Барвистий ювілей університетський

   В актовому залі Хмельницького національного університету відбувся двадцятий, ювілейний, всеукраїнський фестиваль моди "Барви Поділля", в якому взяли участь молоді дизайнери одягу з Києва, Тернополя, Львова, Полтави, Мукачевого, Вінниці та Хмельницького. Наше місто у модному конкурсі представляв інститут технології та дизайну ХНУ, і хмельничани вкотре підтвердили високий рівень дизайнерського мистецтва. Адже за 20 років існування в ХНУ і дизайнерської спеціалізації, і "Школи моделей", яку протягом усього періоду існування очолює професор, завідуюча кафедрою дизайну Ірина Баннова, хмельничани вибороли для рідного університету понад 300 перемог у всеукраїнських та міжнародних показах моди.
   В рейтингу українських вишів за рівнем дизайну, моделювання і конструювання виробів, повідомив, відкриваючи всеукраїнський фестиваль "Барви Поділля XX", проректор з науки ХНУ Г. Б. Параска, наш університет займає третє місце. Ця почесна сходинка — свідчення високого професіоналізму і актуальності дизайнерської спеціалізації в університеті. Адже сучасний світ моди — конкурентно потужний і розгалужений. Аби Хмельницькі творці моди мали змогу працювати ще краще, університет подарував факультету у день ювілею японську швейну машину. А для учасників фестивалю чудовий концерт влаштували заслужений артист України Микола Довгальов та лауреат міжнародних пісенних конкурсів Міла Нітич.
   Втім сцена у той весняний вечір належала учасникам заключного етапу модних показів. Хмельницькі дівчата та хлопці, що займаються у "Школі моделей ХНУ", демонстрували присутнім та журі, до складу якого входили дизайнери, художники, мистецтвознавці, викладачі дизайну і яке очолював народний художник України Микола Мазур, втілену в барвисті композиції фантазію одягу. Цьому яскравому шоу передував відбірковий етап, в якому також було три номінації: "Власний погляд" — актуальний одяг, що має комерційну привабливість та високу якість виготовлення; "Є ідея!" — оригінальне розкриття джерела творчості,  індивідуальність  та   нестандартність одягу, експериментаторство;    номінація "Фольк" — одяг, розроблений за народними мотивами.
   На заключному етапі дизайнерського змагання було представлено 32 групові колекції та сім моделей "Конкурсу однієї сукні". Уже самі назви говорили про барвисту палітру і творчу фантазію учасників модного шоу: "Парасолло", "Оберіг", "Я не здаюся!", "Пава", "Подільські колоритки", "Фольклорний драйв", "Кращими за гори можуть бути лише гори", "Рок-драйв", "Королева вод", "Жваві могіканці" та інші.
   — Над колекціями працюють студенти третіх-п'ятих курсів, які беруть участь у конкурсі, вони займаються ними цілий рік. Найважчий етап — знайти джерело ідеї і, звісно, зуміти її показати, —розповідає   Ірина   Баннова. — Якщо це виходить переконливо,  оригінально значить, ідея спрацювала. Звісно, студенти радяться з викладачами, працюють з моделями. Тобто творчий конкурс — це перші професійні   "м'язи",   досвід,   який здобуває і шліфує майбутній дизайнер, фахівець з одягу. Як правило, до участі у конкурсах залучаються студенти усіх трьох кафедр нашого факультету: технології і конструювання; дизайну; методики і викладання професійного і трудового навчання.
   "Барви Поділля" давно стали студентським професійним гартом, і цей конкурс — не лише демонстрування умінь   і   навичок   майбутніх спеціалістів з модної творчості.  Він став своєрідним театром   моди,    який   має свою мистецьку естетику. У ній поєднуються смак автора, знання історії моди, сучасних тенденцій та здатність до втілення власних ідей. Нині важливо не просто модно одягатися, а відображати одягом світогляд і ставлення до життя.
   Що ж відзначило журі у нинішніх всеукраїнських "Барвах Поділля"?
   Як наголосив Микола Мазур, у моді головне не... мода, а творчість, ідея, яка формує особистість, її ставлення до світу. Мода може змінюватись дуже часто, але завжди повинна залишатись у наших стосунках зі світом любов до цього світу, його барв, до широкої палітри життя.
   Гран-прі фестивалю отримала хмельничанка Олена Добровольська за колекцію "Деструктивний погляд". У номінації "Власний погляд" перше місце здобула колекція "Кольоровою весною" Аліни Черненко. У номінації "Фольк" кращою була колекція "Етнохвиля" Ольги Александрової. Колекція "Конструкція без обмежень" (автор Юлія Пастух) отримала перше місце в номінації "Є ідея!".
   Цьогорічними спонсорами всеукраїнського фестивалю стали Хмельницька міська рада, ТОВ "Бембі", ТМ "Шиємо разом", ТМ "РОМСТАЙЛ" та ТМ "Лютик".
   Якими барвами розквітне наступний фестиваль? Незабаром літо, і домашнє завдання для майбутніх учасників модного показу традиційне: шукати ідею! А ідея для нашого обласного центру, де, в основному, й працюватимуть молоді дизайнери одягу, і національного університету, де розквітли "Барви Поділля" двадцять років тому, залишається незмінною: зберегти ці барви, бо вони дарують красу, натхнення і презентують Поділля на барвистій карті світової моди.

Тетяна СЛОБОДЯНЮК