Інформаційно-комп’ютерне забезпечення університету

Микола СКИБА,
ректор Хмельницького
національного університету

   Упродовж останніх десятиріч головною проблемою в системі вищої освіти України с забезпечення якості підготовки фахівців. Її розв'язання базується на кількох фундаментальних складових. Серед них, на нашу думку, головними є вдосконалення нормативно-законодавчої бази, підвищення рівня інвестицій держави і, нарешті, ефективна система управлінських заходів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України і ВНЗ. Зрозуміло, що вищий навчальний заклад не в змозі впливати на перші дві складові. У компетенції ВНЗ залишається обґрунтування та здійснення виважених заходів для забезпечення якості підготовки фахівців. Крім того, сучасне середовище вищої школи характеризується новими чинниками, які ще півстоліття тому чітко себе не виявляли. Насамперед, це стосується комп'ютерних інформаційних технологій.

   У рамках виконання Закону України "Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007 - 2015 роки" вищі навчальні заклади почали активно модернізувати процес професійної підготовки фахівців різних напрямів (спеціальностей) за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій навчання та управління навчальним процесом. На виконання цього закону в Хмельницькому національному університеті була розроблена комплексна програма розвитку на 2008 - 2012 роки, у тому числі підпрограма Комп'ютеризація діяльності університету".
   Ще у 1992 році за підтримки американської фірми DIGITAL в університеті було створено локальну мережу. Нині вона охоплює сім навчальних корпусів і п'ять студентських гуртожитків: швидкість передачі даних у мережі становить 1 Гбіт/с. В університеті та локальних центрах дистанційного навчання є більш ніж 2 250 персональних комп'ютерів, із них майже 1800 використовують у навчальному процесі та в 55 спеціалізованих комп'ютерних лабораторіях, що становить 14 комп'ютерних місць на 100 студентів (при нормативі МОНмолодьспорту України - 12).
   Головним результатом комп'ютеризації освітньо-виховної роботи та управлінської діяльності є розробка і впровадження інформаційної системи "Електронний університет". Ця інформаційна система корпоративного типу відображає структуру університету і функціонує на основі інтернет-технологій і баз даних. "Електронний університет" забезпечує: оперативність отримання поточної інформації про хід навчального процесу на всіх рівнях. її узагальнення та аналіз; можливість роботи у ній викладачів і студентів в університеті та за його межами у зручний для користувача час: своєчасне інформування про процес навчання студентів, батьків і викладачів; покращення зворотного зв'язку між викладачами і студентами тощо.
   Важливою є підсистема "Деканат", яка гарантує прозорість навчального процесу та оперативність прийняття управлінських рішень. З її допомогою кожен студент може дізнатись про свій рейтинг за результатами проміжних видів контролю та екзаменаційних сесій. Такі дані деканат використовує для прийняття рішення про навчання студента на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні та форму оплати навчання.
   У 90-ті роки ХХ століття у вітчизняній    і    зарубіжній    педагогіці      утвердилося       розуміння       нових      можливостей інформатизації освіти. Інформаційні технології стали основою проектування і моделювання нового розвивального середовища, яке дидакти називають "інформаційно-педагогічним   середовищем". Починаючи з 2006 року, на основі підсистеми "Модульне середовище для навчання" (МСН) інформаційної   системи   "Електронний університет"  створюються навчально-методичні комплекси. Сьогодні їх уже понад 2.8 тисячі. У МСН зареєстровано більш ніж дев'ять тисяч користувачів.
   В університеті затверджена структура навчально-методичного комплексу дисципліни, що містить: вихідні дані про навчальну дисципліну і її автора (авторів): робочу програму або опис навчальної дисципліни: зміст модулів дисципліни; тексти лекцій; додаткові інформаційні матеріали: методичні вказівки до виконання практичних (семінарських), лабораторних робіт: завдання для самостійної роботи студентів, зокрема для курсового проектування; тренувальні вправи, завдання, тести для самоперевірки з дисципліни, контрольні блоки для всіх видів контролю з дисципліни (поточного, модульного підсумкового). Модульне об'єктно-орієнтоване динамічне середовище для навчання також має автоматизовану систему тестування. Статистична обробка результатів випробувань дає змогу оцінити і якість тестових матеріалів, і рівень навчальних досягнень студентів. МСН забезпечує постійну комунікацію учасників навчального процесу за допомогою форуму, електронної пошти, чату тощо.
   Дистанційну освіту університет започаткував у 2000 році. Саме тоді була розроблена й ухвалена підпрограма розвитку університету "Дистанційне навчання". У подальшому ініціатива університету була підтримана Міністерством освіти і науки України - закладу дозволили педагогічний експеримент з дистанційного навчання. Сьогодні в університеті за дистанційною формою навчання здійснюється підготовка фахівців за п'ятьма напрямами та 11 спеціальностями з повним і скороченим термінами навчання: навчається понад 2 500 студентів у 20 локальних центрах, розміщених у різних регіонах України. Понад 1 500 випускників факультету дистанційного навчання отримали дипломи державного зразка. Педагогічний експеримент з дистанційної освіти свідчить про перспективність такої технології навчання, особливо для категорій населення з особливими потребами.
