ХНУ – 50: 39 спеціальностей, 9710 студентів, 765 викладачів

    Протягом 50 років у Хмельницькому національному університеті майже у 40 разів збільшилась кількість студентів, у чотири рази збільшилася кількість факультетів і п’ять разів виш перейменовували.
   Ювілей університет відзначатиме 7 вересня.
   Цьогоріч 9710 студентів можуть, пишатися студентським квитком нашого вишу.  На порозі 50-річного ювілею Хмельницький національний університет відчиняє двері для 1695-ти першокурсників. З них 1137 навчатимуться на денній форумі навчання, а 558 - на заочній та дистанційний, - розповідає проректор з науково-педагогічної роботи, перший проректор Хмельницького національного університету, доктор економічних наук, професор Михайло Войнаренко.
   За період існування університет змінив чотирьох ректорів. Це Семен Ганжуров, Михайло Карпиленко, Радомир Сілін. З 2001 року очолює університет доктор технічних наук, професор, член-кореспондент  Національної академії педагогічних наук України Микола Скиба.
   Протягом 50-ти років матеріально-технічна база Хмельницького національного університету стала потужним підґрунтям для навчання студентів з різних міст і навіть країн світу.
   На сьогодні ми маємо чотири та добудовуємо п'ятий навчальний корпус, найкращу в 3ахідному регіоні України наукову бібліотеку, навчально-виробничий корпус, спорткомплекс, стадіон, спортивний майданчик, будинок побуту, п’ять гуртожитків, будинок молоді "Проскурів", ботанічний сад і їдальню, - каже Михайло Войнаренко. Університет пишається міжнародними зв'язками, науковими та спортивними здобутками, культурним розвитком. Наш гордість - це чотири олімпійські чемпіони: Сергій Нагорний, Тімур Таймазов, Галина Пундик, Ольга Жовнір, всесвітньовідомий студентський будинок моделей, народний ансамбль танцю "Юність Поділля", народний студентський театр естрадних мініатюр "Юмодес", народний театр пісні "Сузір’я" і їх вихованці, відомі нині в Україні і світі зірки естради і телеекранів – Міла Нітіч, Іван Березовський, Сергій Костецький, Олександр Педан і багато-багато інших особистостей і творчих колективів.
   У 1962 році, коли у Хмельницькому заснували загально-технічний  факультет Українського поліграфічного інституту імені Івана Федорова, у закладі було лише 250 студентів. Протягом 50-ти років виш зазнав докорінних змін. 29 вересня 1967 року філія Львівського інституту стає самостійним навчальним закладом - Хмельницьким технологічним інститутом побутового обслуговування, до складу якого входять чотири факультети: механічний, технологічний і два загально технічних.
   У 1989 році навчальний заклад перейменували на Хмельницький технологічний інститут, а у 1994-му – на Технологічний університет Поділля. Через дев’ять років вишу дали назву Хмельницький державний університет, а вже через рік, 21 серпня 2004 року він став Хмельницьким національним університетом.
   Наразі університет складається з шести інститутів, 15 факультетів і 49-ти кафедр і готує спеціалістів за 39-ма напрямами підготовки. Студентів вчать 765 викладачів, з них 80 докторів наук та професорів і 400 доцентів, кандидатів наук.
    - Цьогоріч я вступила на економічний факультет Хмельницького національного університету, - розповідає студентка першого курсу Coфія. - Я обрала цей виш, бо це один з кращих університетів не тільки у місті, але й в Україні. Ще 35 чоловік обрали цю спеціальність. Це, в основному, дівчата. Вони як з Хмельницького, так і з усієї України. Я очікую від навчання нових знань і нових друзів.

Олена Стойко