Співпраця з польськими вишами

    Відбувся робочий візит делегації Хмельницького національного університету до ряду вишів Польщі, зокрема до Люблінського технічного університету, Свєнтокшиської політехніки в Кєльцах, Природничо-технологічного університету міста Бидгощ. За програмою візиту хмельничани також зустрілися з головою адміністрації Кєльцького повіту Здіславом Вжалком. Як голова комісії Хмельницької обласної ради з питань освіти, науки, культури, молоді, спорту і туризму, голова нашої делегації, ректор ХНУ Микола Скиба обговорив із польським посадовцем можливості співпраці та партнерства між органами місцевого самоврядування Свєнтокшиського воєводства та Хмельниччини.

    У ході   зустрічей   її   учасники визначили   перспективні   напрямки розвитку співробітництва в галузі вищої освіти та науки, особливу увагу приділили започаткуванню а розгортанню програм подвійного диплома, що відкриють можливість отримати кваліфікацію магістра або спеціаліста університетів України та Польщі  одночасно.   Це  істотно ощадить час на навчання за обраною  спеціальністю, підвищить рівень володіння іноземними мовами, ознайомить з культурою, традиціями та особливостями ведення бізнесу в Польщі, сприятиме досвіду роботи на підприємствах Польщі та можливому працевлаштуванню в ЄС.
   Обговорювали й питання щодо узгодження навчальних планів, програм дисциплін, термінів навчання. Для наших студентів навчання розпочнеться у лютому 2014 року, до того вони вивчатимуть польську мову на курсах, організованих в Українсько-польському центрі при ХНУ.
   Не оминули й наукового стажування Хмельницьких викладачів та аспірантів у лабораторіях Люблінської політехніки, обміну публікаціями, викладачами і студентами, участі у конференціях...
   Під час візиту до Свєнтокшиської політехніки в Кєльцах досягнуті певні домовленості щодо навчання тут у магістратурі за програмою подвійного диплома. Це розширить можливості наших студентів щодо працевлаштування в Україні і за кордоном.
   Активно розвивається співпраця між ХНУ та Природничо-технологічним університетом у місті Бидгощ (UTP). Під час візиту наша делегація відвідала унікальні навчально-наукові лабораторії, обладнані сучасною технікою та ліцензійним програмним забезпеченням, зокрема особливу їх увагу привернула європейська лабораторія дослідження властивостей пластмас та проектування виробів зі штучних матеріалів. У перспективі партнерських стосунків — плідна співпраця усіх факультетів ХНУ та UTP.
   "Сподіваємось, що, крім навчально-наукового співробітництва, ми встановимо гарні стосунки між викладачами та студентами, — наголосив ректор ХНУ Микола Скиба. — Основним завданням вважаємо розвиток і поглиблення співпраці в освітній, науковій та культурній сферах. Сьогодні українці та поляки мають чудове взаєморозуміння і я вірю, що ми й надалі спільно використовуватимемо європейські можливості для розвитку освіти й науки, а наші студенти ефективно скористаються тими перевагами, які надасть їм угода щодо подвійного диплома".
   Цей візит з усією очевидністю підтверджує, що формування єдиного європейського простору вищої освіти і розширення мобільності України вимагає ще багато роботи.

Леся ГУМЕННА