"Барви Поділля-2012" — нова сторінка традиційного конкурсу

   Саме на весну припадає один із наймасштабніших конкурсів молодих дизайнерів одягу в Україні "Барви Поділля". Відбувся він 25 квітня в актовому залі Хмельницького національного університету і цьогоріч — з особливим розмахом, адже "Барви Поділля" святкували свій XX ювілей.
   Аж 31 колекцію представили молоді дизайнери ХНУ, а також гості з Полтави, Мукачевого, Львова й Тернополя на "Барвах Поділля-2012", кожна — своєрідне бачення автора, підкріплене професійними знаннями. Глядачу, а зал не порожнів, витівники строю демонстрували як повсякденний одяг, так і колекції високої моди — композиції нетрадиційних форм та візерунків. Як і у минулі роки, молоді дизайнери представляли власну творчість у номінаціях "Власний погляд" (авторський погляд на актуальні тенденції у моді), "Фольк" (етніка народів світу у сучасному одязі), "Авангард" (арт-мода з використанням нетрадиційних та новітніх матеріалів) та в конкурсі однієї сукні.
   Традицію українського національного строю, доповнену дизайнерськими примочками, можна було прочитати у колекціях "Подільські колоритки" і "Вертеп". Остання — колекція зимового одягу, що складалася з синіх уквітчаних кожушків, була представлена чи не найвеселіше. Закожушені козаки та козачки вийшли, танцюючи сучасні танці. Тут особлива дяка Студентському будинку моделей, вихованці якого зуміли гідно представити дизайнерські творіння. Навіть поставити хлопців на підбори в одній із колекцій "Барв Поділля" зуміли учасники конкурсу, хлопці виглядали досить впевнено, дефілювали сценою не гірше натренованих дівчат.
   Певно, всім відомий епізод з безсмертного радянського фільму "Діамантова рука", коли один із героїв "легким порухом руки" перетворював штани на шорти. Щось схоже — демонстрація конкурсної колекції "Конструкція без обмежень". Моделі, йдучи подіумом, перетворювали величезні комірці на сукні, сукні — на сумки, шапки — на плаття...
   Вистачало на конкурсі і витонченої простоти: справжні "Барви Поділля" розпалили елегантні, легкі, напівпрозорі сукеночки кольорів веселки з колекції "Цветной весной".
   ...Креативності молодим талантам не бракувало, вже самі назви колекцій приворожували, бо хіба не хочеться подивитися дизайнерський одяг під назвою "Ті, що танцюють з духами" чи "Парасолло" або "Нічна пава"?.. Кожен вихід моделей супроводжувала вдало підібрана музика.
   Щоб урізноманітнити конкурс моди, на "Барви Поділля" завітали й співаки, зокрема запальна Міла Нітіч та вишуканий Микола Довгальов, вони подарували по кілька пісень зі свого репертуару.
   Після показу на сцену вийшли моделі, представляючи одяг конкурсу однієї сукні. Кращою визнано дизайнерську роботу Оксани Трач "Раз син не може заснути" — клітчатий брючний костюм, декорований голубими вставками, стиль якого запозичений з дитячого одягу.
   Після довготривалої наради почесного суддівства, до складу якого входили мистецтвознавці з різних міст України, голова суддівської команди — народний художник України Микола Мазур оголосив переможців. Так, дипломами першого ступеня у номінації "Фольк" нагороджено колекцію "Етнохвиля", у номінації "Власний погляд" — вже згадану колекцію "Цветной весной", у номінації "Є ідея" першість виборола колекція "Конструкція без обмежень". А гран-прі конкурсу завоювала молода дизайнерка Олена Добровольська за колекцію "Диструктивний погляд" (на фото). Будемо сподіватися, що "Барви Поділля" — лише перший їх серйозний крок до того, щоб стати справжніми законодавцями моди.
   Спеціальні нагороди від спонсорів та організаторів конкурсу отримала й решта колекцій.
   Сприяли проведенню "Барвів Поділля-2012" Хмельницька міська рада та обласна державна адміністрація.

Наш кор.