім. Я. Мудрого, у Смоленському державному університеті, у Вітебському державному університеті ім. Машерова. У вересні 2011 року планується конференція у Хмельницькому національному університеті, присвячена застосуванню новітніх інформаційних технологій у навчальних процесах.

Здобутки проекту презентовано на семінарі "Сучасні тенденції соціально-економічного розвитку Поділля та проблеми соціалізації суспільних відносин", який нещодавно відбувся. Учасники семінару дійшли висновку, що регіональні програми розвитку освіти розвивають ринок освітніх послуг, поліпшують взаємодії підприємств з освітніми та науково-дослідними установами, що створює сприятливі умови для активного та всебічного розвитку людського капіталу.

М. ЙОХНА,
проректор з науково-педагогічної роботи та
міжнародних зв'язків, професор ХНУ.