ВСТУП-2011

Перші висновки вступної кампанії

"Цьогорічна вступна кампанія відбувається значно спокійніше та організованіше, ніж у попередні роки", — стверджує експерт Хмельницького обласного осередку Комітету виборців України Тетяна Зеленко, яка спостерігає за перебігом вступного марафону у Хмельницькому національному університеті. За її словами, приймальна комісія працювала злагоджено і жодних проблем з подачею документів у вступників не виникало.



Хоч університет і вважається технічним, найпопулярні- шими спеціальностями стали гуманітарні. "Технічні професії мало цікавлять молодь, — каже пані Тетяна, — тому що держава не в змозі забезпечити випускників достойною роботою з гідною оплатою праці. Чи захоче працювати інженер за тисячу фивень у місяць? А навчатись на цих спеціальностях складніше, ніж на гуманітарних". Тому найвищі конкурси спостерігаються на таких факультетах, як соціально-психологічний, гуманітарно-педагогічний, факультет бізнесу, міжнародні відносини. Абсолютний рекорд побила кількість заяв на спеціальність "соціальна робота" — більше 10 осіб на одне загальне місце, а на одне державне — 24! У Кам'янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка ситуація аналогічна: найвищі конкурси на спеціальностях "політологія", "географія", "туризм". Не в змозі вплинути на вибір спеціальності і розподіл державних місць при вступі. Цього року відбулося скорочення на фінансово-економічні спеціальності, юридичний та гуманітарний напрямки. Але це ніяк не відбилося на кількості заяв від абітурієнтів, а навпаки, спричинило величезні конкурси на тих одне-два державних місця. У Комітеті виборців України вважають, що мала кількість Державного замовлення негативно вплине на рівень знань студентів, котрі вступлять на контракту форму навчання, адже вступатимуть лише ті, чиї батьки спроможні платити по десять, а то й більше тисяч гривень за рік навчання.

Проблеми виникали не лише на економічних спеціальностях, а й на так званих творчих. Керівництво деяких навчальних закладів корегувало у ручному режимі кількість державних місць упродовж вступної кампанії. Вступники до останнього не знали, чи є у них шанс потрапити на бюджет до обраного ВНЗ. Комітет виборців України вважає намір Міністерства освіти і науки, молоді і спорту оприлюднити остаточне держзамовлен - ня лише після завершення вступної кампанії порушенням прав абітурієнтів. "Відсутність відповідальності з цього питання залишає безліч шпарин для проведення корупційних схем вступу для "своїх", — йдеться у моніторинговому звіті КВУ.

Цікава ситуація склалась і з бо- нусними балами. Через переможців олімпіад, Малої академії наук та тих, хто проходив курси підготовки при університеті, пересічним абітурієнтам навіть з 800 балами залишаються мізерні шанси потрапити на бюджетне місце у київських вишах. У регіонах, щоправда, ситуація спокійніша, адже призери бажають здобувати освіту лише у престижних столичних ВНЗ. У Кам'янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка кажуть, що всього кілька абітурієнтів приносили їм разом з заявами дипломи високого рівня — і то для перестраховки, якщо не вдасться вступити до Києва.

Чимало проблем вступникам створили і творчі конкурси. Абітурієнт, який подав заяви до кількох вишів з різних міст, мусив обирати, куди йому йти на творчий конкурс, адже іспити збігались у часі. Саме з таких причин у К-ПНУ ім. І.Огієнка зі 109 зареєстрованих заяв охочих навчатися на журналістиці лише 73 особи з'явилися на творче випробування.

Електронний вступ — новинка цьогорічної вступної кампанії, що мала радше статус експерименту, ніж реального способу подання документів до вишу. Разом з тим, за даними Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, майбутні студенти з Хмельниччини подали більше семи тисяч заяв до вищих навчальних закладів саме таким чином — це третій результат по країні. Загалом в Україні 37 тисяч осіб скористалися "Електронним вступом-2011" і подали з його допомогою більше 129 тисяч заяв. Найбільше заяв надходили на вступ до київських вузів, які були готові за матеріально-технічними, програмними, кадровими і телекомунікаційними ресурсами до прийому заяв таким чином.

У Хмельницькому національному університеті, як стверджує громадський спостерігач Тетяна Зеленко, не було зареєстровано жодної електронної заяви. "Ми рекомендували вступникам приносити документи у паперовому варіанті чи хоча б дублювати електронну заяву через численні неполадки у роботі системи "Електронний вступ-2011", — каже пані Тетяна. Непоодинокі випадки, коли заява до одного вишу раптом реєструвалась в іншому, а подавати документи можна не більше, ніжу п'ять вузів. Нарікання лунали і на систему "Конкурс", яка мала б містити і оперативні дані про перебіг вступної кампанії, і всю необхідну для абітурієнта інформацію. Натомість у більшості університетів і досі зазначена неактуальна чи навіть недостовірна інформація як щодо вартості навчання, так і щодо кількості держзамовлення та пільгових місць. Окрім того, ВНЗ мали б оприлюднювати всю інформацію про перебіг вступної кампанії на своїх сайтах, а з місцевих вищих навчальних закладів хіба що на сайті Кам'янець-Подільського національного університету можна було побачити кількість поданих заяв від вступників.

Попри всі недоліки, більшість експертів відзначають, що вітчизняна освіта з кожним роком наближається до омріяних європейських стандартів. Цьогорічна вступна кампанія засвідчує поступ на цьому не легкому, але такому важливому шляху.

Анастасія СІМАШОВА