Нагорода від Нобелівського лауреата

Хмельницький національний університет, який незабаром відзначатиме свій 50-літній ювілей, активно розширює горизонти вітчизняної науки та освіти і наполегливо здобуває міжнародне визнання.

Наукова діяльність університету забезпечується належним кадровим потенціалом. Особливої уваги заслуговують науковці кафедри основ інженерної механіки, на якій працює доктор технічних наук, професор Вілен Ройзман— провідний вчений України в галузях балансувальної техніки і міцнісної надійності в радіоелектроніці. Вже не один рік під його керівництвом здійснюється реалізація цілої низки міжнародних наукових проектів.

Він неодноразово представляв Хмельницький національний університет і Україну в цілому, виступаючи з науковими доповідями на всесвітніх форумах у Франції, США, Бразилії, Італії, Ізраїлі. Вілен Петрович є керівником однієї з наукових шкіл Хмельницького національного університету — "Динаміка і міцність машин, приладів та радіоелектронної апаратури". У цій галузі проводяться дослідження динаміки складних технічних об'єктів, починаючи від авіаційних двигунів до пральних машин і виробів електронної техніки, розробляються методи ідентифікації, балансування та автобалансування роторів, які швидко обертаються, в тому числі таких, що мають змінний дисбаланс, розробляються методи та засоби неруйнівного контролю, діагностики та прогнозування міцності різних об'єктів, захисту радіоелектронної апаратури від механічних впливів.

За свої наукові досягнення, багаторічне формування інтелектуального потенціалу нашого краю та країни Вілен Ройзман нещодавно був нагороджений єдиним в Україні дипломом Міжнародного Алфьоровського фонду підтримки освіти та науки, який був заснований у 2001 році лауреатом Нобелівської премії Ж.Алфьоровим з метою об'єднання інтелектуальних, фінансових і організаційних зусиль науковців для сприяння розвитку науки та освіти.

Колектив Хмельницького національного університету вітає Вілена Ройзмана з цим досягненням і бажає йому подальших творчих здобутків у науково-дослідній роботі. А ця почесна нагорода є підтвердженням того, що у Хмельницькому національному університеті працює потужний науково-педагогічний колектив, якому до снаги вирішення найскладніших наукових завдань, які ставить сьогодення, що, в свою чергу, допомагає вийти на рівень сучасних європейських вищих навчальних закладів і своєю діяльністю сприяти Україні активно інтегруватися в європейський простір.

За інформацією відділу зв'язків з громадськістю ХНУ