   У 2009 році було розроблено сучасну концепцію і програму реформування заочної форми навчання в університеті. Уже сьогодні завершено два перших етапи програми, результатами яких є запровадження електронного документообігу на двох заочних факультетах, перехід на тестову систему підсумкового контролю навчальних досягнень студентів, повне забезпечення студентів-заочників інформаційними, організаційно-методичними та інструктивними матеріалами з дисциплін. У планах інституту заочного і дистанційного навчання (контингент - 6 тисяч студентів) -поєднання переваг двох форм освіти. Протягом перших двох курсів студенти вивчають гуманітарні та природничі теоретичні дисципліни (що можна робити дистанційно), а на старших професійна підготовка відбувається за заочною формою навчання.
   У рамках підпрограми "Навчальний процес" комп'ютеризовано розробку оптимальних варіантів робочих навчальних планів спеціальностей, розрахунок обсягів навчального навантаження та штатів професорсько-викладацького складу. Комп'ютерна техніка використовується майже у всіх формах організації навчального процесу. Особливо це стосується засобів мультимедіа в лекційних курсах, комп'ютерних технологій в курсовому та дипломному проектуванні. Наприклад, впродовж останніх трьох років усі дипломні роботи (проекти) перед їх захистом підлягають обов'язковій процедурі перевірки в підсистемі "Антиплагіат" інформаційної системи "Електронний університет". Завантажені документи аналізуються і розбиваються на лексеми, що дозволяє швидко знаходити збіг, але початковий файл не може сам бути використаний для копіювання.
   В університеті досягнуто певних здобутків в розробці комп'ютерних технологій щодо сфери управління вищим закладом освіти. Наприклад, у процесі реалізації підпрограми "Фінансово-економічна діяльність" створено програмне забезпечення для розрахунку та контролю виконання річних кошторисів, визначення потреб у фінансових і матеріальних ресурсах. Інформаційна система фінансово-економічного управління дозволяє отримувати комплексну аналітичну інформацію для прийняття управлінських рішень керівництвом університету.
   Оригінальною є комп'ютерна технологія щорічної рейтингової оцінки ефективності роботи професорсько-викладацького складу університету в розрізі кафедр по кожному зі штатних науково-педагогічних працівників. В університеті розроблена комп'ютерна тестова система вступних випробувань, яка дозволяє абсолютно виключити чинники, які могли б негативно вплинути на їх хід і підсумки. Для вирішення такого завдання потрібно було розробити принципово нову ідеологію вступних випробувань, бази даних тестів з дисциплін, програмне забезпечення, створити відповідну комп’ютерно-матеріальну базу.
   Неможливо уявити собі якісну вищу технічну освіту без використання систем автоматизованого проектування (САПР). Університет одним із перших в Україні почав активно впроваджувати САПР у процес підготовки інженерів-механіків. Спочатку це було 2D-креслення. пізніше - тривимірне проектування. Протягом останніх 15 років університет є ініціатором міжнародної олімпіади із САПР і комп'ютерного моделювання в машинобудуванні.
   У лютому 2006 року університет одержав грант від американської корпорації SolidWorks і став ліцензійним користувачем SolicfWorksEducatioiiEdition 2005/2006 (мережева ліцензія на 30 робочих місць). У 2009 році, за сприяння авторизованого представника SolidWorksCorp. в Україні - компанії "Інтерсед Україна", університет одержав ліцензію SolidWorksEducationEdition 2009/2010 на 60 робочих місць. Це дозволило значно розширити використання SolidWorks на факультеті інженерної механіки. У листопаді 2009 року, в результаті домовленостей з американською стороною, в університеті створено офіційний міжнародний сертифікаційний центр - ми отримали статус Authorized CSWA Provider - провайдера з організації сертифікаційних екзаменів SolidWorks. Тож студенти та викладачі університету мають унікальну можливість складати сертифікаційні екзамени на отримання статусу CertifiedSolidWorksAssociate (CSWAJ.
   У травні 2010 року університет отримав  черговий грант від корпорації SolidWorksCorp. - мережеву ліцензію SolidWorksEducationEdition 2010/2011 на 500 робочих місць. Причому ця ліцензія є повним аналогом комерційної версії SolidWorks Premium (комерційна вартість такої ліцензії на одне робоче місце становить близько $14 000, базовий комплект SolidWorksStandard -близько $7 000). Крім того, університет додатково отримав безкоштовно 500 ліцензій для використання SolidWorks на домашніх комп'ютерах наших студентів та викладачів. Вартість однієї студентської ліцензії становить $ 150 на один навчальний рік - студенти та викладачі університету єдині в України отримують ці ліцензії безкоштовно.
   Сучасні інформаційні технології використовуються і в роботі наукової бібліотеки університету. Універсальні фонди бібліотеки - це понад 600 тисяч документів. На сучасному етапі в бібліотеці автоматизовані всі основні технологічні процеси. Автоматизована бібліотечно-інформаційна система (АБІС) складається з локальної мережі бібліотеки, яка має вихід в Інтернет, двох серверів та 62 персональних комп'ютерів, веб-сайту, автоматизованої системи бібліотечно-інформаційного обслуговування користувачів. Сьогодні співпрацюємо з бібліотеками Подільського регіону щодо створення об'єднаного електронного каталогу та обміну повнотекстовими базами даних.
   Інтеграційні процеси в системі освіти України зумовили розробку концепції, проекту та використання інтегрованої комп'ютерної мережі всіх закладів освіти Хмельницької області. Ця робота схвалена обласним управлінням освіти і проводиться університетом протягом двох останніх років.

Пед. газета. – 2012. – Травень (№ 5). – С. 4.