Інформаційно-комп’ютерне забезпечення якості підготовки фахівців

   У рамках виконання Закону України "Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки" вищі навчальні заклади почали активно модернізувати професійну підготовку фахівців різних напрямів за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій.
   У Хмельницькому національному університеті розроблена комплексна програма розвитку університету на 2008-2012 роки, в тому числі підпрограма "Комп'ютеризація діяльності університету", головним результатом якої є розробка і впровадження в навчальному закладі інформаційної системи "Електронний університет", для оперативного отримання поточної інформації про хід навчального процесу на всіх рівнях, її узагальнення та аналіз; можливість роботи з системою для викладачів і студентів в університеті у зручний для користувача час; налагодження зворотного зв'язку між викладачами і студентами; забезпечення прозорості процесу, підвищення якості навчання.
   Однією із важливих підсистем інформаційної системи є підсистема "Деканат". За допомогою цієї підсистеми кожен студент може дізнатись про свій рейтинг за результатами проміжних видів контролю та екзаменаційних сесій.
   Починаючи з 2006 року, на основі функціонування підсистеми "Модульне середовище для навчання (МСН) інформаційної системи "Електронний університет" створюються навчально-методичні комплекси.
   Одним із сучасних напрямів упровадження інформаційних технологій є дистанційна освіта, яку університет започаткував у 2000 році. У подальшому ініціатива університету була підтримана Міністерством освіти і науки України, а університету було надано право на проведення педагогічного експерименту з дистанційного навчання.
   Широке використання комп'ютерних технологій дало нам змогу розробити у 2009 році сучасну концепцію і програму реформування заочної форми навчання. Уже сьогодні завершені два етапи програми, результатами яких є запровадження електронного документообігу на двох заочних факультетах, перехід на тестову систему підсумкового контролю навчальних досягнень студентів та ін.
   В університеті розроблена та запроваджена комп'ютерна тестова система вступних випробувань, яка дозволяє вирішити основні питання щодо відкритості, прозорості та об’єктивності оцінки знань абітурієнтів і абсолютно виключити із системи вступних випробувань ті чинники, які могли б негативно вплинути на хід та підсумки вступних випробувань.
   За сучасного рівня розвитку техніки й технологій неможливо уявити собі якісну вищу технічну освіту без усебічного використання систем автоматизованого проектування (САПР). Університет був серед перших вищих навчальних закладів в Україні, який розпочав активне впровадження САПР у процес підготовки інженерів-механіків.
   У лютому 2006 року університет одержав грант від американської корпорації SolidWorks і став ліцензійним користувачем SolidWorks Education Edition 2005/2006, мережева ліцензія на ЗО робочих місць. У 2009 році, за сприяння авторизованого представника SolkJWorlks Corp. в Україні — компанії "Інтерсед Україна", університет одержав черговий грант — ліцензію SolidWorks Education Edition 2009/2010 на 60 робочих місць. Це дозволило значно розширити використання SolidWorks на факультеті інженерної механіки.
   У листопаді 2009 року, в результаті домовленостей з американською стороною, в університеті створено офіційний міжнародний сертифікаційний центр — ми отримали статус Authorized CSWA Provider — провайдер з організації сертифікаційних екзаменів SolidWorks. Таким чином студенти га викладачі університету мають унікальну можливість складати сертифікаційні екзамени на отримання статусу Certified SolidWorks Associate (CSWA).
   У травні 2010 року, враховуючи значні успіхи університету у впровадженні технологій SolidWorks в навчальний процес при підготовці інженерів-механіків, університет отримав черговий грант від корпорації SolidWorks Corp. — мережеву ліцензію SolidWorks Education Edition 2010/2011 на 500 робочих місць.
   Сучасні інформаційні технології використовуються і в роботі наукової бібліотеки університету як його інформаційно-комунікативного центру. На сучасному етапі в бібліотеці автоматизовані усі основні технологічні процеси. Автоматизована бібліотечно-інформаційна система (АБІС) складається з локальної мережі бібліотеки, двох серверів та 62 персональних комп'ютерів, веб-сайту книгозбірні, автоматизованої системи бібліотечно-інформаційного обслуговування користувачів.
   Про визнання досягнень університету у сфері інновацій в освітньому процесі в останні роки на державному рівні свідчать срібна медаль у номінації "Інновації у використанні інформаційно-комп’ ютерних технологій в освітньому процесі", здобута на виставці "Інноватика в сучасній освіті-2011", золота медаль у номінації "Інноваційний розвиток освіти і сучасні педагогічні технології" і почесне звання "Лідер національної освіти", здобуті на Міжнародній виставці "Освіта та кар'єра-2011".

Микола СКИБА,
ректор Хмельницького національного університету