ЦЕНТР ДЛЯ АКТУАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ ПОРІВНЯЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ

Наталя Бідюк,
завідувач кафедри практики іноземної мови та методики викладання Хмельницького національного університету


   На обґрунтування концептуальних засад розвитку порівняльної професійної педагогіки спрямована діяльність дослідників Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України. Ще у 1993 році всьому академічному інституті було створено відділ порівняльної професійної педагогіки і психології. Науковці здійснили аналіз сучасних теоретичних підходів до підготовки педагогічного персоналу для закладів професійної освіти в зарубіжних країнах; було охарактеризовано національні системи підготовки педагогічних кадрів і виробничого персоналу в умовах європейської та євроатлантичної інтеграції; узагальнено досвід країн ЄС у галузі розробки системи кваліфікацій; виявлено прогресивні тенденції, які полягають в розробці механізмів порівнюваності рівнів професійної освіти, кваліфікацій і дипломів.

    На наше переконання, творча наукова співпраця вітчизняних і зарубіжних компаративістів можлива на основі створення інституцій (центрів, товариств, наукових осередків) у різних регіонах України для координації компаративістських    досліджень,    обміну досвідом та практичної реалізації наукових здобутків з порівняльно-педагогічних досліджень. Не є винятком Хмельницька область. Починаючи з 2000 року у Хмельницькому національному університеті активно здійснюються фундаментальні, новаторські порівняльно-педагогічні дослідження з актуальних проблем порівняльної професійної педагогіки: "Розвиток змісту та форм організації підготовки бакалаврів інженерії в університетах Великої Британії", "Теорія і практика професійного навчання безробітних у США" (Н. Бідюк), "Професійна підготовка магістрів технічного перекладу у США" (О. Мартинюк), "Підготовка майбутнього вчителя до виховання толерантності в учнів старшої школи США" (О. Орловська), "Система підготовки бакалаврів гуманітарних наук з іноземної мови в університетах США" (І. Пасинкова) тощо. З огляду на це виникла потреба у створенні Центру порівняльної професійної педагогіки спільно з Інститутом педагогічної освіти та освіти дорослих НАПН України.
   Основні напрями діяльності Центру: сприяння розвитку порівняльної професійної педагогіки як наукової галузі й навчальної дисципліни в Україні;   здійснення   наукових досліджень з актуальних проблем порівняльної професійної педагогіки; налагодження зв'язків з міжнародними організаціями, асоціаціями, фондами, освітніми установам різних країн світу; організація міжнародних науково-практичних конференцій та семінарів; обмін молодими науковцями, студентами; участь у створенні та діяльності Всеукраїнської ради порівняльно-педагогічних товариств. Центр має п'ять секторів: організації порівняльних досліджень з актуальних проблем підготовки та перепідготовки кадрів країн світу та України; розробки та підготовки проектів щодо розвитку професійної  освіти і технологій підготовки та перепідготовки фахівців; редакційно-видавничий, комп'ютерний; організації та проведення міжнародних заходів; експериментальної перевірки результатів проведених досліджень.
   Плідним механізмом підтримки інтеграційних процесів в освіті є видання наукового часопису "Порівняльна професійна педагогіка". Його головна місія - творча дискусія, наукова співпраця вітчизняних і зарубіжних компаративістів з метою обміну ідеями, досвідом та практичною реалізацією наукових здобутків.
   Немає сумніву, що відкриття таких центрів у різних регіонах нашої країни сприятиме інтенсифікації розвитку вітчизняної порівняльної професійної педагогіки, забезпечить ефективний науковий супровід реформ у системі освіти, стане достойним внеском у розвиток українського суспільства.