Делегація ХНУ у вузах Словаччини і Польщі

    Нещодавно з офіційним візитом делегація Хмельницького національного університету побувала у ряді вузів Словаччини та Польщі, зокрема відвідала університет у Жилінах (Словаччина), науково-технічний університет "Гірничо-металургійна академія4" (AGH-НТУ) і Краківський політехнічний університет ім. Тадеуша Костюшка (Польща).

   Закордонний візит нашої делегації розпочався участю в урочистому святкуванні 60-річчя заснування університету в Жилінах. На ювілейній церемонії були присутні високопосадовці міносвіти та уряду Словаччини, понад 30 делегацій з Європи, Америки та Японії. На урочистому прийомі у ректора від імені колективу ХНУ професор Микола Йохна з найкращими побажаннями та сподіваннями на подальшу плідну співпрацю висловив щирі вітання з нагоди цієї події й особисту подяку ректору, професору, пані Татьяні Корейовій та усьому професорсько-викладацькому складу за співпрацю та розбудову наукових, освітніх і культурних зв'язків з Хмельницьким національним університетом.
   Делегацію ХНУ було запрошено на захист докторської дисертації, де наші науковці ознайомилися з процедурою проведення захисту, взяли участь в її обговоренні та дискусіях.
   У Кракові в науково-технічному університеті "Гірничо-металургійна академія" наша делегація зустрілася з професором кафедри роботизованих систем та механотроніки Маріушом Гергелем. Цей університет є одним із найстаріших та найвідоміших університетів Польщі. Під час візиту були визначені перспективні напрямки розвитку співробітництва в галузі вищої освіти та науки, наші науковці ознайомилися з сучасною науково-дидактичною базою, відвідали лабораторії з унікальним дослідницьким обладнанням та устаткуванням. Особливу увагу приділили питанню організації студентської практики з обміну між кафедрою машин і апаратів ХНУ й кафедрою роботизованих систем та механотроніки НТУ. Наші студенти матимуть змогу проходити практику в сучасних лабораторіях НТУ, в яких розробляють комп'ютерні програми для систем механотроніки та мікроелектромеханічних систем.
   Під час візиту до Краківської політехніки ім. Тадеуша Костюшка відбулися зустрічі з ректором, професором Казімєжом Фуртаком, провідними науковцями. Були узгоджені стратегічні напрями академічної співпраці, в рамках яких буде розвиватись наукова співпраця між нашими вишами, це — спільні наукові дослідження, обмін викладачами і студентами, організація наукового стажування наших викладачів, аспірантів та студентів в лабораторіях Краківської політехніки, обмін інформацією і набутим досвідом, обмін публікаціями в наукових журналах, участь у конференціях тощо. У перспективі партнерських стосунків — плідна співпраця усіх факультетів ХНУ та КП.
   У результаті переговорів були досягнуті певні домовленості. Уже в цьому навчальному році Краківська політехніка готова прийняти на навчання трьох наших студентів і двох аспірантів механічного факультету. У травні 2014 року заплановано провести спільну наукову конференцію молодих науковців у два етапи, відповідно в Україні та Польщі. Особлива увага приділялась питанню започаткування та розвитку програми подвійного диплома, що відкриває можливість отримати дипломи магістра університетів України та Польщі одночасно. А це істотно заощаджує час на навчання за обраною спеціальністю, підвищує рівень володіння іноземними мовами, знайомить з культурою, традиціями та особливостями ведення бізнесу в Польщі, сприяє набуттю досвіду роботи на підприємствах цієї країни. Це вагомий внесок на шляху до євроінтеграції України і практичний внесок у реалізацію положень Болонського процесу.

Леся ГУМЕННА,
відділ зв'язків з громадськістю ХНУ