Комп'ютерний бум: Хмельницька історія

   Провідні футурологи впевнені: комп'ютерний бум, який відбувається в останні десятиріччя, триватиме; комп'ютери стануть фундаментом майбутнього інформаційного суспільства.
   Наприкінці 80-х років минулого століття промисловість Хмельницького регіону активно вивчала і впроваджувала системи автоматичного проектування і управління. На багатьох підприємствах переоснащувались відділи конструкторської і технологічної підготовки виробництва, впроваджувалися системи автоматичного проектування (САПР), верстати з числовим програмним керуванням (ЧПК) та САПР, розроблялись різні програми.
   Проте труднощі були через недостатню кількість спеціалістів відповідного профілю. Цю проблему почали досліджувати в Хмельницькому національному університеті (тоді мав назву Хмельницький технологічний інститут). У 90-их роках в університеті проводилась планомірна підготовка до відкриття нової спеціальності, фахівці якої могли б на виробництві та в інших структурах адаптувати діючі програмні продукти і розробляти нові.
   Вказана робота базувалася на досягненнях кафедр механічного факультету, адже саме тут був накопичений досвід використання інформаційних технологій при створенні алгоритмів і навчальних комплексів САПР. Флагманом у викладанні комп'ютерних дисциплін була кафедра технології машинобудування (її очолював ректор університету професор Р. І. Сілін). на якій у короткий термін була створена навчально-наукова лабораторія з сучасним обладнанням. Під керівництвом Р. І. Сіліна активно розвиваються математичне та комп'ютерне моделювання технологічних систем, їх програмне забезпечення. Було розроблено ряд програмних комплексів з чисельного моделювання процесу різання лезовійним інструментом, автоматизації технологічного проектування, управління транспортними підприємствами і т.п. Ці розробки впроваджувалися на підприємствах області з суттєвим економічним ефектом. Викладачі кафедр також консультували працівників різноманітних підприємств і організацій.
   У 1993 році сферою діяльності вищезазначеної лабораторії стали також комп'ютерні мережі. Значну допомогу в оснащенні лабораторії, кафедри технології машинобудування та інституту в цілому надала компанія Digitel (США). Була створена оптоволоконна мережа загальною довжиною більше 1000 метрів, яка зв'язала між собою навчальні корпуси університету та бібліотечний корпус. Подібних проектів в навчальних закладах України тоді не існувало. У подальшому лабораторія переросла в інформаційно-комп'ютерний центр університету.
   Відбувалися зміни і в методичному забезпеченні навчального процесу. На механічному факультеті (декан доцент О. О. Абрамов) удосконалювалась система безперервної комп'ютерної підготовки студентів. Це було дійсно революційним рішенням керівництва факультету і кафедр, бо забезпечило належну комп'ютерну підготовку студентів до моменту їх випуску з університету.
   Колектив факультету добре розумів, що об'єктивна оцінка рівня підготовки студентів на всіх етапах навчання може бути зроблена тільки на основі порівняння з рівнем їхньої підготовки в інших ВНЗ. Тому у 1997 році на факультеті розпочалася підготовка документації до проведення в університеті Всеукраїнської олімпіади з САПР та комп'ютерного моделювання в машинобудуванні.
   Перша олімпіада відбулася в квітні 1998 року.
   Доля олімпіади склалася вдало — у ній за 14 минулих років взяли участь більше двох тисяч студентів з 70 вищих навчальних закладів України, Росії, Білорусі, Молдови і Казахстану. Учасники олімпіади здобули унікальний досвід в галузі комп’ютерного та математичного моделювання, проектування САПР, технологій програмування. Десятки учасників олімпіади потім захистили кандидатські і докторські дисертації, стали керівниками відповідних служб.
   Зазначений вище перелік дисциплін у поєднанні з достатньо високим рівнем їх викладання, участь в олімпіаді з САПР забезпечували належну підготовку інженерів-механіків на факультеті, що дозволяло їм успішно працювати у відділах САПР на підприємствах. А на механічному факультеті вже працювали над впровадженням нових спеціальностей: "Інформаційні технології проектування" напряму "Комп'ютерні науки", які б інтегрували у навчальний процес фундаментальну інженерну та спеціальну інформаційно-технологічну підготовку.
   Вже у 1998 році розпочали підготовку студентів зі спеціальності "Інформаційні технології проектування". У цьому ж році механічний факультет був перейменований на факультет інженерних та інформаційних технологій. Нова назва факультету відображала завдання модернізації освіти.
   У короткий термін на факультеті сформувалася відповідна кафедра, у яку прийшли викладачі, спроможні на достатньо високому рівні забезпечувати навчальний процес і розробляти навчально-методичну літературу для відкритої спеціальності. Очолив кафедру професор С. Л. Кривий.
   Наступним кроком у розвитку інформаційних технологій на факультеті стало відкриття в 2001 році (за ініціативою професора В. Г. Камбурга) напряму "Прикладна математика" та спеціальності "Соціальна інформатика". Підготовка цих фахівців розрахована на забезпечення математичного і комп'ютерного моделювання соціальних, економічних та екологічних процесів.
   У грудні 2003 року був створений факультет прикладної математики та комп'ютерних технологій, який очолив доцент С. С. Ковальчук. Сьогодні студенти цього факультету (їх більше 400) займаються в шести дисплейних класах, оснащених сучасними персональними комп'ютерами, та в мультимедійних лекційних аудиторіях.
   У складі факультету 4 кафедри: вищої математики та комп'ютерних застосувань, інформаційних технологій проектування, прикладної математики та соціальної інформатики і програмної інженерії. На цих кафедрах працюють 65 викладачів, у тому числі 12 професорів і 33 доценти.
   Таким чином відкриття, становлення і розвиток спеціальностей "Інформаційні технології проектування" і "Соціальна інформатика" напрямів підготовки "Комп'ютерні науки" і "Прикладна математика" дали університету можливості вести підготовку інженерів-програмістів, інженерів-математиків, спеціалістів з комп'ютерного та інтернет-дизайну, спеціалістів з інформаційних технологій проектування в машинобудуванні, легкої промисловості, в економіці, банківській сфері. Слід зазначити, що в Хмельницькому сформувалися досиї^ потужні компанії, які розробляюnm власні програмні продукти. А кадрову основу цих компаній складають випускники Хмельницького національного університету.



С. КОВАЛЬЧУК,
декан факультету
прикладної математики та
комп'ютерних технологій,
доцент,
О. АБРАМОВ,
доцент кафедри
зносостійкості і надійності
машин.