Хмельницький національний університет у міжнародній співпраці

У Хмельницькому національному університеті другий рік поспіль реалізується міжнародний проект "Мережева взаємодія університетів-партнерів в реалізації багаторівневої системи підготовки і підвищення кваліфікації фахівців у сфері освітнього менеджменту", який фінансується Європейською комісією за програмою "TEMPUS-4".

Окрім нашого університету, участь у цьому проекті беруть ще десять навчальних закладів з Німеччини, Австрії, Польщі, Росії, Білорусії та України. Очолює цей науковий консорціум німецький фондовий університет у місті Хільдесхайм. На пострадянському просторі головна координаційна роль належить Новгородському державному університеті ім. Я.Мудрого.

Протягом першого року реалізації проекту створено Компетентісний центр освітнього менеджменту і міжнародних освітніх програм, оснащений найсучаснішим комп'ютерним та комунікаційним обладнанням, яке було отримано за кошти проекту на суму понад 300 тисяч євро, що сприяло розширенню можливостей у проведенні відеоконференцій. Студенти університетів-учасників проекту можуть у режимі реального часу слухати лекції кращих професорів з інших вузів.

Учасники проекту неодноразово збиралися на семінари, в ході яких сформовано принципи мережевої взаємодії, визначено підходи до формування методичного забезпечення навчальних процесів, окреслено конкретні завдання всім університетам-партнерам, виходячи з їх здобутків. Так, на Хмельницький національний університет було покладено завдання з розробки курсів і навчальних модулів для підвищення кваліфікації у сфері організації дистанційного навчання. Також розроблені білінгвальні модулі (англійською і німецькою мовами викладання) для підготовки магістрів. З метою підвищення комунікативних можливостей учасників проекту вже третій семестр працюють курси з підвищення рівня знань англійської і німецької мов, які також фінансуються за кошти проекту, де навчаються аспіранти і студенти нашого університету.

Для обміну досвідом університети-партнери періодично організовують міжнародні конференції, на яких вони мають можливість поділитися своїми здобутками. Нещодавно у Білефельдському університеті в Німеччині відбувся семінар, який став важливою подією у реалізації проекту, адже саме на ньому було остаточно узгоджено план-графік проведення лекцій у дистанційному режимі з використанням сучасних телекомунікаційних систем. Минулого року відбулися конференції у Новгородському університеті ім. Я.Мудрого, у Смоленському державному університеті, Вітебському державному університеті ім. Машерова. А цьогоріч у вересні планується конференція у ХНУ, присвячена застосуванню новітніх інформаційних технологій у навчальних процесах. Очікуємо, що ця тема викличе інтерес у науковців з багатьох вузів України та зарубіжжя.

Для успішної реалізації проекту важливо підготувати викладачів для роботи за новими технологіями. Семінар-тренінг з цією метою відбувся у Компетентісному центрі освітнього менеджменту і міжнародних освітніх програм університету у січні цього року.

Оскільки вдосконалення управління освітою є важливим чинником соціально-економічного розвитку країни і її регіонів, завдання і здобутки проекту було презентовано на міжобласному семінарі "Сучасні тенденції соціально-економічного розвитку Поділля та проблеми соціалізації суспільних відносин", який відбувся у грудні минулого року. Учасники семінару дійшли висновку, що для сталого соціально-економічного розвитку Поділля необхідно розробити регіональні програми розвитку освіти, стимулювати інноваційні процеси в освіті, розвивати ринок освітніх послуг, здійснювати реалізацію взаємодії підприємств з освітніми та науково-дослідними установами, сприяти активному та всебічному розвитку людського капіталу.

Микола ЙОХНА, проректор з

науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків ХНУ, професор