Як підготуватися до професійного життя радилися в
Хмельницькому національному університеті

   Днями вуз приймав учасників сьомої Міжнародної науково-практичної конференції "Професійне становлення особистості: проблеми і перспективи", організованої за участю Міністерства освіти і науки, Національної академії педагогічних наук, Хмельницького національного університету, Інституту педагогіки Академії спеціальної педагогіки ім. Марії Гжегожевської у Варшаві, Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих Російської акаде-мії освіти. Відтак у конференції взяли участь понад сто провідних науковців з усіх регіонів України, Росії та Польщі.

    Вони вивчали питання щодо забезпечення якості підготовки фахівців на рівні вимог, що їх висуває держава, які повсякчас зростають. Нині ця проблема особливо гостро постає у зв'язку з входженням України в європейський освітній простір відповідно до Болонської декларації.
   Розпочав роботу конференції президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень з доповіддю "Інноваційна освіта в суспільстві", в якій зазначив, що "суспільство знань" с умовою соціальних інновацій, що визначають систему інших змін і наголосив, що необхідно радикально змінити ставлення суспільства до освіти, яка має відповідати вимогам сучасності.
   Від Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України на конференції виступила Вікторія Косик, проаналізувавши сучасний стан дистанційної освіти в Україні та висвітила нагальні проблеми, для вирішення яких розроблене нове Положення про дистанційну освіту.
   У ході конференції відбулася також урочиста церемонія присудження най почеснішого титулу Хмельницького національного університету "Doctor honoris causa" доктору педагогічних наук, професору, директору Інституту педагогіки Академії спеціальної педагогіки імені Марії Гжегожевської у Варшаві, президенту наукового товариства "Польща-Україна" Франтішеку Шльосеку.
   "Я маю честь і відповідальну місію вітати на українській землі відомого вченого у галузі теорії і методики професійної освіти, умілого організатора науки, щедрого своїми талантами вчителя і надзвичайно добру людину пана Франтішека Шльосека. Це визнання його великих заслуг у розвитку наукової та освітньої співпраці між двома університетами, що є одночасно співпрацею двох великих європейських держав і народів", — наголосив ректор ХНУ, професор Микола Скиба. Багато розробок цього польського вченого широко використовуються  у  вишах  України. А Україна і Польща активно налагоджують стратегічне  партнерство, перебувають у процесі розбудови національних держав.
   У рамках конференції нагородили й лауреатів громадської відзнаки "Василь Зеньковський". Серед номінантів — видатні сучасники в галузі педагогіки, психології, філософії, педагогічного менеджменту України Анатолій Кузьминський, Валентин Рибалка, Володимир Ільїн та Росії — Ірина Соколова. В галереї творчих    особистостей    представлений доробок як науковців, так і діячів культури та загальної середньої освіти нашої області, зокрема директора Лисецької загальноосвітньої школи Дунаєвецьцого району Ніни Кубатої та заслуженого художника України, викладача   кафедри   дизайну   ХНУ Олександра Гуменчука.

Леся ГУМЕННА, відділ зв'язків з громадськістю ХНУ