Ботанічний сад розрісся до 50-річчя університету

    Цього року Хмельницький національний університет відзначав півстолітній ювілей. До цієї дати ботанічний сад вузу приурочив відкриття нових колекційно-експозиційних ділянок.
   Експозиція "Країна знань" у Японському саду створювалась упродовж двох років, з 2010-го, у долині ботанічного саду як продовження Символічного Японського саду. Вона показує шлях людини дорогою знань до вершин самоствердження, самовираження і самореалізації та відображає ідею єднання науки і життя, де кожна композиція з каміння і рослин означає певні науки.
   У центрі експозиції розташований найбільший камінь, який символізує; філософію — основу основ усіх наук. Покрокова японська доріжка нобедан, викладена окремими плоскими камінцями, показує шлях людини довгою дорогою знань. На перетині доріжок — композиція з багатьох каменів, яка відображає суспільно-історичні науки.
   Природничі науки відтворює стрекоза — з великою головою, черевцем і крилами. А от гори, що викладені з великих каменів, символізують географію.
   Для відтворення фізико-математичних наук спеціально підбиралися камені, які формою нагадують геометричні фігури. Культурологічні науки, поєднання науки і мистецтва, науки і культури відображає композиція з двох високих каменів (своєрідних "інь" і "янь"). Філологічні науки символізує японський ієрогліф 2i(sei), що означає життя, який викладений із тису ягідного та квітів. У подальших планах створення композицій, які відобразили б економіку, радіотехніку, комп'ютерні науки.
   Експозиція Японського саду "Плин часу" розташована навпроти Символічного саду і побудована у вигляді чотирьох терас на крутому схилі. Кольоровою гамою квітів, листя і каміння відображено життєвий шлях людини — від народження до старості, який відповідає.! порам року: народження — весна, молодість — літо, зрілість — осінь, зима — старість...
   На ділянці між третім і четвертим навчальними корпусами — Сад студентської дружби, який заклали учасники Всеукраїнської студентської конференції "Органи студентського самоврядування у просторі вищої освіти України", яка відбулася в жовтні минулого року. Тут на різнопланових квадратах — моноколекції квітучих та вічнозелених кущів: туй, самшиту, гортензій, дейцій, форзицій, барбарисів, кизильників, спірей і гібіскусів.
   У внутрішньому дворику навчального корпусу №4, на честь 50-річчя Хмельницького національного університету, закладено Сад студентського дозвілля з фонтаном та започаткованою колекцією рододендронів. Фонтан подарували університету цьогорічні випускники (спеціальність "Облік і аудит"). Внутрішній дворик четвертого корпусу перетворився у затишне місце для відпочинку, а влаштована тут зона Wi-Fi додає студентам зручності та інформаційного комфорту. Арабесками регулярного стилю з самшиту і туї західної прикрашено вхід до новоствореного Музею техніки.
   Сьогодні ботанічний сад Хмельницького національного університету є не лише високодекоративною оазою міста, але й справжньою ботанічною скарбницею Хмельниччини. Колекційний фонд ботанічного саду утворений 812 таксонами — видами, формами, культиварами, що нараховують майже 20 тисяч рослин. У колекціях рослини з різних біогеографічних районів світу, різні за життєвими формами, ендемічні, рідкісні та зникаючі в місцях їх природного зростання: гінкго дволопатеве, метасеквойя, тис ягідний, тюльпанове дерево, колекція магнолій.

Людмила КАЗІМІРОВА,
директор ботанічного салу,
доцент кафедри екологи, кандидат біологічних наук