Відвідали факультет інженерної механіки ХНУ

   Цей матеріал надзвичайно актуальний для тих, хто нині знаходиться перед вибором майбутньої професії. Ми, вихованці гуртка "Юний журналіст", вирішили відвідати декілька вищих навчальних закладів Хмельниччини, щоб мати уявлення, яких спеціалістів готують наші виші.

    Перший наш візит був у Хмельницький національний університет. Ми завітали у найстаріший підрозділ університету, з якого колись починався добре знаний в СРСР Хмельницький технологічний інститут побутового обслуговування, — на факультет інженерної механіки. Для нас, десятикласниць, це дійсно щось нове і пізнавальне, тому дуже цікаво було дізнатися що і до чого.
   А дізналися ми, що на факультеті навчаються 700 студентів, працюють сім кафедр, тут викладають 20 докторів наук. Про це нам розповів декан факультету Віктор ОЛЕКСАНДРЕНКО. А ще він разом із завідуючими кафедрами та викладачами відповіли на наші питання:
    — Які умови вступу на ваш факультет?
    — Наявність сертифікатів  з  незалежного оцінювання з предметів: українська мова та література, математика (профільний), хімія або фізика (за вибором).
    — Які переваги навчання саме на цьому факультеті?
    — На 2012 рік виділено 185 бюджетних місць, є перспектива працевлаштування в Україні і за кордоном, після другого курсу кожен студент отримує робітничу професію, безкоштовне вивчення другої іноземної мови.
    — Скільки коштує на рік навчання за  контрактом?
    — У 2010 році навчання коштувало 8800 гри., у минулому 2011 році контрактників не було.
    — Яка стипендія видається студентам, які навчаються на бюджеті, і чи всі студенти отримують
стипендію зараз, після першої сесії?
    — 513 грн. без індексації, після першої сесії кількість студентів, які отримували її, зменшилась десь на 25%.
    — Чим славиться ваш факультет?
    — На факультеті працюють 12 наукових шкіл (всього в університеті їх 18), функціонує спеціалізована рада з  захисту  докторських  дисертацій, випускаємо чотири рази на рік міжнародний журнал "Проблеми трибології", який видається вже 16 років.
    — Чи надається студентам гуртожиток? Скільки це коштує?
    — Звичайно, й обходиться він у190 грн. на місяць.
   В'ячеслав ХАРЖЕВСЬКИЙ, доцент кафедри машинознавства, випускник університету (факультету інженерної механіки), керівник центру SolidWorks розповів про систему, яка сьогодні є однією з найпотужніших систем автоматизованого проектування і широко використовується на машинобудівних підприємствах в усьому світі: "Наростання темпів життя, бурхливий розвиток техніки, збільшення швидкості оновлення продукції, що випускається, призводять до збільшення потреби у творчих, мислячих інженерах та промисловцях. Підготовка та виховання таких людей вимагають розвитку в них творчого мислення.
   В усьому світі студенти використовують SolidWorks при вивченні дисциплін інженерного циклу: загалом у вищих навчальних закладах використовується більше мільйона робочих місць SolidWorks для підготовки сучасних інженерів.
   Саме тому на факультеті інженерної механіки ми впроваджуємо SolidWorks в рамках наскрізної комп'ютерної підготовки. У лютому 2006 року наш факультет одержав грант від американської корпорації SolidWorks і став ліцензійним користувачем (мережева ліцензія на 30 робочих місць).
   У травні 2010 року, враховуючи значні успіхи факультету у впровадженні технологій SolidWorks в навчальний процес при підготовці інженерів-механіків, факультет інженерної механіки отримав черговий грант — мережеву ліцензію на 500 робочих місць.
   Крім того, ми додатково отримали безкоштовно 500 ліцензій для використання SolidWorks на домашніх комп'ютерах наших студентів га викладачів. Варто зазначити, що вартість однієї студентської ліцензії складає 150 доларів США на один навчальний рік. Студенти та викладачі нашого університету - єдині в Україні, хто отримує ці ліцензії                       безкоштовно.
   Результатом такої комп'ютерної підготовки є те, що студенти успішно використовують SolidWorks для виконання дипломних проектів, а також у науковій роботі. SolidWorks дозволяє робити всі розрахунки доступніше, точніше, навіть така складна дисципліна як ТММ — теорія механізмів і машин (на студентській мові "Тут моя могила") зацікавлює студентів.
   У листопаді 2009 року нашому факультету було надано офіційний міжнародний статус провайдера з організації сертифікацій них екзаменів на одержання міжнародного сертифіката рівня сертифікований спеціаліст SolidWorks. Нині в Україні є тільки два університети, яким надано такий статус: наш та Дніпропетровський національний гірничий університет.
   У результаті навчання за два останні роки сертифікованими спеціалістами SolidWorks стали 75 студентів факультету інженерної механіки.
   Незабаром використання програмного комплексу SolidWorks стане звичним і необхідним для майбутніх фахівців і допоможе підняти культуру виробництва та продуктивність інженерної праці".
   А що кажуть самі студенти? Ми поспілкувалися з першокурсниками, майбутніми фахівцями з охорони праці і дізналися, що навчатися цікаво і не дуже важко, треба тільки відвідувати всі лекції та практичні заняття. Екзаменів в університеті немає (діє так звана Бо донська система), студенти атестуються за поточними балами, які вони напрацьовують протягом семестру. Стипендії вистачає, гуртожитком задоволені. Вже навчилися готувати нескладні студентські страви, цілком їстівні. І взагалі, якщо є сумка з дому, то прожити місяць можна на... (тут варіанти від 250 до 10 грн.).
   До речі, країні не вистачає кваліфікованих механіків, центр зайнятості інформує, що це надзвичайно дефіцитна спеціальність: кількість фахівців, які звертаються у службу зайнятості, втричі менша за потребу.
   Отже, хлопці і дівчата, якщо ви на "ти" з математикою, не боїтеся комп'ютера, подумайте над умовами та пропозиціями факультету інженерної механіки Хмельницького національного університету.

Галина СОКОЛОГОРСЬКА,
Каріна ЗАГУРСЬКА,
вихованки гуртка "Юний журналіст"