У ХНУ вступ проходить спокійно і без черг

    Вступна кампанія майже перетнула екватор. Перший тиждень абітурієнти хвилею ринули до вузів, але зараз лихоманка вже потроху спадає. Як справляються приймальні комісії з потоком вступників, ми вирішили перевірити особисто.

   Хмельницький   національний   університет (ХНУ) — найбільший навчальний заклад області. Тому йшла сюди з думками, зустріти перед приймальною комісією довжелезні черги і змучених очікуванням вступників. Але ні черг, ні метушні не застала. Секрет! спокійної роботи в тому, що факультети, їх І тут аж 15, розвели по різних аудиторіях. Тому вступники не збираються під одними дверима і не мусять вистоювати годинами. Так зручніше не лише тим, хто здає документи, а й тим, хто їх приймає. В цьому процесі задіяно більше сотні працівників ХНУ.
   Цього року університетські лави поповнять до двох тисяч першокурсників. Державне замовлення — приблизно половина: 788 місць виділили для денної та 173 — заочної форм навчання. Відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Матюх розповідає, що станом на 9 липня у вуз було подано 2805 заяв. "Якщо порівнювати з минулим роком — це на тисячу більше. Майже 450 абітурієнтів надіслали свої документи в електронному вигляді. Найбільше вступників приваблює спеціальність "облік та аудит", найменше — "технологічна освіта", — каже Сергій Анатолійович. — Цього року з профільного предмета абітурієнти повинні мати від 140 балів, непрофільного — від 124. Всі дані вступників ми обов'язково вносимо в єдину електронну державну базу освіти. Подача документів завершується 31 липня. До 11 серпня університет озвучить імена бюджетників, до 25 серпня — контрактників".
   Серед тих, хто хоче стати студентом цього вузу, — 17-річна хмельничанка Світлана Моргун. Дівчина мріє бути дизайнером меблів та інтер'єру. "Я з дитинства добре малювала, навчалася в художній школі. Тому й фах обирала близький до свого захоплення. Сьогодні лише подала документи, попереду мене чекає творчий конкурс із живопису та графіки", — розповідає дівчина. Для підстраховки вона підготувала вступний пакет ще й в Хмельницьку гуманітарно-педагогічну академію на вчителя малювання.

Ольга ЦИМБАЛЮК