Велика перемога Хмельницьких дизайнерів

    Днями на базі Харківської державної академії дизайну та мистецтв за участю асоціації дизайнерів-графіків "4-й Блок" відбулася визначна для України подія в світі дизайну — VII Міжнародний форум "Дизайн-освіта 2013"", організований під егідою Міністерства освіти і науки України, департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації. Національної академії мистецтв України, спілки дизайнерів України, Харківської організації Національної спілки художників України. Водночас з Міжнародним форумом проходила й Міжнародна дизайнерська акція "Disign Week" під егідою спілки дизайнерів України, в рамках форуму відбувся конкурс академічного рисунка.

    Хмельницький національний університет на ньому гідно представляла делегація у складі завідувача кафедри  дизайну, професора Анатолія Кармаліти,  професора  кафедри дизайну Ірини Баннової, старшого викладача кафедри дизайну Олександра Баннова та 16 студентів ХНУ, які взяли участь у різних конкурсах.
   У форумі "Дизайн-освіта" було представлено 33 навчальні заклади, зокрема з Китаю, Росії та України. Загалом у конкурсі взяли участь 550 студентів, які змагались у трьох конкурсах: академічного рисунка, дизайнерських проектів та дипломних робіт. Конкурс проводився за номінаціями в різних видах дизайну: промисловому, графічному, мультимедіа, архітектурного   середовища, інтер'єру, меблів, текстилю та одягу.
   Програма форуму включала огляд-конкурс дипломних робіт і курсових проектів дизайнерських шкіл; конкурс дизайн-проектів у вищезгаданих номінаціях; науково-методичну конференцію професорсько-викладацького складу і молодих учених "Дизайн-освіта в Україні: перспективи розвитку", VII конкурс з академічного рисунка провідних художніх академій України; студентську науково-практичну конференцію "Дизайнерська освіта України у світовому контексті"; презентацію наукових та методичних видань; майстер-класи провідних дизайнерів-графіків тощо.
   На огляд-конкурс дипломних робіт дизайнерських шкіл було представлено ряд студентських дипломних проектів від нашого університету, в яких взяли участь вісім студентів ХНУ у номінації "дизайн текстилю і одягу", п'ятеро — у номінації "дизайн інтер'єру і меблів" і троє — у конкурсі командних дизайн-проектів, які виконувались у Харкові на конкретному об'єкті. Цього року вперше було проведено конкурс командних дизайн-проектів для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації. Учасники виконували дизайн-проект на задану тему за певний термін визначеними матеріалами. Організатори запропонували реальний об'єкт ("Екопарк" Фельдмана) з виїздом конкурсантів на місце його розташування для ознайомлення. В рамках цього конкурсу студенти ХНУ Яна Миськова, Наталя Возна і Маргарита Бобровська були нагороджені Почесними грамотами спілки дизайнерів України. Грамотами відзначалися проекти, які найбільше відповідають рішенню найважливіших професійних завдань.
   Дипломами І, II, НІ ступенів нагороджували авторів і керівників кращих проектів з кожної спеціалізації. Студенти і викладачі ХНУ отримали велику кількість нагород, а саме дипломів переможців. За результатами конкурсу дипломами І ступеня були нагороджені Ростислав Русинов, Юлія Пастух, Марина Нечипорук та Анна Трачук. Дипломи II ступеня отримали Ірина Поліщук, Тетяна Вініговська, Юлія Мовчанок, Майя Кузіна, Ріта Лучкова та Яна Миськова. Дипломами ІІІ ступеня відзначили Анастасію Блажієвську та Дарину Общанську.

Леся ГУМЕННА,
відділ зв'язків з громадськістю ХНУ