Говорили про актуальні питання розвитку легкої промисловості

   Минулої п'ятниці в приміщенні Хмельницької торгово-промислової палати (ХТПП) відбувся "круглий стіл" за участю представників освіти, бізнесу, обласної та міської влади, зокрема заступника голови ОДА Леоніда Гураля, начальника головного управління економіки Андрія Прусецького, начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Миколи Катеренчука, директора міського департаменту економіки Лариси Литовки, директора ХТПП Наталії Бєлякової. Під час засідання було обговорено стан та можливості розвитку легкої промисловості в краї.

    Зазначалося, що Хмельниччина має гарний потенціал для розвитку легкої промисловості. Проте нині гострою проблемою є засилля на наших ринках контрабандної продукції та "сірого" імпорту, що змушує вітчизняних виробників йти "у тінь" або скорочувати обсяги виробництва.
   Відкриваючи засідання "круглого столу", Леонід Гураль наголосив на потребі реформації легкої промисловості області, зокрема він зауважив, що успіх у цій справі залежить від того, наскільки ефективно співпрацюватимуть влада та бізнес. "Розвиток легкої промисловості нині є пріоритетним завданням для України і для нашої області зокрема, каже посадовець. — Наразі на Хмельниччині працюють до 60 великих та малих підприємств цієї галузі. Лише в минулому році вони реалізували продукції на суму до 250 млн. грн., що становить 2% загального обсягу продукції підприємствами області. Наразі ж у цій сфері спостерігається позитивна тенденція росту обсягів виробництва.
   Задля покращення фінансової та виробничої спроможності підприємств, владою спільно з підприємницькими колами було напрацьовано ряд про позицій щодо поліпшення умов ведення бізнесу. За словами Миколи Катеренчука, зараз важливо покращити імідж вітчизняного виробника. "Нині наша область знаходиться на восьмому місці за темпами виробництва продукції легкої промисловості, це дає чималі надходження до бюджету. По ряд з тим покращилася й якість продукції, яка користується попитом і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках", — відзначив він.
   Попри всі здобутки, великою проблемою для підприємств легкої промисловості є дефіцит кваліфікованих працівників. Основними причинами непопулярності робітничих професій серед молоді є низька заробітна плата та погані умови праці.
   Зокрема, Микола Катеренчук зауважив, що більшість нині працюючих фахівців — це люди старшого віку, які є патріотами своєї справи, про те вони не мають кому передавати свій досвід, бо молодь свідомо обирає більш легкі шляхи заробітку. "Нам треба повернутися до того, що кожен випускник вузу, який навчався за державний кошт, повинен відпрацювати за спеціальністю певний час та віддати державі борг набутими знаннями, працею", — наголосив він.
   Під час зустрічі були присутні також представники Хмельницького національного університету, який є найбільшим навчальним закладом, що готує спеціалістів для підприємств легкої промисловості та сфери обслуговування краю. Наразі університет здійснює ступеневу підготовку висо­кокваліфікованих працівників за напрямами: "Технологія виготовлення виробів зі шкіри та хутра" та "Технологія виготовлення швейних виробів", які мають попит серед молоді.

Ганна ПАСІЧНИК