Півстоліття Ярослав Кіницький навчає мудрості студентів

    Уже 50 років Ярослав Кіницький — відмінник освіти України, доктор технічних наук, заслужений професор Хмельницького національного університету, переможець обласного конкурсу кращих науково-дослідних робіт, володар нагороди "Людина року-2008" у номінації "Науковець", завідувач кафедри машинознавства, працює в альма-матер.

   Ще у школі хлопець любив вчитися, пізнавати нове, шукати істину в усьому. Народився Ярослав Тимофійович у селі Раково Старосамбірського району Львівської області в сім'ї сільського писаря. Після закінчення середньої школи розпочав трудову діяльність вантажником у Львівському магазині хімреактивів. Мрія з головою поринути у світ науки здійснилася, коли став студентом і закінчив з відзнакою механічний факультет Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова за спеціальністю "Поліграфічні машини" і був направлений на роботу в місто Казань, де працював майстром, конструктором комбінату друку. Згодом повернувся до Львова, де працював інженером-конструктором заводу автонавантажувачів. З 1963 року — в місті Хмельницькому на викладацькій роботі в організованому від поліграфічного інституту загальнотехнічному факультеті, на базі якого і створений сучасний Хмельницький національний університет: спочатку асистентом, старшим викладачем, доцентом, а зараз завідувачем кафедри машинознавства ХНУ.
   Мудрий науковець успішно передає свій досвід іншим викладачам і молодим ученим, постійно дбає про підвищення їхньої кваліфікації. З тих пір, як Ярослав Тимофійович очолює кафедру машинознавства, значно підвищився її науково-педагогічний потенціал, зокрема восьмеро викладачів захистили докторські дисертації і два десятки — кандидатські. Нині під його керівництвом успішно працюють над кандидатськими дисертаціями троє здобувачів. Професор приділяє велику увагу науково-методичній роботі. Під його керівництвом та безпосередньою участю обладнано ряд оригінальних лабораторій та кабінетів, які за багатьма показниками не мають рівних у вишах України та за її межами. Йому належить ряд оригінальних розробок, зокрема, перший, написаний українською мовою, фундаментальний навчально-методичний комплекс з теорії машин і механізмів (ТММ). Розробки Хмельницького науковця широко використовуються у вишах України.
   Ярослав Кіницький бере активну участь у громадському житті університету та за його межами. Він — член Міжнародної федерації з ТММ, Національного комітету з машинознавства, де очолює комісію з історії ТММ в Україні, член спеціалізованих вчених рад з захисту докторських і кандидатських дисертацій у Хмельницькому національному університеті та Національному університеті "Львівська політехніка".
   Ярослав Тимофійович користується заслуженим авторитетом у колективі університету, в наукових колах України. За значний внесок у створення матеріально-технічної бази університету, велику навчально-методичну, науково-дослідну та виховну роботу нагороджений великою кількістю нагрудних знаків. Як науковець бачить перспективу, як керівник вміє правильно організувати роботу. Співпраця з ним — це завжди школа наукової майстерності та великої людяності, порядності й тактовності.

Леся ГУМЕННА,
відділ зв'язків з громадськістю ХНУ