Ботанічний сад ХНУ один з найкращих в області

    Справжньою гордістю та красою нашого міста є Ботанічний сад Хмельницького національного університету. Мальовничі пейзажі розкинулись на вулиці Інститутській, неподалік від центрального корпусу університету. Ботанічний сад вперше насаджено колекційними рослинам у 2002 році. Господинею саду ( Людмила Казімірова, викладач університету, доцент кафедри екології, кандидат біологічних наук. Вона очолює штат ботанічного саду, який став окремим структурним підрозділом університету.
   Ботанічний сад славиться своїм розмаїттям насаджень, зокрема очі хмельничан радують різнобарвні квіти. Навесні це колекція тюльпанів, нарцисів, віоли, незабудки; влітку - різнобарвна гама однорічних та багаторічних квітів - сальвія, алісум, веселі хлоп'ята, сортове розмаїття чорнобривців, айстри, петунії тощо. Серед дерев тут можна зустріти сосну європейську, дуб і горобину звичайні га хвойні насадження.
   Вражають також і різноманітні ландшафтні проекти. Ще за часів радянського союзу було насаджено горобинник. На одному з кутків якого закладено Етноботанічний куточок, де висаджують національні рослини (мальви, соняшник, чорнобривці, жоржини тощо), планується декорування елементами українського народного побуту. Перед навчальним корпусом №4 створено Кам'янисту гірку (альпінарій), де зібрано колекцію багаторічних трав'яних рослин в кількості понад 100 таксонів; паралельно огорожі посаджено алею магнолій Алею Великих Українців. Особливу увагу привертають клумби геометричної форми (кола, трикутники, прямокутники). Створено експозицію листяних рослин. Тут зростають колекції гортензії, вейгели, спіреї, інших видів дерев і кущів. У 2006р. представники усіх деканатів університету на схилі від вул. Інститутської заклали Деканатський березовий гайок, а в 2007 p., у День довкілля, посаджено Платанову алею. Підпірну стіну службового приміщення ботанічної о саду прикрашає Зелена стінка з витких рослин на шпалері (текома вкорінлива і виноградовник амурський). Також створено колекційну ділянку Квітка папороті; колекцій" карпатської флори; Долину квітів; Японський сад.Загалом Ботанічний сад може похвалитись близько 20 тисячами видами рослин
   До речі, сад є не лише красивим, але і дуже корисним для студентів та викладачів університету, які працюють з екологічними, біологічними та географічними дисциплінами. Прогулятись садом, помилуватись його краєвидами та просто приємно провесні час на лавочках під рідкісними деревами можуть всі бажаючі. Хмельничанка Оля, яка є частою відвідувачкою саду, ділиться враженнями: "Дуже люблю тут прогулюватись з чоловіком та донькою. Приходимо сюди дуже часто, але щоразу відкриваємо для себе тут щось новеньке та цікаве. І для дитини тут дуже корисно проводити час".