На що гаразд наші студенти-дизайнери

   Гарні картини, стильний стрій, оформлення житлових приміщень... — все під силу студентам кафедри дизайну Хмельницького національного університету. Нещодавно в міській раді відбулась об'єднана виставка студентів, які освоюють професії дизайн одягу, графічний дизайн, реклама та дизайн інтер'єру і меблів.
   Так, по-дівочому витончені художні композиції — акварельні натюрморти представила студентка ХНУ Рита Лучкова: "Мене найбільше надихає природа, особливо подобаються квіти. Часто не лише за університетськими потребами, а й для власного задоволення компоную елементи натюрморту і малюю їх, буває, навіть з уяви. Зізнаюся, пензлярство — процес не легкий, перш, ніж вийде фінальний твір, роблю чимало начерків. Хочеться, щоб роботи були максимально досконалими, адже їх дарую рідним, близьким. Малюю з дитинства, починала у дитячій школі мистецтв, там для мене прикладом була моя перша вчителька. Нині рівняюся на університетських викладачів, беру приклад з відомих художників, дизайнерів (з українських можу назвати дизайнера інтер'єру Юлія Рентафта). Але разом з тим не забуваю, що маю приносити у мистецтво щось своє".
   Взяли участь у виставці і роботи юної художниці, яка вже відома читачам нашої газети, володарки премії імені Людмили Мазур Анни Трачук.
   Побувала на конкурсах і творчість Тетяни Общанської: "Малюю олією і аквареллю, роблю дизайн інтер'єрів, також застосовую свій хист під час вишивки декоративним камінням, виготовляю біжутерію. Представляти свої витвори у міській раді дуже приємно, до того персональну виставку мала лише у своїй рідній ЗОШ №29, а ще оформляла друковане видання".
   Уся творчість студентства, яка прикрашає стіни міськради, ретельно відібрана професіоналами. Оцінити її прийшли теж маститі художники та дизайнери. Серед них — народний художник України Микола Мазур. Крім слів вітань, він зосередився на тому, що нині у нашому місті міцніє фундамент для виховання професійних художників, які корисні у різних суміжних галузях. Багато з них уже відомі в Україні. До речі, Микола Мазур в університеті теж має можливість передати свій багатющий досвід студентству.
   Детальніше про специфіку роботи кафедри дизайну у ХНУ розповіла її завідувач, голова Хмельницької спілки дизайнерів України Ірина Баннова. За її словами, багато юнаків та дівчат, котрі навчаються на цій кафедрі, вже неодноразово були учасниками різних міжнародних виставок. Понад 300 нагород має лише Студентський будинок моделей, чимало з них отримані на таких престижних міжнародних конкурсах, як "Міжнародна асамблея моди" у Москві, "Адміралтейська голка" у Санкт-Петербурзі, "Печерські каштани" у Києві.
   Розповіла Ірина Баннова і про працевлаштування майбутніх дизайнерів: "Якщо студенти гарно навчаються, то у них з роботою проблем немає. Ми спеціально організовуємо конкурси студентських робіт, зокрема "Барви Поділля", на яких журі — директори різних підприємств можуть стати потенційними роботодавцями. Особливо затребувані дизайнери одягу, адже нині швейна промисловість у нас активно розвивається. Не так легко працевлаштуватися дизайнерам інтер'єру і дизайнерам-графікам, адже нині мало фірм, де мають працювати такі спеціалісти.   Тут треба віддати належне бізнесовому хисту наших випускників, які створюють приватні проекти".

Ірина САЛІЙ