ПІВСТОЛІТНІЙ ЕКЗАМЕН

склав на зрілість флагман вищої школи Поділля — Хмельницький національний університет, який за 50 років дав професійну путівку в життя більш ніж 50 тисячам своїх випускників.

    ХНУ судилася доля лідера. Він — перший вищий навчальний заклад в нашому обласному центрі. Нині важко и уявити, що 50 років тому місто не мало жодного інституту, університету.
   Його первістком став нинішній ХНУ, який донині продовжує утримувати лідерські позиції не лише в місті, айв області. І тепер — уже й за кордонами України, бо, знову ж таки, першим розпочав активне міжнародне співробітництво з багатьма вишами Європи.
   ХНУ — єдиний в Україні університет, гімн для якого написав професор. Це перший проректор університету, доктор економічних наук Михайло Войнаренко — багатогранна, талановита особистість, який свій трудовий, науковий шлях розпочав тут, у тодішньому інституті побутового обслуговування — понад сорок років тому, студентом.
   Біографія значної частини нинішніх докторів та кандидатів наук розпочиналась тут — за студентськими партами. Про це нагадав присутнім під час урочистостей легендарний ректор вишу, академік Радомир Сілін, який 27 років керував закладом, з іменем якого тут відбувалися наймасштабніші перетворення: " Найвища цінність освіти, держави, суспільства — це людина. Бо лише одухотворена, щаслива людина здатна будувати гідне життя".
   Про цінності життя і значення освіти у ньому, про віхи університетського поступу на велелюдному зібранні, 7 вересня, у день ювілею вишу, нагадав у вступному слові ректор, доктор економічних наук М. Є. Скиба. І за успішнедванадцятирічне керування отримав відзнаку Національної академії педагогічних наук України — почесний знак імені Григорія Сковороди. Велика група викладачів університету була нагороджена почесними грамотами. Національної академії педагогічних наук України (НАПНУ). Ці нагороди разом з вітальним словом від президента НАПНУ В. Кременя вручив ювілярам віце-президент академії Володимир Луговий.
   Почесні грамоти та цінні подарунки отримала група працівників вишу від Хмельницької облдержадміністрації. У вітальній промові голова облдержадміністрації Василь Ядуха зачитав телеграми від Президента України В. Януковича та Прем'єр-міністра М. Азарова, підкреслив особливе значення високоосвічених кадрів спеціалістів для успішного розвитку Подільського регіону, зростання його економіки та добробуту. А розвинена, потужна інфраструктура ХНУ здатна забезпечити потенціал, який може бути конкурентоспроможний як у межах України, так і в міжнародному масштабі. І успіхи університету в цьому переконують, підкреслив очільник області.
   Почесні грамоти, подяки, цінні подарунки вручив ювілярам перший заступник голови обласної ради В. Осадчий. Своїм почувався в університеті Хмельницький міський голова С Мельник, який у свій час тут навчався, тож, крім вручення нагород та подарунків, поділився власними студентськими спогадами.
   У день ювілею багатьом з гостей у залі згадувались студентські роки. До прикладу, народний депутат України, генеральний директор AT "Оболонь" Олександр Слободян переконаний, що найголовніше у становленні студента як особистості — це виховання власної гідності і боротьба за справедливість. А ювілярам Олександр Вячеславович подарував "Історію українського козацтва" з побажанням вивчати і досліджувати правдиву історію України. І подякував викладачам за ґрунтовну підготовку спеціалістів, сотні яких працюють на різних ділянках виробництва, у філіалах концерну "Оболонь". Привітали іменинників й інші народні депутати різних скликань, які працювали у Верховній Раді посланцями нашого краю.
   Як ніхто інший, усі тонкощі становлення, розвитку та проблеми сучасної вищої школи України знають ті, хто, власне, керує українськими вишами, — ректори. Успішно долати рифи реформувань та досягати нових вершин університету побажали ректори багатьох вищих навчальних закладів України, Поділля та представники Польщі: у цій країні ХНУ успішно співпрацює з Краківською політехнікою.
   Для всіх гостей ювіляри підготували подарунок мистецький: і продемонстрували чудовий фільм про біографію вишу, відзнятий на університетській кіностудії, і співали переможці міжнародних конкурсів Іван Березовський, Міла Нітич, заслужені артисти України, солісти обласної філармонії Микола Довгальов, Степан Тимчишак, юні виконавці студії естрадного співу університету і відомий в Україні та за її межами зразковий народний колектив "Веснянка".
   Перший день народження у день ювілею університету відсвяткував "Навчально-виставковии центр", який урочисто відкрив ректор М. Скиба, — це, фактично, музей поступу, музей інженерної, людської думки: від знарядь кам'яного віку, знайдених під час археологічних розкопок на Поділлі, — до стендів зі знімками винаходів та здобутків університетських за півстоліття. Його родзинкою одразу став виставковий зал колекцій студентського Будинку моделей (керівник професор І. Баннова), який також цього року відсвяткував ювілей: двадцятиріччя. У залі експонуються студентські роботи: колекції високої моди, які стали переможцями міжнародних та всеукраїнських фестивалів та конкурсів моди.
   Такий музей за масштабом і художньою естетикою — поки що перший в Україні.
   ...Ювілеї завершуються, розпочинаючи новий відлік в біографії буднів: молодий Національний університет сів за парти та підручники — наука не жде.



Тетяна СЛОБОДЯНЮК