Підготовили до цивільного життя.
У Хмельницькому центрі перепідготовки та соціальної адаптації
відбувся останній за кошти НАТО випуск слухачів.

    Хмельницький національний університет, незважаючи на згортання діяльності Трастового фонду НАТО "Партнерство заради миру", вірить, що потрапить до Державної програми соціальної адаптації, й надалі перенавчатиме вчорашніх військових, які змінили військову форму на цивільний костюм.

   У виші відбулася урочиста церемонія ювілейного — тридцятого випуску слухачів Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації та офіційне закриття діяльності Трастового фонду НАТО "Партнерство заради миру".
   На урочистій церемонії були присутні військовий аташе Королівства Нідерландів в Чехії, Польщі та Україні, підполковник Рене Далман, менеджер програми НАТО — Україна з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт, військовий офіцер офісу зв'язку НАТО в Україні, капітан першого рангу Дімітер Ілієв, директор департаменту соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи та інших категорій Міністерства соціальної політики України Сергій Подорожний, завідуючий відділом з питань обороно-мобілізаційної роботи Хмельницької міської ради Мечислав Грижбовський та інші високоповажні гості.
   У конференцзалі університету свідоцтва про підвищення кваліфікації та сертифікати урочисто отримали 116 випускників, серед яких діючі військовослужбовці та ті, що вже звільнилися у запас чи відставку, їхнє навчання на 78 відсотків фінансувалося Трастовим фондом НАТО "Партнерство заради миру" і на 22 відсотки — за кошти цивільного бюджету НАТО.
   — З 2006 року Хмельницьким центром організовано перепідготовку 2129 осіб та надано допомогу в працевлаштуванні у цивільному секторі економіки 1067 особам з числа колишніх військовослужбовців у Хмельницькій, Харківській, Житомирській областях, в містах Тернополі та Івано-Франківську. У різні роки діяльність цього закладу фінансувалася за підтримки різних проектів — спочатку ОБСЄ, а з часом і НАТО, — поінформував директор Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації Михайло Войнаренко.
   Планується, що вже з 2014 року реалізація подібних соціальних проектів фінансуватиметься в рамках Державної програми соціальної адаптації, яка передбачає застосування систематичного підходу до соціальної адаптації колишніх військовослужбовців, як інтегрованої частини кадрової політики Збройних сил України, — повідомили в центрі перепідготовки. Згідно з вимогами українського законодавства та міжнародного досвіду курси перепідготовки військовослужбовців і надалі успішно впроваджуватимуться у життя. Чи використовуватимуться для цього база і досвід Хмельницького національного університету — покаже час. Та його ректор Микола Скиба запевняє, що виш обов'язково братиме участь у тендері разом із іншими вищими навчальними закладами за таке право.
Андрій АГЄЄВ,
підполковник, регіональний
медіа-центр Міністерства оборони України.