До ювілею ХНУ — "IV Українсько-польські наукові діалоги"


У жовтні у карпатському місті Яремче проходила Міжнародна науково-технічна конференції "IV Українсько-польські наукові діалоги", присвячена 50-річчю Хмельницького національного університету (ХНУ) та 45-річчю Інституту механіки та інформатики. Організатором конференції виступив університет-ювіляр, співорганізаторами — Краківська політехніка ім. Т. Костюшка (Польща), Політехніка Свєнтокшиська в Кельцах (Польща), Пензенський державний університет архітектури та будівництва (Росія), Жилінський університет (Словаччина).

   Безпосередньо у роботі конференції взяли участь до 100 осіб, 40 з яких — доктори наук з України, Росії, Словаччини та Польщі. Представники   делегацій    презентували на конференції свої наукові школи, університети, інститути, лабораторії, науково-дослідні центри, які працюють над створенням нових технологій, механічних, радіотехнічних систем, досліджують процеси експлуатації, динаміки та трибології, активно використовують комп'ютерне моделювання, прогнозують та розраховують економічну ефективність наукової діяльності.
   Учасники конференції у дискусіях відзначили актуальність обговорюваної тематики, конструктивний характер обміну думками, відкритість та практичну значимість наукових ідей.
   З нагоди 50-річчя ХНУ Генеральний консул Польщі у Вінниці Кшиштоф Сведерек презентував нашому навчальному закладу унікальне ілюстроване видання з опису життєвого й творчого шляху видатного польського композитора Фредеріка Шопена. Декілька екземплярів з історії техніки до нашого музею подарували професори Володимир Любімов, Питко Станіслав, Стип-Рековські Міхал, а голова районної адміністрації Келецького повіту Здіслав Вжалко презентував кафедрі основ інженерної механіки ХНУ відеопроектор, а також передав ректору університету Миколі Скибі лист про наміри щодо ( партнерства між Келецьким повітом та Хмельницьким районом. За словами Здіслава Вжалка, Келецький повіт візьме патронат над розвитком та становленням відкритих у Хмельницькому національному університеті напрямків підготовки спеціалістів з української та польської філології.
   Програма конференції також передбачала культурно-екскурсійний відпочинок її учасників. Гості мали змогу познайомитися з краєвидами Карпат, побували в Коломиї і туристичному комплексі "Буковель".

Відділ зв'язків з громадськістю ХНУ