Завжди у невпинному русі вперед

   Хтось із мудрих зауважив, що жінкою бути нелегко. А ще складніше поєднувати в собі жіночність із діловитістю, прагненням самовдосконалення. Саме це притаманне директору однієї з найбільших книгозбірень Подільського краю — наукової бібліотеки Хмельницького національного університету (НБ ХНУ) Олені Борисівні Айвазян, відміннику освіти України, члену науково-методичної бібліотечної комісії МОН України, високопрофесійному фахівцю із понад 32-річним стажем, 29 років з якого віддано університету.
   Олена Борисівна не уявляє свого життя без книг ще з дитинства. Народилася 5 листопада 1963 року в Хмельницькому, в родині бібліотекарів. Це визначило подальший вибір професії юної Олени. У 1978 році вона вступає в Кам'янець-Подільське культосвітнє училище, а в 1981-му розпочинає працювати в обласній бібліотеці для юнацтва, навчається у Київському державному інституті культури (КДІК) ім. О. Є. Корнійчука.
   У 1984 році Олена Борисівна прийшла на роботу до НБ ХНУ в один із найголовніших та найскладніших підрозділів — відділ обслуговування. Згодом працювала у відділі наукової літератури, отримала досвід багатогранної бібліотечної роботи.
   У 1994 році О. Б. Айвазян обійняла посаду заступника директора бібліотеки, на якій пропрацювала дванадцять років. Професіоналізм, організаторські здібності, вміння об'єднувати колектив для виконання поставлених за-вдань, цілеспрямованість Олени Айвазян не лишилися непоміченими, і в 2006-му вона стала директором наукової бібліотеки університету.
   Керувати колективом — робота настільки цікава, наскільки й складна. Для Олени Борисівни колектив — не абстрактне поняття, за ним вона бачить кожну живу людину з її нагальними потребами. Вона цінує в людях професіоналізм, ініціативність, толерантність, доброзичливість. Постійна її увага — до ветеранів бібліотеки, яких разом із колегами запрошує на професійні свята, вітає з ювілеями.
   Під керівництвом О. Б. Айвазян НБ ХНУ стала визнаним лідером за рівнем впровадження автоматизації серед бібліотек вищих закладів освіти України і сьогодні розвивається, як інтелектуально-інформаційний комплекс, просвітницький центр.
   Поряд із традиційними формами у бібліотеці створено віртуальну систему обслуговування. Web-сайт НБ ХНУ щороку відвідує до півмільйона користувачів.
   Останніми роками активізувалась наукова та видавнича діяльність бібліотеки. Під керівництвом О. Б. Айвазян підготовлено та видано понад 30 видань. Це - книги з історії бібліотеки ("Скарбниця знань університету" та "Бібліотека університету: витоки та сучасність"); науково-методичний збірник "Матеріально-технічна база в освітній діяльності"; збірники матеріалів конференцій, бібліографічні покажчики, випуски інформаційного бюлетеня "Бібліотека в освітньому просторі" та ін. Проводяться дослідження історії книгозбірень Поділля та вивчення сучасних проблем бібліотекознавства.
   Сприяючи розвитку вітчизняної бібліотечної науки, підтримуючи імідж своєї книгозбірні, Олена Борисів-на, як голова Хмельницького обласного методичного об'єднання бібліотек ВНЗ III-IV рівнів акредитації, є організатором щорічних науково-практичних конференцій, семінарів, інших наукових та методичних заходів. Крім того, вона неодноразово представляла власні розробки, а також співробітників книгозбірні. Брала участь у міжнародних бібліотечних конференціях.
   Олена Борисівна постійно підвищує свій освітній та фаховий рівень. В 2008 році успішно закінчила магістратуру при Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії, з 2010-го — аспірантка кафедри історії народів Росії і спеціальних історичних дисциплін Кам'янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка. Наполегливо працює над кандидатською дисертацією, досліджуючи тему "Становлення і розвиток бібліотечної справи на Поділлі наприкінці XIX — початку XX століть". У науковому доробку О. Б. Айвазян близько сорока публікацій актуальної бібліотекознавчої тематики.
   Уміє вона також гарно й змістовно відпочивати. І вдома, і з друзями, і в колективі. Організовуючи ве-чори, зустрічі, ювілеї, завжди бере в них активну участь, заохочує підлеглих, адже для більшості праців-ників бібліотеки — це, без перебільшення, другий дім.
   Мудрість і управлінський талант принесли Олені Борисівні Айвазян заслужену шану, повагу і визнання бібліотечної спільноти Хмельниччини та України. її багаторічна сумлінна праця високо поцінована держа-вою: вона нагороджена почесним знаком "Відмінник освіти України" (2003 p.); разом із колективом бібліотеки отримала диплом та обласну премію імені Мелетія Смотрицького (2006 p.); неодноразово відзначалася почесними грамотами МОН України, обласної ради та обласної державної адміністрації, університету. У 2006 та 2007 роках була занесена на Дошку пошани ХНУ.
   Колектив наукової бібліотеки Хмельницького національного університету вітає Олену Борисівну із золотим ювілеєм та зичить здоров'я, удачі, великого людського щастя.


Валентина ГЛУХЕНЬКА,
Ольга ВЕЛИКОСЕЛЬСЬКА