Випускник ХНУ — магістрант одного з кращих університетів світу

   У 2005 році Олександр Пізнюр вступив на механічний факультет ХНУ на напрям підготовки "Електромеханіка". Під час навчання здібний студент активно займався науково-дослідною роботою, проектуванням пристроїв, програмуванням. Отримавши у 2009 році дипломом бакалавра, Сашко пішов працювати на підприємство, яке виробляє технологічне обладнання для виробництва друкованих плат і гальванічних процесів. Одночасно навчаючись у магістратурі з електромеханіки, працював над методиками й засобами досліджень частотних електроприводів у статичних режимах. Закінчивши навчання у ХНУ з червоним дипломом, Олександр повністю присвятив себе роботі на підприємстві, займався технічними розрахунками, розробкою технічних завдань, документації, електричних систем і програмних продуктів для вищезгаданого обладнання. Паралельно вивчав англійську мову й організовував постачання обладнання з Європи в країни СНД.
   "Під час роботи зрозумів, що треба отримати додаткову освіту за кордоном, — ділиться Олександр Пізнюр. — Склавши тест з англійської мови, озброївшись рекомендаціями наших викладачів та порадами наставників по роботі, написавши резюме, подав документи у кілька університетів Великобританії та Канади, а також оформив пакет документів на стипендії в організацію NSERC та різні університетські стипендії".
   NSERC — Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada — це національна науково-технічна дослідницька рада Канади, державна організація федерального рівня, яка через систему грантів і програм підтримує науку та інноваційну діяльність у Канаді, а також сприяє зміцненню партнерських відносин між університетами, урядом і приватним сектором.
   У травні минулого року Олександр отримав пропозиції навчатись у канадському вузі The University of British Columbia (UBC) в рамках стипендії NSERC, а також у британському університеті The University of Bristol у рамках університетської стипендії. Обидві стипендії повністю покривали вартість навчання та проживання. "В університеті Брістоля мене прийняли на доктора наук PhD, а в Канаді — на магістра MASc з можливістю перейти на доктора після першого року навчання. Тобто у Канаді ситуація була більш гнучкою в плані вибору. Крім того, UBC значно вище Брістольського університету в світовому рейтингу університетів (20-40 місця проти 50-70). Тому й вибрав канадський університет. Навчання дуже складне, вивчення предметів займало до 60-70 годин самостійної роботи на тиждень. Шість вибіркових предметів, які вивчав, я здав із середнім балом 91% (А+) за півтора семестра", — розповів Олександр Пізнюр.
   Нині молодий науковець займається написанням магістерської роботи і паралельно працює на підприємстві John Deere-Hitachi, яке випускає лісозаготівельну техніку й екскаватори. Планується, що результати його магістерської роботи будуть впроваджені на цьому виробництві.
   Отже, як бачимо, ХНУ співпрацює з багатьма потужними науковими закладами, тому й не дивно, що нашими студентами та випускниками цікавляться як в Україні, так і за кордоном. їхні роботи отримують схвальні відгуки міжнародної спільноти.

Леся ГУМЕННА,
відділ міжнародних зв'язків та зв'язків з громадськістю ХНУ