Делегація ХНУ стала учасником міжнародного форуму

    Днями за ініціативою Міністерства освіти і науки України на базі Одеського національного політехнічного університету відбулася Міжнародна українсько-японська конференція з питань науково-промислового співробітництва. У їх роботі взяла участь і делегація Хмельницького національного університету у складі ректора ХНУ, професора Миколи Скиби, проректора з наукової роботи, професора Георгія Параски, начальника науково-дослідної частини, доцента Сергія Горященка і доцента кафедри перекладу Катерини Скиби.

    Конференція проходила з метою представлення інноваційних проектів вітчизняних вищих навчальних закладів для українських підприємств та іноземного інвестування, а також для обговорення перспектив та способів просування інновацій у виробничі процеси.
   Японську делегацію у складі понад 20 науковців представляли заступник міністра освіти, культури, спорту, науки і технології Фудзікі Кандзі, надзвичайний і повноважний посол Японії в Україні Саката Тоічі, президент Агентства з науки і технологій Японії (JST) Накамура Мічіхару, виконавчий директор Агентства з науки і технологій Японії Обара Мічіо та інші вельмишановні гості. З огляду на актуальність та важливість проблем, що обговорювалися на конференції, у її роботі взяла участь низка провідних вітчизняних фахівців правової, промислової,  науково-технологічної галузей та сфери державного управління.
   Програма дводенної конференції передбачала ознайомлення з науковими і технологічними розробками українських вищих навчальних закладів. Перший день роботи розпочався з відкриття виставки, на якій було представлено науково-технічний доробок 68 провідних українських університетів. Хмельницький національний університет презентував на виставці наукові доробки, що виготовляються на потужностях науково-виробничої бази університету, які викликали велику зацікавленість і японської, і української сторін.
   Другий день конференції проходив у форматі пленарних засідань. Ряд доповідей учасників конференції присвячувався  конкретним  розробкам, які вже готові до впровадження у виробництво. Проте особливе актуальною проблемою серед доповідачів стали питання захисту комерційних інтересів науковців, університетів у процесі реалізації технології і продуктів та необхідності ефективної державної підтримки у цій сфері.
   По закінченню роботи секційних засідань відбулася прес-конференція за участю представників української та японської делегацій, на якій ішлося про перспективи подальшого співробітництва університетської науки та виробничого сектора Україні і Японії в галузі наукоємних технологій.

Ольга ОСІЙЧУК
відділ міжнародних зв'язків та зв'язків з громадськістю ХНУ