Блиск медалей Універсіади

На високій ноті проходили в Хмельницькому закриття обласної Універсіади серед вищих навчальних закладів IINV рівнів акредитації, підбиття підсумків других Спортивних ігор та огляду-конкурсу на кращий стан фізичного виховання і спорту серед вищих навчальних закладів за 2010 рік.

У святково прикрашеному залі ТОВ Браво" зібралися спортсмени, їхні тренери, керівники навчальних закладів. Спочатку ведуча зробила короткий історичний екскурс, розповівши про досягнення студентської молоді на спортивних аренах за останні п'ять років. А вони значні. На восьмій літній Універсіаді України в 2007 році Хмельниччина посіла перше місце серед 10 областей другої групи, 38 спортсменів стали чемпіонами, 78 вибороли призові місця. На Всесвітній літній універсіаді в Таїланді вихованці Хмельницького національного університету здобули 4 золоті та 3 срібні медалі.

Наступний, 2008, рік став роком початку проведення Всеукраїнських спортивних студентських ігор. Нашу область на них представляли Кам'янець-Подільський та Хмельницький національні університети. У загальнокомандному заліку серед вишів другої категорії (з факультетами фізичного виховання) перше місце вибороли кам'янчани, завоювавши 12 золотих, 9 срібних та 11 бронзових медалей.

Впевнено виступали подоляни і на черговій Універсіаді України в 2009 році, яка, на жаль, не була завершена. У восьми з двадцяти заявлених видів спорту 22 наших представники стали переможцями і призерами.

Але хочеться акцентувати увагу на останніх двох роках, заради оцінки досягнень і прорахунків яких і зібралися на сьогоднішнє торжество. У лютому-травні 2010 року в других обласних спортивних іграх взяли участь лише 8 з 12 вищих навчальних закладів. Переможцями і призерами відповідно стали Кам'янець-Подільський і Хмельницький національні університети, Подільський державний аграрно-технічний університет. Ігри засвідчили, що в цих закладах і в Хмельницькому університеті управління та права спорту приділяється велика увага. Позитивні зрушення і в Хмельницькому інституті соціальних технологій Україна". Однак у деяких інших закладах працюють ще не так наполегливо, як вимагає час.

На виконання наказу Міністерства освіти і науки Про Всеукраїнський огляд-конкурс на кращий стан фізичного виховання та спорту у вищих навчальних закладах України" та з метою стимулювання педагогічних колективів до творчої роботи з фізичного виховання, пропаганди здорового способу життя серед студентської молоді щороку обласне управління освіти і науки спільно з обласним управлінням з фізичного виховання та спорту проводять обласний етап огляду-конкурсу серед вищих навчальних закладів І-ІІ і III-IV рівнів акредитації.

Огляд-конкурс 2010 року привернув значну увагу до проблем фізичного виховання. У ньому взяли участь 17 вишів — на п'ять більше в порівнянні з попереднім роком. Відрадно, що в багатьох з них значно поліпшились справи.

Серед вишів III-IV рівнів акредитації перемогла команда Кам'янець-Поділь-ського національного університету імені І. Огієнка. Призові місця посіли Хмельницький національний і Хмельницький університет управління та права. Серед вузів І-ІІ рівня акредитації кращим став Хмельницький політехнічний коледж. На другому місці Кам'янець-Подільський індустріальний коледж, на третьому — Кам'янець-Подільський коледж будівництва, архітектури та дизайну.

Переможці обласного туру виступали у фіналі Всеукраїнського огляду, за підсумками якого лише Кам'янець-Подільський національний університет у номінації вишів з факультетами фізичного виховання посів друге місце.

Головною подією першого півріччя цього року стало проведення обласної Універсіади та участь збірних команд з видів спорту в X літній Універсіаді України. У обласних змаганнях переміг Кам'янець-Подільський національний університет. Призерами стали команди Хмельницького національного університету і Подільського державного аграрно-технічного університету.

Наша область забезпечила участь збірних команд студентів у 6 видах спорту з 9 проведених, набрала 2450 очок і перебуває на першому місці з дев'яти областей другої групи. Чоловіча команда з регбі стала переможцем, фехтувальники — четверті, дзюдоїсти та легкоатлети — шості. Понад ЗО студентів Хмельниччини вибороли призові місця, а 24 з них стали чемпіонами Універсіади. Кандидатами до складів збірних команд України з різних видів спорту стали 16 представників нашої області.

Виступаючи на святі, ректор Хмельницького національного університету .  Скиба, начальник управління у справах сім'ї, молоді  спорту облдержадміністраи О. В. Данилюк, заступник начальника обласного управління освіти і науки О. Ф. Попик побажали спортсменам успішних стартів і переконливих перемог.

Потім відбулася церемонія нагороджень. Найбільши урожай" кубків і диплом зібрав Кам'янець-Подільський національний університет. Він став переможце у другій категорії у загальні командному заліку Спортивних ігор України серед вузів III-IV рівнів акредитації за 2010 рік. Посів друге місце в своїй номінації у Всеукраїнському огляді-конкурсі на кращий стан фізичного виховання та спорту у вищих навчальних закладах за 2010 рік. Університет стг переможцем у всіх змаганнях і конкурсах обласного рівня.

Відповідно всі другі місця в обласних змагання, конкурсах-оглядах посів Хмельницький національні університет. Подільські державний аграрно-технічний університет був третім в комплексному заліку обласних спортивних ігор за 2010 і в комплексному заліку обласної Універсіади за цей рік. Хмельницький університет управління та права посів третє місце в обласному огляді-конкурсі на кращий стан фізичного виховання та спорту за минулий рік.

Серед вузів І-ІІ рівнів акредитації доробок такий. У обласному огляді-конкурсі на кращий стан фізичного виховання та спорту переміг Хмельницький політехнічний коледж. Призові місця посіли Кам'янець-Подільський індустріальний коледж і Кам'янець-Подільський коледж будівництва, архітектури та дизайну.

Велика група спортсменів і тренерів, керівників навчальних закладів відзначена дипломами і грамотами.

Завершився вечір виступом державного ансамблю пісні і танцю Козаки Поділля".

К. ВІКТОРОВ.