Про інформаційні технології у сфері освітнього менеджменту говорили у ХНУ

Вже другий рік у Хмельницькому національному університеті впроваджується міжнародний проект "Мережева взаємодія університетів-партнерів в реалізації багаторівневої системи підготовки і підвищення кваліфікації фахівців у сфері освітнього менеджменту", який фінансується 6'вропейською комісією за програмою "ТЕМPUS-4". В рамках цього проекту в ХНУ 19-23 вересня проходила міжнародна науково-практична конференція "Інформаційні технології в системі підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері освітнього менеджменту".

В роботі конференції взяли участь представники університетів-партнерів, зокрема Новгородського державного університету ім. Ярослава Мудрого, Смоленського державного університету, Санкт-Петербурської академії післядипломної педагогічної освіти (Росія) та Вітебського державного університету ім. П.Машерова (Білорусь).

Конференція розпочала свою роботу з пленарного засідання, яке урочисто відкрили проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків, професор ХНУ Микола Йохна, проректор з організації діяльності, контролю та перспективного розвитку, професор Олег Шинкарук, директор інституту економіки та управління, доцент Микола Бондаренко та декан факультету менеджменту, доцент Лариса Любохинець.

Основна частина пленарного засідання була присвячена важливим теоретичним і організаційно-практичним проблемам ефективного використання в освітньому менеджменті новітніх інформаційних технологій.

Надзвичайно цікавими та пізнавальними для учасників конференції із університетів-партнерів були майстер-класи, у яких розкривались особливості функціонування інформаційного освітнього середовища ХНУ. їх провели декан факультету дистанційного навчання, професор М.Мазур та доцент кафедри економіки підприємств та підприємництва С.Михальчик. Викликали інтерес і технології проведення вебінарів у майстер-класі старшого викладача кафедри ділової іноземної мови Н.Люлькун. Високий рівень проведення цих майстер-класів було забезпечено завдяки добре налагодженій роботі Компетентнісного центру освітнього менеджменту і міжнародних освітніх програм. Він оснащений найсучаснішими комп'ютерами та іншими засобами інтерактивної взаємодії, які були придбані нашим університетом за кошти Європейської комісії в межах реалізації проекту "TEMPUS-4".

21 вересня робота конференції продовжилась у режимі секційних засідань. Працювали чотири секції, модераторами яких були провідні науковці Хмельницького національного університету. Обговорювались теоретичні, методичні та практичні питання застосування інформаційних технологій у різних аспектах управління вищими навчальними закладами, зокрема для підвищення якості освітнього процесу. Цікавими були виступи, присвячені крос-культурним аспектам освітнього менеджменту, інформаційним технологіям, що стають об'єктивно необхідними для ефективного вивчення іноземних мов. Чимало виступів було присвячено розвитку інноваційних технологій та менеджменту знань як основи системи підвищення кваліфікації у підприємницькому середовищі.

Підбиваючи підсумки конференції, перший проректор Хмельницького національного університету, професор С.Костогриз відзначив, що вона досягла поставлених завдань. Свідченням цьому є позитивні відгуки багатьох учасників конференції. Зокрема, директор інституту розвитку освіти Санкт-Петербурзької академії післядипломної педагогічної освіти Ірина Гришина зазначила, що участь у конференції і в проекті в цілому дозволяє представникам різних країн, різних навчальних закладів детально вивчити досвід своїх партнерів. Технології, які створені у Хмельницькому національному університеті, зокрема дистанційна освіта, система "Електронний університет", можна з успіхом використовувати не лише у роботі зі студентами, айв процесі підвищення кваліфікації викладачів і керівників навчальних закладів. Вона ж підкреслила унікальність розробок у сфері створення в Хмельницькому національному університеті інформаційно-освітнього середовища, зауваживши, що аналогічних технологій, на жаль, немає у більшості ВНЗ Росії.

Проректор з навчальної роботи Вітебського державного університету ім. П.Машерова В'ячеслав Турковський щиро подякував організаторам конференції за надану можливість ознайомитись із надзвичайно корисними розробками у сфері створення системи дистанційного навчання у нашому університеті, зауваживши, що неодмінно пропагуватиме цей цінний досвід для використання у Білорусі.

Директор Центру інформаційних освітніх технологій і міжнародної комунікації Новгородського державного університету Петро Петряков зазначив, що інформаційні технології і дистанційна освіта є тими сильними сторонами Хмельницького національного університету, які формують його конкурентні переваги. Дистанційна освіта та електронне модульне середовище надають студентам можливості самостійно здобувати необхідні знання, користуючись створеними викладачами університету інформаційними ресурсами, доступ до яких забезпечується сучасними інформаційними технологіями. Він підкреслив, що цей позитивний досвід потрібно обов'язково поширювати серед університетів-партнерів, які входять в консорціум проекту "TEMPUS-4".

Програма конференції також передбачала культурний відпочинок її учасників, зокрема екскурсію до Кам'янця-Подільського, яка залишила незабутні враження у наших гостей.

Відділ зв'язків з громадськістю ХНУ