Технологія вебінару в ХНУ

   Технологія навчання дис танційно, через вебінари, тобто спілкування в режимі реального часу, набуває ши рокого використання в усіх галузях, зокрема й в освіті. Володіючи масою переваг, вебінар як формат навчання здатний стати гідною аль-тернативою традиційним формам занять.

    Так, у Хмельницькому національному університеті в рамках міжнародної науково-практичної конференції, при-| свяченої десятиріччю кафедри прикладної математики та соціальної інформатики "Актуальні проблеми підготовки спеціалістів ІКТ", пленарні засідання транслювались в он-лайн-режимі у Німеччину, Молдову, Нідерланди, Грузію. На пленарних он-лайн-засіданнях доповідали три професори: Клаус Троїч — з університету Кобленц-Ландау міста Кобленц (Німеччина), Людмила Федотова — проректор Комратського державного університету (Молдова) та доктор Марійн Янсен з Технологічного університету міста Делфт (Нідерланди).
   Для організації вебінару використовувалися сучасні технології Інтернет-телефонії, відеоконференції тощо. Він складався з сеансів голосувань і опитувань, що забезпечувало повну взаємодію аудиторії та доповідачів, учасники мали змогу коментувати інформацію, що відображалася на екрані.
   Врахувавши всі переваги вебінару, дедалі більшого значення вони набувають у дистанційній освіті нашого університету. Для організації навчального процесу дистанційного навчання використовують систему Microsoft Lync, яка довела свою ефективність у ході таких заходів. Сьогодні для цього немає жодних перешкод, адже комп'ютер, веб-камера, гарнітура та доступ до глобальної мережі є практично в кожного. При цьому не потрібно встановлювати додаткових програм.
   Як і все нове, вебінар приваблює сучасну молодь. Його використання зараз дає позитивні результати порівняно з традиційними формами аудиторного заняття.
   Уже під час індивідуальних розмов зі студентами можна було пересвідчитися: вебінар дав свої позитивні результати. Частина роботи, яку студенти виконали, спираючись на консультацію під час семінару, вимагала мінімум коректив. Упровадження різних інноваційних технологій у навчальний процес викликає у студентів зацікавлення. З'являється більше ініціативи до самостійного вивчення предмета. Отож за такими засобами роботи як вебінар — майбутнє дистанційної освіти.

Леся ГУМЕННА, відділ зв'язків з громадськістю ХНУ