Вступ до ВНЗ: нарешті все спокійно

Ті, хто мають досвід попередніх вступних кампаній, стверджують, що цього року все відбувається набагато організованіше. Як стверджує Юрій Ануфрієв, голова Хмельницького обласного осередку Комітету виборців України, котрий відслідковує ситуацію зі вступом у Кам'янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка, каже, що ажіотажу під дверима приймальної комісії цього навчального закладу нема. Те ж саме засвідчує і Тетяна Зеленко, експерт ХОО КВУ, котра спостерігає за перебігом вступної кампанії у Хмельницькому національному університеті. Це зумовлено тим, як вважають експерти, що цього року продовжено термін подачі заяв від абітурієнтів порівняно з минулим роком аж до кінця липня. На деякі спеціальності — так звані творчі — прийом документів завершився 17 липня. Для охочих навчатись на, скажімо, образотворчому мистецтві чи журналістиці вже розпочались вступні іспити у вишах. Представники ХОО Комітету виборців України, які проводять громадську кампанію "За чесний вступ-2011", намагатимуться моніторити і цю частину вступного марафону. Як зазначив Юрій Ануфрієв, для цього спостерігачі порівнюватимуть результат ЗНО з профільного предмету абітурієнта та результат складеного ним вступного іспиту. "Звичайно, оцінки можуть і не співпадати, але ця різниця має бути хоча б у розумних межах", — сказав він. Таким чином сподіваються боротися з проявами корупції.

Якщо у минулі роки були проблеми з пільговиками, то цього року для них встановлено квоти, зокрема, у Хмельницькому національному університеті — не більше десяти відсотків від обсягу держзамовлення. "Це навіть краще, ніж минулого року, тоді чверть бюджетних місць зайняли саме абітурієнти з пільгами", — каже Тетяна Зеленко. Вирішена проблема і цільових направлень, передбачених для сільської молоді. Для них виділено всього одне-два місця на певні спеціальності.

Про кількість бюджетних місць стало відомо лише 11 липня — через півтора тижні від початку вступної кампанії. Як і обіцяло Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, держзамовлення на всі спеціальності поменшало, а на деякі відсутнє зовсім. Це стосується, насамперед, економічних спеціальностей, де приймають документи лише на контрактну форму навчання. І хоча вартість платного навчання на економічній теорії чи економіці підприємства у Кам'янець-Подільському університеті імені Івана Огієнка складає дев'ять з половиною тисяч гривень у рік, охочих стати економістами чимало: станом на 15 липня було подано на ці спеціальності 79 заяв від вступників. Проте пальму першості в економістів та юристів поступово забирають гуманітарії. Найвищі показники кількості абітурієнтів на одне місце зараз спостерігається на спеціальностях саме гуманітарного блоку: психології, політології, журналістики — майже по три претенденти на місце. На думку Тетяни Зеленко, такі показники зумовлені ще й тим, що вступники подають заяви на два-три напрямки одночасно. "Тільки дуже впевнені у своїх результатах абітурієнти подають заяву на один напрямок, — каже пані Тетяна. — Це зазвичай ті, хто мають високі бали. Але у них є всі шанси потрапити і до столичних ВНЗ. Тому тим, хто зараз знаходиться десь усередині списку, раджу не засмучуватись, адже ситуація може кардинально змінитися, коли почнеться зарахування".

Ложкою дьогтю цьогорічної вступної кампанії став лише так званий експериментальний "електронний вступ". З огляду на недоліки у його роботі представники Комітету виборців України і члени приймальної комісії радять вступникам все-таки не ризикувати і подавати документи у звичайному паперовому варіанті.

Анастасія СІМАШОВА